Väder Lidingö

Lidingö torsdag 2 juli 2020 v. 27

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

Lidingö bättre skolkommun

fredag 11 oktober 2013 00:01

Lärarförbundet har för tolfte året utsett “Sveriges bästa skolkommuner”. Lidingö har förbättrat sin placering jämfört med 2012, från plats 91 till plats 79. Till grund för rankningen ligger fjorton kriterier som Lärarförbundet anser viktiga för att bedöma skolans arbetsförutsättningar och resultat. Här bedöms t.ex. resurser till undervisningen, utbildade lärare, lärartäthet, lärarlöner, andel barn i förskola, andel elever som fullföljer gymnasieutbildningen inom 4 år, andel elever som uppnår grundläggande behörighet för högskolestudier och andel elever som börjar på högskola.

När det gäller antal utbildade lärare hamnar Lidingö på plats 273 (av 290), när det gäller lärartäthet på plats 270 och när det gäller andel barn i förskola på plats 185. Ju högre siffra, desto lägre placering. Lärarförbundet dubblar också vikten i kategorierna “utbildade lärare” respektive “lärartäthet” eftersom förbundet anser att tillgången till kompetenta lärare är den enskilt viktigaste faktorn för skolframgång. Den dubbla viktningen innebär att Lidingös placering påverkas ordentligt.

Däremot hamnar Lidingö nästan i topp vad gäller andel elever som uppnår grundläggande behörighet för högskolestudier. Där är siffran 3. Andelen elever som börjar på högskola är ännu högre. Där är siffran 2 (av 290). Även när det gäller betygsresultaten i åk 9 kommer Lidingö högt, på tredje plats.

Totalt fick Lidingö 1959 poäng, vilket gav en 79:e plats. Piteå som vann rankingen detta år hade 1062 poäng. I Stockholms län hamnade Lidingö på en femteplats. Sollentuna (plats 42), Nacka (plats 50), Danderyd (plats 56) och Täby (plats 78) kom före. Haninge kom sist i länet på plats 287.

I en kommentar säger det nya kommunalrådet och ordföranden i utbildningsnämnden, Torsten Engevik (FP):
– Jag är mycket glad över att Lidingö nått en högre placering jämfört med 2012. Vi är nu femte bästa kommun i länet. Det som drar ner vår placering är den dubbla viktningen för utbildade lärare, och lärartäthet. Lärarförbundet räknar hela gruppen lärare, förskollärare och fritidspedagoger som lärare. Det finns i hela stockholmsområdet en brist på just utbildade fritidspedagoger vilket påverkar hela länets resultat. På Lidingö har vi därför startat ett program för fritidspedagoger som ger dem möjlighet att studera för att bli godkända som “utbildade”, samtidigt som de arbetar.

Se artikel på Lidingösidan om bristen på fritidspedagoger.

Dela Lidingö bättre skolkommun

Kommentarer

Jonas 2013-10-13 09:01

Håller nästan med dig Robert, men det absolut viktigaste kriteriet för skolan måste väl ändå vara “förädlingsvärdet”. Om för stor vikt skulle läggas på output mäts endast kommunens sociala rankning, då elever från välmående, välutbildade, funktionella familjer som coachar och hjälper dom alltid kommer lyckas bättre än de från samhällets baksida oavsett vilka resurser samhället sätter in. Det senare är dock inte bortkastade pengar, snarare tvärtom, eftersom dessa elever behöver mer stöd för att lyckas då de ofta inte får det hemifrån.

En bättre måtstock för skolans förädlingsvärde vore om man satte skolresultaten i förhållande till elevernas grundläggande förutsättningar (föräldrarnas utbildnings- och löne-nivå, antal socialbidragstagare, kriminaliteten i området, svenskakunskaper, antal barn per famil, skillsmässofrekvens etc).

Här håller jag doch helt med Robert att ingen hänsyn skall tas till hur mycket skattemedel som skyfflas in, då detta ofta har liten korrelation med output (hur mycket har SIDA t.ex. uppnått med sina miljarder per år?) Kostnaden skall istället ställas i relation till skolans förädlingsvärde, så att vi också mäter kostnadseffektiviteten. Jag tror inte Piteå skulle hamna i topp där…

Robert 2013-10-11 13:00

Lärarförbundets rating är mycket märklig då input i verksamheten värderas bra mycket högre än output.

Den “bästa skolkommunen” Piteå presterar trots stort input av resurser mycket måttligt vad gäller avgångsbetygen från grundskola liksom från gymnasium och andelen elever som går vidare till eftergymnasiala studier. Men det är väl sekundärt för Lärarförbundet. Det viktigaste är väl att det skyfflas in ordentligt med skattemedel och inte vad medborgarna och barnen får ut för resultat av den insatsen.

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google