Väder Lidingö

Lidingö måndag 15 april 2024 v. 16

Senaste kommentaren - Se fler

Nytt rekord: 1 miljon passagerare på Sjövägen

onsdag 21 november 2018 12:18

Pendelbåtslinje 80, även kallad Sjövägen, som går mellan Nybroplan och Frihamnen via Nacka och Lidingö, fortsätter slå passagerarrekord. Igår klev den miljonte passageraren för året ombord på linjen vilket slår alla rekord. Under 2017 reste totalt 820 000 personer med pendelbåtslinje 80.

Rekordmånga åker med Sjövägen, som här från Larsbergs brygga. ArkivbildRekordmånga åker med Sjövägen, som här från Larsbergs brygga. Arkivbild

Kapaciteten har succesivt ökat på linjen i takt med att efterfrågan ökat. I augusti infördes 15-minuterstrafik i rusningstid och 2020 ska linjen förlängas till Mor Annas Brygga via bland annat Ropsten, Djursholm, Storholmen och Tranholmen.

- Det var en historisk dag nu när miljonvallen är spräckt. Det visar att våra satsningar på en kraftigt utbyggd pendelbåtstrafik ligger helt rätt i tiden samtidigt som vi vet att det får fler att ställa bilen hemma och åka kollektivt istället, säger Gustav Hemming (C), samhällsplanerings- och skärgårdslandstingsråd.

- Nu blickar vi framåt mot den förlängning av linjen som ska träda ikraft 2020 via viktiga knutpunkter som Ropsten och Djursholms torg. Pendelbåtar kortar restider, skapar nya genvägar över vattnet och knyter på ett naturligt sätt ihop vår region samtidigt som det är ett attraktivt sätt att resa på. Inte minst möjliggör det mer bostadsbyggande i attraktiva kajmiljöer, säger Gustav Hemming.

Fakta
Linje 80 (Sjövägen) hade 2017 cirka 825 000 resenärer.
Resandeutvecklingen för linje 80 åren 2014-2017: 110 %.
Linje 80 har en kundnöjdhet på 98 %.
Landstinget har utökat antalet turer på linje 80 i takt med att resandet ökat.
En förlängning av linjen är beslutad till 1 januari 2020 via bland annat Norra Djurgårdsstaden, Ropsten, Tranholmen, Djursholm, Storholmen och Lidingö.

Dela Nytt rekord: 1 miljon passagerare på Sjövägen

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google