Väder Lidingö

Lidingö måndag 24 juni 2024 v. 26

Senaste kommentaren - Se fler

Lidingö folkhögskola flyttar till Bromma 2014

onsdag 4 september 2013 00:01

Lidingö folkhögskola flyttar från sina lokaler sommaren 2014. I bakgrunden står en staty av skolans grundare Paul Petter Waldenström.

Lidingö folkhögskola flyttar från sina lokaler sommaren 2014. I bakgrunden står en staty av skolans grundare Paul Petter Waldenström.

Lidingö folkhögskola på Kottlavägen kommer att flytta till Bromma och Teologiska högskolan sommaren 2014. De beslöt Equmeniakyrkans styrelse för några dagar sedan. Equmeniakyrkan bildades 2011 genom att Metodistkyrkan i Sverige, Svenska Baptistsamfundet och Svenska Missionskyrkan gick samman. Det är oklart vad som ska hända med folkhögskolans lokaler, som fortfarande ägs av Svenska Missionskyrkan. I lokalerna finns idag “Utbildningscentrum Lidingö” där folkhögskolan och vuxenutbildningen ingår, samt “Lidingö Hotell & Konferens” med restaurang Paul Petter.

– Vi har arbetat hårt för att folkhögskolan skulle ligga kvar på Lidingö, säger skolans chef Torbjörn Bådagård till Lidingösidan. Lidingö stad har också givit oss sitt stöd med tanke på våra utbildningar. Men i söndags beslutade alltså styrelsen att verksamheten skulle flyttas till Teologiska Högskolan, som ligger nära Brommaplan. Här finns ett tiotal lärare som säkert kommer att flytta med. Däremot kan bolaget som driver Lidingö Hotell & Konferens komma att läggas ned, om inte någon annan tar över verksamheten. Ett femtontal personer arbetar i det bolaget. Men det är just nu oklart vad som kommer att hända.

I ett pressmeddelande skriver Equmeniakyrkan att “nu skapas förutsättningar för en stark folkhögskola där Lidingös utbildningar, fritid, diakoni och skapande, kompletteras med en välkänd och väl utvecklad musikutbildning. Equmeniakyrkan räknar med att ledarskap, diakoni, musik och kreativitet skapar ett intressant campus tillsammans med Teologiska Högskolan”.

Lidingö folkhögskola startade 1981 i byggnaden på Kottlavägen 116. Skolan har många olika kurser, från en termin till den treåriga allmänna kursen som ger behörighet till högskolan. Inom området finns eget studentboende. Skolan har också vuxenutbildning med både dagkurser, kvällskurser och flexkurser på både grundläggande och gymnasienivå plus ett antal yrkeskurser.

Den pampiga byggnaden (invigd 1908) rymmer både folkhögskolan och vuxenundervisningen.

Den pampiga byggnaden (invigd 1908) rymmer både folkhögskolan och vuxenundervisningen.

Torbjörn Bådagård är skolans chef. Han är inte lika glad idag som på denna arkivbild.

Torbjörn Bådagård är skolans chef. Han är inte lika glad idag som på denna arkivbild.

Dela Lidingö folkhögskola flyttar till Bromma 2014

Kommentarer

H 2013-09-04 00:44

Det finns även ett litet gymnasium (www.lunaskolan.se/gymnasium) i en av lokalerna. Eleverna där äter lunch på restaurangen som nu kan komma att läggas ner.

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google