Väder Lidingö

Lidingö söndag 25 juli 2021 v. 29

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Mölna kvarn på södra Lidingö

fredag 28 mars 2008 11:53

Mölnaån-1
I kvarnhjulsrännan vid Mölna strömmar vattnet på samma sätt som för flera hundra år sedan. Det är bara en kvarn som saknas…

Den vattenkvarn som anlades år 1854 vid Mölna hade föregåtts av två liknande anläggningar, som båda brann ner. I kvarnen maldes både mjöl och färgämne.

Mölnaån-1
I kvarnhjulsrännan vid Mölna strömmar vattnet på samma sätt som för flera hundra år sedan. Det är bara en kvarn som saknas…

Den vattenkvarn som anlades år 1854 vid Mölna hade föregåtts av två liknande anläggningar, som båda brann ner. I kvarnen maldes både mjöl och färgämne. Två vattenhjul, med 7,2 meters diameter och med en bredd på 60 centimeter, drevs av vattnet som kom från Mölnaån, Kottlasjöns utflöde i Saltsjön . Vattnet samlades först upp i den damm som fortfarande syns ovanför granitförstärkta kvarnhjulsrännan.

Kvarnen revs 1943. Då var den fortfarande i gott skick. Kvar finns nu bara vattenrännan. Just nu visas på Lidingö Museum en utställning om industriminnen på ön. Där kan man läsa mer om vattenkvarnen vid Mölna.

Mölnaån-2.
Ett minnesmärke är här rest över Lidingös förindustriella epok. Konstnär är Heinz Decker.

För att bevara minnet av denna förindustriella epok på Lidingö har ena halvan av en kvarnsten, som hittats i närheten, placerats på ett stativ bredvid kvarnhjulsrännan. Idégivare och konstnär är Heinz Decker. Minnesmärket har bekostats av Lidingö Hantverksförening.

Själva namnet ”Mölna” är en sidoform till det äldre svenska mölla, som betyder ’kvarn’, och hör samman med ord som mala, mjöl och mäld och med franskans moulin, engelskans mill, tyskans Mühle och latinets mola.

Textunderlag: Lidingö Hembygdsförening.

Dela Mölna kvarn på södra Lidingö

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google