Väder Lidingö

Lidingö onsdag 21 februari 2024 v. 08

Senaste kommentaren - Se fler

"Lokala nyheter viktiga för demokratin"

söndag 16 december 2018 10:57

Björn Samuelson, professor i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, har bott på Lidingö i hela sitt liv. Han har varit politiskt aktiv inom Moderaterna i 20 år, nu senast som kommunfullmäktiges ordförande fram till valet. Björn kommer ihåg när Lidingö hade två lokaltidningar, Lidingö Nyheter och Lidingö Tidning. De båda tidningarna lades så småningom ihop och blev Lidingö Tidning.

Björn Samuelson har bl.a. varit ordförande i Lidingö kommunfullmäktige.Björn Samuelson har bl.a. varit ordförande i Lidingö kommunfullmäktige.

- Första gången jag var med i tidningen var jag 14 år och hade gjort bra ifrån mig på en orienteringstävling. Jag var oerhört stolt över att ha varit omnämnd i tidningen!

Sedan dess har det blivit många fler gånger med Björns politiska liv i fokus.

Webbtidningen Lidingösidan läggs efter 14 år ner vid nyår men en fortsättning, Lidingö Nyheter, är på gång. Björn tycker det är bra.
- I och med att Lidingö Tidning lades ner 2017 har det uppstått ett tomrum för den lokala debatten, tycker han.

Sedan dess har Lidingö bevakats av Mitt i Lidingö som är en del av en stor tidningskoncern specialiserad på att bevaka kranskommunerna i Stockholm. Det är en helt annonsfinansierad lokaltidning som ges ut i 31 versioner för olika områden i Storstockholm inklusive innerstaden. Huvudkontoret, liksom redaktionen för alla lokala utgåvor, ligger i ett kontorskomplex i Marievik.

- Gratistidningen Mitt i Lidingö har inte det lokala fokuset på samma sätt som Lidingö Tidning hade och Lidingösidan har, menar han. Det måste finnas ett forum där medborgarna kan följa den lokala politiska debatten på ett tidigt stadium och också själva delta med egna synpunkter och förslag. Det är bra att saker och ting blir belysta och att medborgarna får klart för sig hur skattepengarna används. Förr fanns det insändarsidor i de tryckta medierna, men nu har sociala medier tagit över den rollen.

På Facebook finns Lidingös anslagstavla där vem som helst kan lägga in synpunkter om vad som helst. Anslagstavlan modereras av en privatperson som först efter anmälan kan plocka bort sådant som är olämpligt av något slag.

- I tider av fake news är det än viktigare att det finns ett forum som kan göra en riktig bedömning av fakta, menar Björn.

Nu hoppas Björn Samuelson på att Lidingö Nyheter blir av och han har flera önskemål om vad den nya webbsidan ska ta upp.
- Sätt luppen på det lokala, det är sånt som lokalpress alltid är bäst på. Det finns så många saker som rikspressen aldrig tar upp men som kan vara nog så viktiga för lidingöborna. Varför inte berätta om alla de små föreningar som finns på ön - biodlarna, schackklubbar, modellflyggklubb, ja det finns många fler.

Björn tycker också att Lidingö Nyheter då och då ska titta även på det som händer på riksnivå men som berör även Lidingö.
- Och skaffa en egen app!

Lidingö Nyheter söker finansiering bland lidingöborna. Björn tror att den huvudsakliga finansieringen på sikt blir genom annonser.

- Lidingösidan har varit gratis hela tiden och man har vant sig vid att kunna läsa lidingönyheter utan kostnad, säger Björn. Men jag hoppas att lidingöborna ska hjälpa till ekonomiskt så att de får sin lokala nyhetsförmedling även efter nyår.

Text: Susann Thorngren

Dela "Lokala nyheter viktiga för demokratin"

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google