Väder Lidingö

Lidingö torsdag 2 juli 2020 v. 27

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

Lidingö på väg att bli hjärtsäker ö

fredag 18 april 2008 00:02

Jörgen-Mannheimer-2 Jörgen Mannheimer, VD för HeartHelper AB, håller upp hjärtstartaren (s.k. defibrillator) och en docka som används i samband med utbildning i hjärt- och lungräddning.

Som första bibliotek i Sverige har Lidingö stadsbibliotek utrustats
med hjärtstartare (en s.k. defibrillator) och personalen har
samtidigt fått utbildning i hjärt- och lungräddning.

Som första bibliotek i Sverige har Lidingö stadsbibliotek utrustats med hjärtstartare (en s.k. defibrillator) och personalen har samtidigt fått utbildning i hjärt- och lungräddning.

Jörgen-Mannheimer-2 Jörgen Mannheimer, VD för HeartHelper AB, håller upp hjärtstartaren (s.k. defibrillator) och en docka som används i samband med utbildning i hjärt- och lungräddning.

I Sverige drabbas varje år cirka 10 000 personer utanför sjukhusen av plötsligt hjärtstopp. För varje minut ökar dödligheten med 10 procent. Endast 500 personer (5 %) räddas till livet och avgörande för överlevnaden är oftast om det finns någon i närheten som snabbt kan ge hjälp.

Dödligheten i hjärtstopp överstiger därmed den sammanlagda dödligheten av prostatacancer, bröstcancer, AIDS, skjutvapenolyckor, trafikolyckor och husbränder.

Jörgen-Mannheimer-1 Kurvan visar att ju snabbare man får igång hjärtat desto fler överlever. Ambulansernas utryckningstider har ökat på senare år och det tar oftast över 10 minuter innan de hinner fram.

- Besökarna på stadsbiblioteket kan nu känna sig extra trygga.
Personalen har lärt sig att göra en snabb livräddande insats om ett hjärta plötsligt slutar att slå, säger Anders Bergström,
utvecklingschef på Lidingös kultur- och fritidsförvaltning.
Satsningen är förebyggande och ligger helt i linje med Lidingös hälsoprofil.

- Jag tror att det i framtiden blir lika naturligt att ha en hjärtstartare på jobbet som att det finns brandsläckare, säger
Jörgen Mannheimer, VD för det lidingöbaserade företaget HeartHelper AB, som levererat hjärtstartaren till Lidingö stad.

Företaget har satt samman ett hjärtsäkerhetspaket som inkluderar hjärtstartare, utbildning av personal, underhållsprogram under tre år inklusive repetionsutbildning samt administration.

Jörgen-Mannheimer-3 Jörgen Mannheimer visar vilka dekaler som sätts upp i de lokaler där hjärtstartaren finns.

Hjärtstartaren (defibrillatorn) är en apparat som med hjälp av en
elstöt får igång ett hjärta som stannat. Man kopplar på två plattor
på bröstet på den drabbade och därefter sköter maskinen sig själv. Defibrillatorn är helt talstyrd och berättar tydligt hur
livsräddningsarbetet ska gå till moment för moment.

Förutom biblioteket har också Danske Bank Hallen, Gångsätrabadet och Lidingövallen försetts med defibrillatorer samtidigt som personalen där fått utbildning.

- Genom att personalen utbildats i hjärt-lungräddning och
livräddning med hjärtstartare och att flera publika anläggningar på ön har utrustats med säkra och lättanvända hjärtstartare, kan man nu säga att Lidingö är på väg att bli en hjärtsäker ö. Säg inte nej till att rädda liv, säger Jörgen Mannheimer.

Hjärtsatsningen är ett samarbete mellan kultur- och fritidsförvaltningen och företaget Hearthelper AB och innebär att Lidingö stad nu ingår i projektet SALSA (Saving lives in the Stockholm area), som leds av Södersjukhusets hjärtstoppcentrum.

Dela Lidingö på väg att bli hjärtsäker ö

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google