Väder Lidingö

Lidingö onsdag 26 september 2018 v. 39

Senaste kommentaren - Se fler

Anders Bergstedt 26 sep 09:31 om Simhallen återremitterad

Prevention minskar risken för demenssjukdom

torsdag 9 november 2017 13:51

CAFÉ MINNESVÄRT. I tisdags besöktes Café minnesvärt av professor Agneta Nordberg, Karolinska Institutet. Hon berättade att resultat från nya långtidsstudier visar att prevention kan minska risken att utveckla demenssjukdom. Det är framför allt utvecklingen av mikrovaskulär demens som påverkas medan risken för Alzheimer inte minskar i samma grad. Effektiv kontroll av högt blodtryck, noggrann behandling av diabetes och undvikande av övervikt var de viktigaste preventiva åtgärderna. Det som är bra för hjärtat är också bra för hjärnan.

Inför fullsatt salong presenterades både aktuella diagnos- och behandlingsmetoder och spännande forskningsresultat som pekar på framtida möjligheter. Nya studier visar att vid lindrig kognitiv svikt (ex lättare minnesrubbning) kan man genom PET-kameraundersökning av hjärnan se vilka som riskerar att utveckla Alzheimer och vilka som inte har samma risk. Fynden kommer få stor betydelse då man nu utvecklar helt nya behandlingsmetoder med antikroppar som ska förhindra ansamlingen av amyloidplack i hjärnvävnaden med Alzheimer som följd.

Nästa Café minnesvärt kommer tisdagen den 5 december kl 18-20, Mötesplats centrum, då Lidingö stads utvecklingsstrateg Tomas Öberg redovisar uppföljningen av stadens hemtjänstföretag och vård- och omsorgsboenden.

Dela Prevention minskar risken för demenssjukdom

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Annonser från Google