Väder Lidingö

Lidingö söndag 14 juli 2024 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Lidingösidan 2004 - 2018

måndag 31 december 2018 23:59

Detta är den sista artikeln som publiceras på Lidingösidan. I fortsättning läggs bara artikelkommentarer in. Själva sidan ligger dock kvar i minst två år. Efter fjorton år är det alltså dags att sätta punkt. Men redan nu, när du läser detta, har den nya webbtidningen Lidingö Nyheter tagit över. En kommun med nästan 50 000 invånare kan inte vara utan daglig rapportering av vad som händer.

Att Lidingösidan nu slutar är mitt eget beslut. Det handlar varken om ekonomi eller sjunkande upplaga. Tvärtom var just 2018 det bästa året för Lidingösidan. Valåret hittade alltfler läsare hit och all lokalpolitisk debatt runt valet ägde rum på sidan. Mot slutet av året har nu även valets fortsättning med arvodesdiskussionen blivit en debattfråga.

Mitt beslut att lägga ner sidan tog jag redan i februari 2016 när jag efter två månaders uppehåll, utan att någon försökt starta en ny webbtidning, bestämde mig för att fortsätta till efter valet 2018. Det senaste året har jag aktivt försökt hitta en fortsättning och är nu övertygad om att Lidingö Nyheter, efter en inkörningsperiod, kommer bli en både behövd och uppskattad rapportör från Lidingö. Flera av Lidingösidans skribenter följer med till LN, liksom fotografer. LN:s facebooksida finns f.ö. på denna länk.

Lidingösidans följare på Facebook är drygt 8 600 och antalet läsare av sidan har i snitt legat kring 3000 unika per dygn. En del säger att det är en hög siffra, jag tycker inte det. Men, det kan ju ha berott på att sidan varit inriktad på att rapportera om politik och stadsbyggnad, om kultur och olika evenemang, vilket alla inte är så intresserade av. För de mest lästa artiklarna har handlat om andras olycka, som brand, poliskontroll, inbrott och annat elände. Det är också de artiklar som oftast får flest kommentarer, från dem som alltid sitter på läktaren och kan och vet allt. Har faktiskt funderat på att själv sätta mig där ett tag och vara en riktig wisserbesser (och här väntar jag mig att minst en besserwisser skriver att det minsann heter just besserwisser).

I vilket fall så började sidan som en ren evenemangskalender men utvecklades vartefter till en ständigt uppdaterad webbtidning. År 2004 hade jag ingen tanke på att Lidingösidan skulle bli som den blev. Men genom att ofta ha avstått från att göra en del andra saker och istället låtit evenemang och händelser på Lidingö vara mer betydelsefulla, har sidan blivit något jag alltid tänkt på under dygnets vakna timmar. Inte särskilt ovanligt för egna företagare, men inte helt hälsosamt.

Från början var sidan ett "hobbyprojekt". Lidingö Tidning det stora varumärket alla kategorier på ön, vilket märktes när jag besökte olika evenemang. "Kommer du från tidningen" var den ständiga frågan. Mitt i Lidingö startades 2005 och då fick LT konkurrens. Några år senare köptes LT av just Mitt i-koncernen, för att läggas ner 2017, efter 107 år. Då hade den fått gå på sparlåga i flera år. Kvar fanns då bara Lidingösidan som rapportör helt inriktad på Lidingö.

Nyheter, och då speciellt lokala nyheter, handlar hela tiden om att det måste finnas ekonomiska förutsättningar att driva verksamheten. Jag har kunnat finansiera Lidingösidan utan att behöva be läsarna om bidrag. Men, se det snarare som ett undantag för det behövs verkligen ekonomiska resurser att hålla den lokala demokratin vid liv. Inom några år kommer, i bästa fall, även webbtidningar få presstöd. Men eftersom flera tryckta tidningarna i landet är hårt pressade blir det säkert en kamp om vilka som verkligen får stödet. För att Lidingösidans efterföljare Lidingö Nyheter ska kunna komma ut blir det i första hand insatser från intresserade lidingöbor som är garantin.

