Väder Lidingö

Lidingö onsdag 21 november 2018 v. 47

Senaste kommentaren - Se fler

Anders Lydén 20 nov 21:21 om Hjälp till att låta Lidingösidan leva vidare!

Låg befolkningsökning på Lidingö fram till år 2025

onsdag 29 november 2017 11:56

3 500 PERSONER. Stockholms Handelskammare har gjort en analys som visar att Stockholms läns befolkning växer i rekordtakt. Fram till år 2025 beräknas befolkningen ha vuxit med drygt 340 000 personer. Även åldersgruppen över 80 år blir betydligt större. Men eftersom Lidingö redan har en förhållandevis äldre befolkning blir den procentuella ökningen på ön mindre än för alla andra kommuner i länet, med undantag för Solna.

Prognosen för Lidingö totalt pekar på en försiktig befolkningsökning med 3 500 personer, eller 8 procent, fram till år 2025. Det är den näst lägsta ökningen i länet. Endast Danderyd med 7 procent ligger lägre. Befolkningsökningen för personer över 80 år blir även den lägre än i de flesta av länets kommuner, enligt Handelskammarens sammanställning. Till år 2025 är ökningen 31 procent, eller 864 personer. I Värmdö och Österåker ligger motsvarande siffror på runt 90 procent.

- Att människor lever längre och friskare liv är i grunden glädjande, men kommunerna måste naturligtvis planera och investera för att möta behovet av välfärd, säger Fredrik Torehammar, Handelskammarens näringspolitiske expert. Dagens kapacitet kommer inte vara tillräcklig. Inom några år behöver kommunerna möta en ökad efterfrågan på äldrevård och sjukvård.

Analysen har tagits fram av nationalekonomen Peter Stein, som med hjälp av statistik från SCB och Socialstyrelsen fått fram demografiska beräkningar för kommunerna i Stockholms län och hur utvecklingen påverkar åldersgruppen över 80 år i varje kommun.

Illustration: Stockholms HandelskammareIllustration: Stockholms Handelskammare

Dela Låg befolkningsökning på Lidingö fram till år 2025

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser

Annonser från Google