Väder Lidingö

Lidingö torsdag 24 juni 2021 v. 25

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Protester mot att bygga mikrobryggeri

torsdag 26 juli 2018 08:57

LARSBERG. Det finns planer på att starta ett mikrobryggeri på Lidingö och det är tänkt att tillfälligt ligga i lokaler på Larsbergsvägen 10, som tillhör John Mattson Fastighets AB. Ett garage behöver därför ändra användning till ölbryggeri under ett drygt år, till den 31 december 2019. Protester har kommit från några boende om befarad främst ökad trafik och mäsklukt, något som tillbakavisas av John Mattson AB.

Mikrobryggeriet kommer ligga i fastigheten Larsbergsvägen 10.Mikrobryggeriet kommer ligga i fastigheten Larsbergsvägen 10.

Det är företaget Keane Brewing, som under cirka 15 månader kommer brygga öl i ett ombyggt garage, för därefter flytta till ny lokal på Agavägen.

I verksamhetsbeskrivningen står att kvalitetsöl ska bryggas 2 till 4 gånger per månad i mindre skala, vilket innebär 1000 liter åt gången. Råvarorna köps färdigpackade och det blir högst ett par leveranser per månad. Ölen ska säljas till pubar, restauranger och mataffärer på Lidingö, liksom till Systembolaget. Det kommer inte vara någon bar eller pub i lokalen, men intresserade har möjlighet att få se bryggeriet. En eller två personer kan anställas under 2019.

Från kringboende har det kommit protester. En person skriver att "det kommer bli obehagliga dofter, mycket biltrafik, vi kommer inte kunna vädra som vi vill, inte använda våra uteplatser. Vi vill inte ha något bryggeri här!".

En annan person varnar för "att belasta lokalvägen (till lokalen) med ytterligare trafik är verkligen olämpligt. En lekplats, avsedd för mindre barn, är belägen intill vägen, stor olycksrisk med utökad trafik. Mäsklukt och buller kommer att beröra 2 fastigheter med närmare 100 lägenheter".

På det svarar Thomas Enmark, John Mattsons projekt‐ och teknikchef, att "bryggeriverksamheten kommer inte att avge några lukter. All utrustning har kondensatorer vilket innebär att eventuell gas från verksamheten kyls till flytande vätska vilken i sin tur leds ut via avloppet. Verksamheten är liten, vilket i sin tur inte kommer att innebära särskilt många transporter till och från. Hyresgästerna kommer inte att märka av denna verksamhet alls."

Den mest omfattande kritiken kommer från Lokala Hyresgästföreningen i Larsberg. För det första så har informationen kommit "mitt i den stora industrisemestern", vilket tvingat föreningens representanter att göra avbrott i sina semestrar för att kunna få fram ett yttrande inom två veckor. "Vi motsätter oss en kommersiell hyresgäst på Larsbergsvägen 10 baserade på välgrundade erfarenheter.", skriver Hyresgästföreningen och varnar för att "kunder och leverantörer kommer att bullra, dåna och lukterna från en bryggeriverksamhet ser vi också som ev. en olägenhet."

Sedan tar föreningens styrelse upp en mer principiell fråga, den att "Hela Larsberg är en bygg- och transportarea där arbetstiderna är flytande och synnerligen störande från ex. lyftkranar, containrar, byggmateriel som lastas och lossas på nätter. Rätten till boendet som viloplats har gått förlorad sedan många år tillbaka."

"I lågfrekvent buller, extra skadligt enligt forskningen, så drabbas vi dubbelt upp pga Värtahamnen/Frihamnen/Loudden, i kombination med pågående stamrenoveringar. I såväl låg- som högfrekvent buller sänks livskvalitén och den psykiska ohälsan ökar.". Därefter listar man 22 av de byggnationer som gjorts och pågår i området "dag efter dag, år efter år" som rondellbygget vid Willys och bygget av hamburgerrestaurangen, vattenledningen mellan Ropsten och Larsberg, bygget av Malmstensskolan, bygget av ICA Kvantum och ombyggnaden av gamla ICA-affären, cykelbanor och återvinningsdepåer, stambyten på Bodalsvägen, Lidingöbanans ombyggnad inklusive ny depå, bygget av Dalénum, Larsbergsgaragens renoveringar, reparationer av viadukter, byggandet av parkhusen i Larsbergsparken, bygget av ungdomsbostäderna och de pågående stambytena i hela Larsberg.

Föreningens styrelse avslutar sitt brev: "Nu får andra delar av Lidingö ta sitt ansvar. Vi boende har fått nog. Förtätning på bekostnad av vinster är inte överordnat rätten till ett hem med kvalitet. Vårt boende är mer än fyra väggar."

Dela Protester mot att bygga mikrobryggeri

Kommentarer

Nina Göthberg 2018-07-30 16:35

När ska John Mattson sluta? De bygger på varenda litet utrymme som finns och förstör ön. Det räcker nu! När får dom nog? Om de vill utöka sitt lilla imperium så bygg utanför ön, de har blivit pengahungriga och tänker inte på människorna som bor på ön. De har precis byggt klart hus vid parken och påbörjat ett höghus för ungdomar och bygger mer och mer vid dalenum. Det är dags att sluta nu!

Fredrik Ahgren 2018-07-26 14:02

Coolt! Lokalproducerat är oslagbart på så många sätt! Stort lycka till!

Valentin Bart 2018-07-26 12:07

Hu hemska tanke om ingen skulle reagera! Heja Microbryggeriet och hej alla nejsägare! :-)

Erik Johansson 2018-07-26 09:09

Vilken extrem överdrift från föreningen, det är ju inte ett fullskaligt Pripps-bryggeri som ska byggas, tycker man ska göra lite research å sätta sig in vad det egentligen handlar om innan man yttrar sig på de här sättet. Kul med lite lokal-producerad öl! Ser fram emot första batchen!

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google