Lidingösidan kommer ligga kvar på nätet i några år utan att förändras, eftersom den innehåller många artiklar som kan vara av intresse även i fortsättningen. För den som tror att copyrighten inte gäller i och med att sidan är nedlagd vill jag bara tala om att den gäller fortfarande.

I denna sista artikel vill jag tacka alla läsare som under åren genom ivriga heja-rop talat om att sidan varit en viktig del i deras dagliga liv. Jag vill även tacka dem som kommit med tips om vad som behövt uppmärksammas och även be dem, vars tips jag inte hunnit ta hand om, att inte vara besvikna. Som ensam att driva sidan har jag helt enkelt inte mäktat med så mycket som borde ha gjorts. Mot slutet har dock flera artiklar skrivits av andra vilket bådar gott för den lokala journalistikens fortsättning på Lidingö. Ämnen och händelser att skriva om kommer aldrig saknas.

Här tänkte jag nu skriva att jag inte längre behöver hålla mig neutral till alla de åsikter som publicerats under åren, åsikter jag ofta haft åsikter om. Men, HÄR slutar Lidingösidan.

Lidingö den 31 december 2018

Jan Sjöberg
Grundare och utgivare av Lidingösidan

Dela Lidingösidan 2004 - 2018

Kommentarer

Anders Ulfvarson 2019-04-01 09:20

Det har redan skrivits mycket uppskattande ord om ditt verk. Det blir inte lätt att ersätta vare sig Lidingösidans nätupplaga eller din ständiga uppskattade närvaro vid människors möten på ön. TACK!

Lars Aronsson 2019-03-11 17:14

Tack Jan för en superbra sida! Upplever tyvärr den nya inte alls lika bra!Tack Jan för dina insatser att upplysa oss Lidingöbor med allt möjligt material! Och för härliga inlägg från många Lidingöbor!

Peder Groth 2019-02-14 13:46

Tack för ett bra jobb!

Sven O. F. Odqvist 2019-01-20 18:02

Mitt varma tack till dig Jan! Du har varit ett vaket
öga mot vår ö i alla avseenden! Stort som smått
har du bevakat på ett neutralt sätt! Att med så små
medel kunna utföra det du lyckats med är värt allas
vår beundran!

Karin Wallgren 2019-01-11 07:32

Grattis Jan på Namnsdagen och Tack igen! Stormar blåser upp och bedarrar men när du för snart fyra månader förklarade att Lidingösidan skulle upphöra vid årsskiftet tog nyheten nästan andan ur många läsare. Men inte lämnar du läsare vind för våg inte: du hade avancerade planer som nu har realiserats i Lidingö Nyheter dit en stab av professionella journalister och fotografer anslutit sig. Det borgar för kontinuitet och framtiden. En fast punkt i vardagen.Tack igen Jan för allt ditt jobb med Lidingösidan.

Evelyn Lewandrowski 2019-01-03 18:41

Käre Jan,

Hela famnen full av rosor till Dig som TACK för Ditt fantastiska arbete med Lidingösidan! Du har uträttat ett otroligt och högkvalitativt arbete under alla dessa år och både Du och Ditt värv är enormt uppskattat. Det har väl inte gått en dag utan att jag med största behållning besökt LS som jag redan saknar.
Jag hoppas att Du kommer att njuta av Din nyvunna frihet och önskar Dig allt gott!

Evelyn Lewandrowski

Erik Nordmark 2019-01-03 09:32

Tack för allt arbete med Lidingösidan, Jan!
Redan innan Lidingö Tidning lades ned hade jag Lidingösidan som min ”preferred source” för lokala nyheter och artiklar.
Det har även varit otroligt skönt att hitta saker på denna sida när jag googlat, för då vet jag att jag kan lita på innehållet.

Eddie Granlund 2019-01-02 16:30

Tack Jan!

Din energi och uthållighet med Lidingösidan har varit enastående, förstår att du vill dra dig tillbaka och njuta lite av andra intressen också. Må gott
Bästa hälsningar/eddie granlund

Patrik Buddgård 2019-01-02 10:25

Fantastisk vad Lidingösidan har betytt för en levande lokalpolitisk debatt på Lidingö, tack! Väldigt viktigt för det demokratiska samtalet!

