Väder Lidingö

Lidingö tisdag 21 mars 2023 v. 12

Senaste kommentaren - Se fler

Nu finns hela Lidingös historia samlad i ett rum

lördag 19 november 2016 21:46

8000 ÅRS HISTORA. På Lidingö museum invigdes idag rummet som innehåller hela historien om ön, från 6000 år f.Kr. till dagens Lidingö. Det har länge funnits en önskan hos Lidingö Hembygdsförening att ha en permanent utställning som i ett koncentrat visar hela utvecklingen, från några kobbar till ett väl fungerande samhälle. Även lite av framtidstankarna för ön finns med i museets stora rum i undervåningen.

Kommunalrådet Carl-Johan Schiller (KD) klipper invigningsbandet.Kommunalrådet Carl-Johan Schiller (KD) klipper invigningsbandet. Hembygdsföreningens ordförande Jan Ågren visar.Hembygdsföreningens ordförande Jan Ågren visar. Från istid, via år 1774, till utvecklingens början, sommarorten och villstaden.Från istid, via år 1774, till utvecklingens början, sommarorten och villstaden. Efterkrigstiden, staden växer och Framtiden.Efterkrigstiden, staden växer och Framtiden. Många hade kommit för att vara med på invigningen.Många hade kommit för att vara med på invigningen. Det finns några föremål på utställningen, bl.a. denna ordförandeklubba som användes t.o.m. 1998 i kommunfullmäktige.Det finns några föremål på utställningen, bl.a. denna ordförandeklubba som användes t.o.m. 1998 i kommunfullmäktige. Minnestallrikar med motiv från Lidingö.Minnestallrikar med motiv från Lidingö. Stol från det tidiga kommunfullmäktige på Lidingö. Sammanträdena blev säkert inte så långvariga eller så hade alla egna kuddar med.Stol från det tidiga kommunfullmäktige på Lidingö. Sammanträdena blev säkert inte så långvariga eller så hade alla egna kuddar med. I gången in till utställningen rullar bilder från ön, här från Elfviks gård.I gången in till utställningen rullar bilder från ön, här från Elfviks gård. På denna skärm kan man se hur ön vuxit upp ur havet, från år 6000 f.Kr.På denna skärm kan man se hur ön vuxit upp ur havet, från år 6000 f.Kr.

Kommunalrådet Hans Barje (M), kulturchefen John Svensson och ordföranden Jan Ågren.Kommunalrådet Hans Barje (M), kulturchefen John Svensson och ordföranden Jan Ågren.
Hit kan nu alla nyinflyttade komma för att med hjälp av datorskärmar och stillbilder lära sig om ön, och hit kan alla som bott på Lidingö under många år komma för att förnya sina kunskaper. Och den som vill veta mer får en mängd boktips, för det har givits ut mång böcker om ön och dess invånare under åren.

Ett drygt hundratal personer hade kommit till invigningen, för att så fort kommunalrådet Carl- Johan Schiller (KD) klippt invigningsbandet strömma in i utställningsrummet.

En arbetsgrupp på åtta personer från Hembygdsföreningen har under nästan ett par år arbetat med materialsammanställande, byggande och layout av utställningen, och finputsandet ägde rum in i det sista. Det är ett stort arbete som ligger bakom det hela.

Lidingö museum är öppet tisdag, torsdag, lördag och söndag klockan 12.00 till 15.00. Museet ligger på Lejonvägen 26 A, mitt emot Coop och Systembolaget, i Lidingö centrum.

Dela Nu finns hela Lidingös historia samlad i ett rum

Kommentarer

Vivian Rössner Wejke 2016-11-20 16:18

Såå otroligt fint och genomarbetat! Önskar jag bodde på Lidingö! Ser fram emot att se utställningen med egna ögon när vi i Holiday Singers sjunger in julen på muséet den 7.12.
Vivian Rösner Wejke

Patrik A Edgren 2016-11-20 12:52

Outstanding reportage! Grattis och tack!

Siv Bergius 2016-11-20 11:41

Tack Janne för ett fint reportage - vi räknade till 158 besökare under gårdagen. Det var väldigt trångt emellanåt men alla verkade gilla vad de såg.

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google