Väder Lidingö

Lidingö onsdag 21 november 2018 v. 47

Senaste kommentaren - Se fler

Anders Lydén 20 nov 21:21 om Hjälp till att låta Lidingösidan leva vidare!

Lidingö stad: Koka vattnet!

lördag 6 januari 2018 09:01

Uppdaterad 12.31. Lidingö stad rekommenderar nu alla hushåll på Lidingö att, som en försiktighetsåtgärd, koka vatten som ska användas för matlagning, dryck och tandborstning.

Uppdaterad 09.48. Ett tappställe har nu öppnats vid Högsätra sjukhus, övre rondellen.

Den vattenläcka som drabbade Lidingö under fredagskvällen kan ha orsakat försämrad vattenkvalitet. Staden rekommendation är därför att koka vattnet innan det används.

Efter ett reparationsarbete kan det uppstå missfärgat vatten i ledningarna. För att få bort det kan du spola kallvatten tills missfärgningen försvinner. Missfärgat vatten beror ofta på att rost lossnar och följer med från ledningsnätet. Är vattnet "vitt" beror det på att det har kommit in små mikrobubblor av luft i vattnet.

Om du vet, eller misstänker, att din fastighet varit utan vatten eller haft dåligt tryck, rekommenderar vi att du som en försiktighetsåtgärd kokar vatten som ska användas för matlagning, dryck och tandborstning. Om du inte varit hemma och inte vet om din fastighet varit utan vatten kan ett tecken vara att vattnet kommer ut stötvis när du vrider på kranen.

Vattenprover är tagna och vår rekommendation är att koka vattnet tills vi fått tillbaka godkända provsvar. Provsvaren beräknas komma under måndag-tisdag.

På Livsmedelsverkets webbplats finns bland annat följande rekommendationer om att koka vatten:
• Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.
• Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.
• Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.

Mer information på flera språk finns på Livsmedelsverkets webb:

Dela Lidingö stad: Koka vattnet!

Kommentarer

Karin Wallgren 2018-01-06 11:57

Vid halv två-tiden väcktes jag av att ljudet från en traktor utanför Pyrolavägen i Skärsätra. Det lät som om snöröjning var i farten. Märkligt, det var ju bara nollgradigt när jag kollade termometern sist. Från fönstret såg jag traktorn som åkte runt en längre stund bland husen men som tidigare var det förstås barmark. Då öppnade jag Lidingösidan för att om möjligt få svar, och voila! Det har varit en vattenläcka på Lidingö. Men mitt kranvatten såg ut som vanligt, peppar peppar. Så vi har kanske varit förskonade denna gång, i denna del av Skärsätra, fast Lillåkersvägen och Pumpavägen ligger inte långt härifrån. Jag vill återigen ge en eloge till Lidingösidan, denna eminenta nyhetskälla för oss Lidingöbor. Tack!

Anders Håkansson 2018-01-06 10:55

På Stockholm vatten som levererar vatten till Lidingö så finns inget alls noterat under driftstörningar övriga kommuner (kl10:45 lördag).
En liten brist i information i de officiella kanalerna.

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser

Annonser från Google