Väder Lidingö

Lidingö tisdag 13 november 2018 v. 46

Senaste kommentaren - Se fler

Björn hellerstedt 13 nov 20:33 om M+LP+L+KD: Vi ska sänka skatten och förbättra skola, vård och omsorg

Nu kan man åter dricka vattnet på Lidingö, okokt

onsdag 10 januari 2018 13:46

VATTENLÄCKAN. Analyserna av Lidingös ledningsvatten är nu klara och de visar att vattnet är helt rent. Det finns inte några skadliga bakterier (koliforma eller E.coli bakterier) i vattnet. Därmed häver Lidingö stad försiktighetsåtgärden om kokning. Man behöver alltså inte längre koka vattnet som används för matlagning, till dryck och tandborstning. Detta skriver nu staden på sin hemsida.

Dela Nu kan man åter dricka vattnet på Lidingö, okokt

Kommentarer

Marianne Alin 2018-01-16 14:35

Till Fredelius.
För det första, kommunen uppmanade inte Lidingöborna att koka vattnet Det var heller ingen VARNING från kommunen. Där har du dubbelfel.
Kommunen gick ut med en REKOMMENDATION om att man för säkerhets skull bör koka vattnet. De hade inga indikationer på att något hade kommit in i vattensystemet, men som en försiktighetsåtgärd gick man ut med den rekommendationen att koka vattnet, hämtad från Livsmedelsverket, då vattnet är ett livsmedel.
Jag undrar därför vilken rekommendation hade du använt Fredelius, om du inte med 100 % säkerhet kunde avfärda att vattnet var förorenat?

Så klart finns lärdomar att dra. Det finns det alltid. Alla kan bli bättre. Det har du själv förhoppningsvis upplevt själv Fredelius.

Jag vill avsluta med att rikta mitt stora tack till all personal som jobbade hårt i många dygn för att få detta att fungera och lösa den "lilla" krisen. Fantastik insats.

Monica Jegham 2018-01-12 11:40

Tusen stjärnor till alla de som stod ute och arbetade mitt i natten i det första skedet

Gunnar Fredelius 2018-01-11 20:41

”Jag är också övertygad om att kommunen skulle ha vidtagit helt andra och större åtgärder om de hade bedömt risken som stor i det inledande skedet. Nu var det ingen fara och det var det aldrig heller inledningsvis, blir min slutsats. ”

Det är inte min slutsats. Jag mötte de som sa att de inte brydde sig om varningarna ”för det är nog ingen fara” . Det och citatet av Marianne A nedan kan man dra olika slutsatser av.

Kommunen gick ut med uppmaningen att koka vattnet. Intrycket Marianne och de jag pratat med fick var att det var riskfritt och att det var kommunens åsikt också! Då är det ju förrödande att gå ut med en uppmaning man själv är tveksam till. Det ökar inte förtroendet.

Antingen fanns skäl att vara och då ska det göras ordentligt. Eller så var det inte skäl nog och då ska man naturligtvis inte varna alls. Att varna på ett sätt som tog tid innan det fick någorlunda genomslag är det sämsta alternativet

Sannolikt finns en krisplan som innefattar händelser som denna. Det är osannolikt att den innehåller alternativet ”gå ut med en varning men gör det diskret!”

Hur man än vänder på det så finns här lärdomar kommunen måste dra.

Marianne Alin 2018-01-11 14:21

Håller med. Stort beröm till kommunen för resolut och snabbt agerande.
Jag är också övertygad om att kommunen skulle ha vidtagit helt andra och större åtgärder om de hade bedömt risken som stor i det inledande skedet. Nu var det ingen fara och det var det aldrig heller inledningsvis, blir min slutsats.
Lärdomen borde bli att varje hushåll rustar sig för krisen. Det är inte ovanligt med strömavbrott, vattenläckor osv. Att vara beredd på mindre kriser är en naturlig del av att leva i ett samhälle, saker händer. Fick vi inte en broschyr nyligen från kommunen om vad vi om medborgare bör vara förberedda på? Eller minns jag fel?
Nu kommer i alla fall jag att bunkra vatten, batterier och konserver.

Karin Wallgren 2018-01-11 00:57

Har vi, var och en av oss, lärt något av denna händelse, som kunde ha slutat riktigt illa.
Eller kommer vi att agera precis likadant nästa gång något liknande inträffar?

Jag har önskemålet

att info går ut som "Viktigt meddelande till alla på Lidingö" på TV-skärmen - förutsatt att det inte är strömavbrott samtidigt;
gärna sms - javisst men det finns de som inte har sms eller Facebook;
återigen kommer jag absolut att slå på datorn oavsett vad klockan är och kolla Lidingösidan, det känns tryggt och så sakligt man kan begära med den information som ges där, så det kommer jag att fortsätta med.
text-tv är också bra.

Men ett strömavbrott förändrar ju situationen. Är vi inte då hänvisade till informella kanaler? T.ex att den/de som vet vad problemet gäller, t ex förvaltare och vice värd sätter upp vanliga handskrivna meddelanden på anslagstavlor och med praktiska råd hur vi kan agera.

Vattenläckan inträffade när det rådde någon minusgrad ute senare blev lite kallare. När jag kokat vatten satte jag ut vattenkastrullen på balkongen för att svalna över natten. Det underlättade.

Ja så var krisen över och mycket mer har jag inte lärt mig. Mer än att åter läsa igenom råd från några, bl.a. krishanteraren och en del andra. Det kan inte skada

Osäker på hur min iPhone6 med några år på nacken egentligen funkar/inte funkar. Inte användarvänlig precis men det är väl meningen att jag ska springa ut och köpa en ny vilket jag inte tänker göra.

torbjörn nürnberg 2018-01-10 19:30

bra info kommunen detta kan få vara en väckarklocka att allt inte är så självklart

Johan larsson 2018-01-10 18:22

Bra jobbat vill jag framföra till er som jobbat med att laga läckan, kört ut vatten osv.

Bättre lycka nästa gång önskar jag de som har hanterat kriskommunikationen. Hoppas det fungerar bättre den gång det händer något allvarligare.

Suzanne gottfarb 2018-01-10 17:44

Att kalla Lidingö stads hantering av vattenläckan professionellt känns som ett skämt. Det tog tre dygn innan man kunde reparera och informationen nådde inte fram. Tänk om det handlat om ett allvarligt giftutsläpp och tusentals blivit sjuka. Bara för att det denna gång gick bra i slutänden TROTS och inte tack vare Lidingö stads långsamma hantering av ärendet.
Jättebra att vattnet NU är rent - två dagar efter reparationen. Det är inte samma sak som att det inte fanns bakterier i vattnet under lördag- söndag. Det vet vi som blev magsjuka. Och du Sofia Carlström borde inte håna oss som om vi vore mindre vetande och inte själva kan avgöra vad vi blev sjuka av.

Karin Wallgren 2018-01-10 17:16

Så skönt. Den här gången kan vi andas ut. Men vilken tankeställare många av oss har fått.

Charlie Lundgren 2018-01-10 15:41

Tack Lidingö Stad för en mycket professionell hantering av vattenläckan!
Snabb reparation och en suverän information till oss med täta uppdateringar. Imponerande!

Sofia Carlström 2018-01-10 14:58

Och de som var så säkra på att de har blivit sjuka av stadens ansvarslösa beteende får nu uppsöka en annan typ av doktor...

Andreas Bengtsson 2018-01-10 14:19

Skönt!
Bra agerat och tack alla som jobbat med detta under helgen!

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Lidingö stad, Kulturveckan v 46

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser

Annonser från Google