Väder Lidingö

Lidingö onsdag 21 februari 2024 v. 08

Senaste kommentaren - Se fler

På Lidingö finns nästan 40 olika däggdjursarter

tisdag 13 februari 2018 12:18

INGA BJÖRNAR. På Lidingö var det länge sedan man såg en brunbjörn, en utter eller ett lodjur. Men från 1970-talet har närmare fyrtio olika däggdjursarter observerats och omkring tjugofem arter föder barn på ön. Tomas Carlberg som arbetar på Artdatabanken, en avdelning vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala, har i dagarna blivit klar med andra upplagan av "Illustrerad förteckning över Lidingös däggdjur", en mycket intressant läsning. Den första upplagan kom redan 2003.

Ekorre med unge i Grönstaskogen. Foto: Tomas CarlbergEkorre med unge i Grönstaskogen. Foto: Tomas Carlberg

- De däggdjursarter som är lättast att se eller höra på Lidingö är fälthare, ekorre, rödräv, dovhjort, rådjur och gråskimlig fladdermus, som är lätt att höra under höstkvällar. Brunråtta ser man ofta i bostadsområden. Gråsälar ses regelbundet i vattnen kring Lidingö. Grävling, mink och bäver är tämligen allmänna, men de är svåra att se. Igelkottar förekommer sparsamt men spritt över ön. Någon gång kan man se mård och älg. Varg sågs enligt trovärdiga observationer vintern 2011. Senast varg sågs på ön var annars på 1860-talet. En del arter har inte observerats på mycket lång tid som brunbjörn (1600-talet), utter (1926) och lodjur (1830-talet). Extremt ovanliga numera, eller rent av försvunna, är skogshare, hermelin och småvessla. Senaste tillskottet i Lidingös däggdjursfauna är vildsvin, som observerades tillfälligt sommaren 2017, säger Tomas Carlberg.

Den som vill ha en intressant läsning med mycket lokala observationer kan gå in på Lidingö Ornitologiska Förenings sida, länk här, och läsa hela Tomas Carlbergs färska rapport.

Dela På Lidingö finns nästan 40 olika däggdjursarter

Kommentarer

Nils Svensson 2022-08-15 08:24

Observerade ung bäver simmande längs stranden västerut ca 300 m väst Gåshaga brygga den 14 augusti 2022 ca kl 22.00
En stor fladdermus flög oxå förbi i trädgården dock såg jag inte vad det varför sort. Hur som större än stor:)
Mvh N

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google