Väder Lidingö

Lidingö söndag 16 maj 2021 v. 19

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Käppala skola invigde sin "Rättighets-Kub" idag

torsdag 17 maj 2018 17:31

RÄTTEN TILL ASYL. I ett rätt blåsigt och kallt väder samlades idag de äldre eleverna i Käppala skola för att inviga den kub som de fått "låna" från Raoul Wallenberg Academy, och som nu börjat fyllas med innehåll. Det finns sammanlagt 30 svarta kuber i stål som representerar de mänskliga rättigheterna och kuberna skickas till skolor i både Sverige och utomlands. Käppala skola och Särskolan har på sin lott fått "Rätten till ett tryggt liv" och "Rätten till asyl", som sin uppgift. I år kommer kuberna stå öppna för allmänheten i Kungsträdgården 30/8, 31/8 och 1/9.

Kuben står på skolgården med texten: Rätten till ett tryggt liv.Kuben står på skolgården med texten: Rätten till ett tryggt liv. På den andra sidan står "Rätten till asyl".På den andra sidan står "Rätten till asyl". I kuben har eleverna redan fyllt den med innehåll som anknyter till de rättigheter som skolan ska belysa.I kuben har eleverna redan fyllt den med innehåll som anknyter till de rättigheter som skolan ska belysa. Anna Hadenius höll invigningstalet på en för dagen blåsig skolgård.Anna Hadenius höll invigningstalet på en för dagen blåsig skolgård.

Vid sitt invigningstal sa Lidingö stadsdirektör Anna Hadenius bl.a. att "2015 sökte hela 163 000 människor asyl i Sverige. Inte bara siffror i statistiken. Bebisar, barn, ungdomar, föräldrar, män, kvinnor, en mormor, en farfar. De flesta kom fån Syrien, Irak och Afghanistan. Många av dem, men inte alla, har fått stanna och bor nu i någon av Sveriges 290 kommuner, t.ex. Lidingö. Många av barnen som kommit går på dagis eller i skolan. Några här på Käppala. Kanske är med i fotbollsklubben, eller friidrotten eller någon annan förening.

För att kunna använda sin mänskliga rätt till asyl börjar det ofta med en lång och inte sällan farlig resa. Om man sen till slut får besked att man får stanna i Sverige börjar en annan sorts resa. Också lång och jobbig. Innan man känner att man har ett tryggt liv här i Sverige.

Men här kan vi alla göra skillnad. Göra resan lite lättare för någon människa. Vi kan t.ex. ha praktikanter på våra arbetsplatser. Få träna svenska och prova på att jobba på en svensk arbetsplats. Ni kan ju göra resan lättare för dem ni träffar i skolan, där ni bor, på fotbollsplanen, på fritidsgården. Jag är säker på att vi gemensamt kan göra stor skillnad. Om vi alla gör något, kan det betyda mycket för många."

Sedan blev det sång och musik av skolans elever.Sedan blev det sång och musik av skolans elever. Och så var det dags för bandklippning.Och så var det dags för bandklippning.

Dela Käppala skola invigde sin "Rättighets-Kub" idag

Kommentarer

Kerstin Norberg 2018-05-18 19:41

Härligt att se att det finns en känsla och ett engagemang hos de unga i asylfrågan, något som verkar saknas hos en del äldre medborgare här på ön.

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google