onsdag 25 april 2018 15:03
- Det är världens underbaraste arbete, det är så mycket glädje med barn, men det handlar om arbetsmiljön som är under all kritik. Det säger Ulla, som arbetat som förskollärare i över 30 år, den mesta tiden på Lidingö.
År 2013 startade "Förskoleupproret" av pedagoger i förskolan som kämpar för bättre förutsättningar i förskolan. Man vill ha mindre barngrupper, högre personaltäthet, planeringstid samt mindre kringuppgifter. Under hashtaggen #pressatläge skriver pedagoger runt om i landet om arbetssituationen och lördag den 26 maj klockan 15 genomförs en manifestation på Mynttorget i Stockholm, precis vid Riksdagshuset.
- Det måste upp till ytan hur arbetssituationen ser ut på förskolorna. Det är en arbetsmiljö som är under all kritik för pedagoger och inte minst för barnen. Barngrupperna är stora och trots att Skolverkets riktlinjer säger max 15 barn per grupp så är det ingen kommun som följer detta. Idag finns det i landet grupper som är mellan 20 och 25 barn. Man räknar med 4-5 barn per pedagog, säger Ulla. (Se färsk statistik för 2017 från Skolverket, längst ned).
- Förra året arbetade jag med en grupp barn som var mellan 1 och 2,5 år. Vi var tre pedagoger, men inte heltidare. Rutiner är jätteviktig för de minsta barnen. Det ger trygghet, men om de ska få göra alla rutiner i lugn och ro då tar det väldigt lång tid, vilket alla kan förstå. Och då hinner man knappt ha någon pedagogisk verksamhet. De som jobbar på en småbarnsavdelning måste gå in redan klockan 10 för att hinna med allt till lunchen som barnen får vid 11.15, för att alla barn i lugn och ro själva ska hinna klä av sig och tvätta händerna.
Är det så här i hela landet?
- Ja det är mycket värre på många ställen.
Hur ser det ut på Lidingö?
- Vi har det bättre än många andra. Men man hinner ändå inte med, hinner inte prata med alla barn på en hel dag och det är väldigt otillfredsställande. Barnen behöver ha en vuxen som kan stödja dem i deras utveckling, när de ska prova och utforska nya saker. Stora grupper blir stimmiga, alla vill göra sig hörda, det blir ingen arbetsro.
Vad är lösningen? Är det en lönefråga?
- Många förskollärare och barnskötare har slutat i yrket för de inte orkar. Det kompenseras inte heller av högre lön. På Lidingö har många slutat under de senaste åren och börjat jobba i Stockholm för där får man 4.000 kronor mer i lön.
Hur många orkar jobba med detta hela arbetslivet?
- Jag själv har cirka 15 år kvar till pensionen men har fått återkommande utmattningsdepressioner. Jag kommer inte orka hålla på till jag blir 65. Har fått sjukskriva mig flera gånger eftersom jag hamnat i riktiga depressioner.
- Men, vi har en väldigt hög kvalitet på förskolan på Lidingö, det är inte detta vi klagar på, det är arbetsmiljön. Föräldrar på ön är väldigt nöjda och i alla enkäter de får att fylla i, så är frågorna anpassade till det politikerna vill höra och handlar aldrig om arbetsmiljön, ingenting om barnens bästa. Men en kommun har fyra månader på sig att placera ett barn. Och då går det ut över barnen och även pedagogerna när grupperna måste ökas.
- Ljudnivån är hög och jag ser att barnen är stressade. De blir trötta fort och ofokuserade av alla intryck och har svårt att koppla av. Föräldrarna vill inte att de ska sova på förskolan eftersom de har svårt att somna på kvällen, men mycket handlar om att barnen är så överstimulerade av både syn- och hörselintryck att de har svårt att varva ner.
Är det aldrig lugnt någon gång?
- Det märks tydligt när några barn är sjuka. Jag arbetade med en grupp som bestod av 22 barn och när fem var sjuka så att det var 17, ja då blev det stor skillnad.
Så, vad måste göras?
- Anställa fler pedagoger och öppna fler avdelningar. Man ska inte vara 22 barn med 4 pedagoger, utan grupperna ska vara mindre. Inga grupper som är större än 15 barn, om det är små barn högst 12 i gruppen, säger Ulla.
Skolverket
Idag den 25 april kom Skolverkets meddelande "Barngruppernas storlek fortsätter att minska". I det sägs att "trenden med allt mindre grupper i förskolan fortsätter. 2017 bestod den genomsnittliga barngruppen av 15,3 barn jämfört med 15,9 året innan. Även personaltätheten har förbättrats något. 2017 gick det i genomsnitt 5,1 barn per årsarbetare jämfört med 5,2 barn året innan".
Statistiken för kommunerna i Stockholms län visar att snittet för antal barn per avdelning är 15,8. På Lidingö är siffran 15,4. Danderyd och Nacka ligger lägst med 14,8. Högst ligger Upplands Väsby med 18,1.
Antal barn per årsarbetare är 5,1. På Lidingö är siffran 5,1. Norrtälje ligger lägst med 4,8. Högst ligger Upplands Väsby och Sollentuna med 5,8.
Anm. "Ulla" heter något helt annat, men har valt att inte framträda med sitt namn.
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google