Jan Sjöberg 2019-01-01 20:50

Tack alla för era vänliga ord som jag läst i kommentarerna. Jag har nog inte under åren riktigt förstått hur positivt Lidingösidan uppfattats. Därför är jag extra glad idag, trots att sidan nu lagts ned.

Så här på den första lediga dagen, med gott samvete, har jag återstartat besöksportalen Visit Lidingö (visitlidingo.se), som legat slumrande på webben sedan 2009. Dit har jag flyttat den evenemangskalender som Lidingösidan hade, där finns förteckningen över alla restauranger som också låg på Lidingösidan (men inga matsedlar), liksom hotellen och konferensgårdarna på Lidingö. Här kan man också få tips om öns sevärdheter, liksom (nästan) alla offentliga konstverk runt ön.

Det blir alltså en sida med information som både en lidingöbo och en turist kanske behöver ibland.

Tack än en gång.

Jan Sjöberg

Mauritz Silfverstolpe 2019-01-01 15:56

Har sedan återflytten till ön skedde, för fyra år sedan, regelbundet och minst flera gånger i veckan gått in på Lidingösidan var än jag befunnit mig. Alltid på hugget och uppdaterad. Stort tack för en fantastiskt bra webbtidning med ständiga uppdateringar och fina foton!

Nu sätter vi hoppet till Lidingö Nyheter och till Jan önskar vi allt gott i framtiden!

God fortsättning på nya året
Mauritz Silfverstolpe

Jonas Lundgren (V) 2019-01-01 14:05

Tack för allt, Jan!

Åsa Bondesson 2019-01-01 12:59

Tack för ditt jobb och engagemang med Lidingösidan!

Lars H Ericsson, Lidingöpartiet 2019-01-01 12:49

Ett riktigt stort tack Jan, för ditt energiska och imponerande arbete med Lidingösidan!

Nu hoppas vi att efterföljaren, Lidingö Nyheter, ska bli ett minst lika bra nyhetsorgan för Lidingöborna som Lidingösidan har varit.

Se nu till att njuta ordentligt av ditt nya fria liv, och allt gott inför det nya året tillönskas dig av Lidingöpartiet!

Bo Jonsson 2019-01-01 09:47

Vi kan alla vara tacksamma för att du har drivit en neutral

tidning med integritet och yttrandefrihet i första rummet.

Vilket fantastiskt bra jobb du har gjort!

Ett rättesnöre för hur en tidning ska vara.

Michael ten Siethoff 2019-01-01 09:30

Jan! Alla mina tankar och åsikter om dig och ditt enastående verk: att ge oss Lidingöbor daglig information om vår ö, mynnar ut i ett stort och varmt TACK FÖR AlLLT och en önskan om ett gott nytt år, där du återkommer med egna läsarkommentarer i Lidingös nya alster!

Eva Brodin 2019-01-01 06:21

Ett stort tack för alla år du har haft sidan igång. Jag kommer sakna den men förstår dig, det tar mycket tid att hålla en webbsida levande.

Göran Tegnér 2019-01-01 01:55

Ett oändligt stort tack till Jan Sjöberg för Ditt idoga och mästerliga arbete med Lidingösidan!
Lidingösidan har varit en ovärderligt rik kunskaps- och nyhetskälla.

Göran Tegnér

Hans Olofsson 2019-01-01 01:47

Som fjärde generationens Lidingöbo uppskattar jag mycket ditt arbete och din insats för en opolitiska information och upplysning och det neutrala mottagande av synpunkter i debatter som förekommit som inte färgats av din egen uppfattning är beundransvärd. Jag ha inte hunnit se de nya sidan men hoppas att den fortsätter i din anda. För övrigt hoppas jag att våran femte (sonen) +sjätte ( barnbarnet) generationen kommer att ha glädje att hitta sin "arkiverade" sida i framtiden. Det vore en välgärning om Hembygdsförening kunde överta arkivet för framtiden.
Må väl i framtiden
Hans Olofsson
PS. Min morfar hade trädgårdsanläggningen där stadshuset ligger nu DS.

Anders Peter Eriksson 2019-01-01 01:17

Bäste Jan! Ett stort tack för din insats under många år. Mvh Peter Eriksson

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google