Väder Lidingö

Lidingö måndag 24 juni 2024 v. 26

Senaste kommentaren - Se fler

Kvarnen var det

lördag 11 april 2009 09:12

Gissning-5 Ja, det var Kvarnen nära Lidingö kyrka som var det “föremål” som Lidingösidan visat bilder på under det senaste dagarna.

Läs om Näsets kvarn gemom att klicka på “Läs mer”.

Gissning-5 Ja, det var Kvarnen nära Lidingö kyrka som var det “föremål” som Lidingösidan visat bilder på under det senaste dagarna.

Läs om Näsets kvarn genom att klicka på “Läs mer”.

Den här texten om “Näsets kvarn” är skriven av bl.a. Lidingö Hembygdsförening.

På 1840-talet hade Lidingö sju väderkvarnar, av vilka numera endast två återstår. Näsets kvarn uppfördes här 1845, som takflöjeln anger. Tidigare hade kvarnen stått på Södermalm i Stockholm. Där hade den i folkmun kallats “Kodön” efter den gång en ko slagits ihjäl av de svängande vingarna.

Näsets kvarn tillhör en äldre typ, stolpkvarnen, där hela kvarnhuset vrids mot vinden. Liknande kvarnar fanns i och kring huvudstaden redan under 1500-talet.

Kvarnen var i drift främst under vinterhalvåret och den malde bäst vid sydostliga och västliga vindar. Under vissa tider maldes både dag och natt.

1932 räddades kvarnen från rivning genom att Hembygdsföreningen, efter långa förhandlingar, lýckades få kvarnen som gåva. 1944 köptes kvarnen av Lidingö stad.

Kvarnbyggnadens maskineri är alltjämt bevarat. De nuvarande vingarna sattes upp 1977.

Dela Kvarnen var det

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google