Väder Lidingö

Lidingö tisdag 5 december 2023 v. 49

Senaste kommentaren - Se fler

Lidingöelev praoade i riksdagen

lördag 20 oktober 2018 13:02

LUNCH MED TALMANNEN. Mitt under den allra tuffaste politiska situationen som landet upplevt på länge fick 15-åriga Vendela Haag möjligheten att praoa i Sveriges riksdag med riksdagsledamoten Ida Drougge (M) från Lidingö som handledare. Vendela berättar här om spännande möten med bland annat den nye talmannen.

Vendela Haag och Ida Drougge framför riksdagens sessionssal. Foto: Evelina KogstaVendela Haag och Ida Drougge framför riksdagens sessionssal. Foto: Evelina Kogsta

- Jag lärde känna Ida för drygt två år sedan då vi ledde ett integrationsprojekt tillsammans för nyanlända, där vi coachade dem med det nya språket. Projektet blev lyckat samtidigt som jag och Ida jobbade bra ihop. Så det en självklarhet för mig att fråga Ida om praoplats hos henne när det blev aktuellt att göra en praoperiod. Ida är själv uppväxt på Lidingö och har suttit i riksdagen under en mandatperiod och är nu omvald för ytterligare en period. Ida är en mycket energisk och samarbetsvillig person så därför blev jag väldigt glad över att hon tog emot mig som praktikant. De här två veckorna hos henne har varit helt fantastiska.

Vendela har tidigare jobbat med flyktingpolitik och hjälpt nyanlända via organisationerna Rädda Barnen, Nema Problema Foundation och sedan genom att skänka pengar till olika organisationer. Hon började som 11-åring hjälpa nyanlända med det svenska språket genom att själv ge lektioner. Sedan dess har hon aktivt verkat för integration och praotiden i riksdagen har gett henne ännu en möjlighet till att påverka och visa sin potential.

- Praon i riksdagen var mycket lärorik, jag har fått sitta med på konstitutionsutskottets möten, skrivit motioner, lyssnat på de allmänpolitiska debatterna, suttit på alliansmöten men framför allt pratat och diskuterat en massa. Heta diskussioner om regeringsbildning har blandats med massa prat om skatter och luncher med bland annat talmannen Andreas Norlén. Jag kan definitivt säga att jag aldrig träffat en så påläst person som vår talman, som gått tillbaka flera 100 år i tiden och läst olika skrivelser för att sätta sig in i arbetet som talman. Att vara politiker handlar mycket om konsten att kunna stå upp för sin åsikt och påverka framåt, och inte ha ett tålamod som tryter när diskussionen verkar gå bakåt.

- Det har varit otroligt lärorikt att praoa i en sådan öppen miljö och jag skulle gärna komma tillbaka dit. Riksdagen är ett kvitto på vad vi gör med våra röster och också ett bevis på hur mycket vi faktiskt kan göra med våra röster, säger Vendela Haag.

Anm.
Prao (praktisk arbetslivsorientering; tidigare pryo, praktisk yrkeslivsorientering) innebär att elever i främst skolår 5 till 9 tillbringar från en dag till några veckor på en arbetsplats. I gymnasiet ersätts prao med APL (Arbetsplatsförlagt lärande). Allt enligt Wikipedia.

Dela Lidingöelev praoade i riksdagen

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google