Väder Lidingö

Lidingö onsdag 4 augusti 2021 v. 31

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Rapport från hjälpsändningen till Saldus, våren 2018

tisdag 21 augusti 2018 14:21

En av de sista dagarna i april lastades ännu en långtradare full med möbler, kläder, leksaker, sjukvårdsartiklar och skolmaterial, för transport till Saldus i Lettland, Lidingös vänort. Som vanligt var det den outtröttliga Adrienne Cook som höll i arbetet. För vilken gång i ordningen? Det vet bara Adrienne. Med på resan till Saldus var Tilda Holst, som har skrivit denna reserapport:

Tidigt på lördag morgon den 28 april samlades ett tjugotal medhjälpare vid Baggeby Torg och Torsviks skola för att lasta en långtradare full med möbler, kläder, leksaker, sjukvårdsartiklar och skolmaterial. Allt detta är välbehövligt i Saldus. Tack vare all bärhjälp var vi klara på lite över tre timmar och lastbilen kunde rulla mot Saldus redan samma kväll.

Lastning vid Torsviks skola 28 april. Foto: Tilda HolstLastning vid Torsviks skola 28 april. Foto: Tilda Holst

På söndagseftermiddagen lyfte planet mot Riga. En dryg timme senare satt vi i hyrbilen på väg E9 mot Saldus. Vi dundrade förbi hus efter hus och var efter ett kort fikastopp framme i Saldus där vi möttes av tolken, och numera vännen, Lauris. Vi blev följda till hotellet där vi avnjöt en efterlängtad middag innan vi blev guidade runt i staden av Lauris och hans dotter Zenta. En magisk kväll och en perfekt start på vår Saldusvistelse.

Tidigt på måndagsmorgonen satte vi oss i bilen och körde mot avlastningsplatsen där lastbilen redan rullat in. Vi möttes av en stor folkskara som genast kom fram för att hälsa oss välkomna. Bokhyllor, kylskåp, whiteboardtavlor, lådor, barnvagnar, cyklar, hygienartiklar och kläder lastades av och placerades i en stor lagerlokal i väntan på vidare transport. Tack vare all frivillig arbetskraft var vi färdiga med lastbilen på drygt en timme. Under lastningen kom många fram och pratade med oss, vi blev även hembjudna till en fårfarm för att titta på nyfödda lamm.

Tom lagerlokal i Saldus, och lossning. Foto: Tilda HolstTom lagerlokal i Saldus, och lossning. Foto: Tilda Holst Fylld lagerlokal i Saldus. Foto: Tilda HolstFylld lagerlokal i Saldus. Foto: Tilda Holst

Efter avlastningen följde vi med rektorn Daina, för att besöka Striki-skolan dit många möbler och redskap skickats. Det var så glädjande att se att alla saker kommit till användning. Vi såg byråer, leksaker och stolar från tidigare leveranser fylla klassrum och arbetsrum. Daina visade oss stolt runt på skolan och pekade hela tiden ut saker som kommit från Lidingö. Vi såg basketbollar och korgar med “Lidingö basket” och en madrass med “Larsbergs förskola”.

Efter besöket på Striki-skolan mötte vi upp diakonissan Inita, som är en betydelsefull kontaktperson i Saldus. Under resten av dagen tog hon med oss för att besöka fattiga och utsatta familjer och fosterfamiljer, en del långt ute på landsbygden och andra mer centralt i lägenhetsområden.

Jag har alltid trott på Adrienne när hon sagt att behovet i Saldus är stort och att hon därför inte kan lägga av, men att få vara ute på “fältet” och möta alla människor i verkligheten var något alldeles extra. Jag förstod varför detta är så viktigt och hur många människors vardag som underlättas tack vare hennes arbete.

Det första stället vi kom till var en rad lägenheter som socialen ägde. Där bodde familjer och fosterbarn i enkla och trånga lägenheter. Vi besökte en mamma och hennes tre små barn som endast hade ett rum med två sängar att dela på. Rummet var fullt av smuts och damm från golv till tak. Barnens kläder var smutsiga och ynka två leksaker stod radade mitt på golvet. Kläderna och leksakerna som delades ut togs tacksamt emot och redan när vi lämnat den första lägenheten såg vi barnen leka med såpbubblor och twistrep.

Vi besökte sedan en mormor och hennes barnbarn, vi hann inte mer än att kliva ur bilen innan de överöste oss med kramar och pussar. Jag blev helt överväldigad och fick tårar i ögonen. Deras glädje var nästan svår att förstå men smittade naturligtvis av sig. Vi fick en kort rundtur i trädgården där kvinnan stolt visade upp hennes planteringar som bestod av vit, röd och gul lök. Vi fick sedan en titt inuti huset, som inte var större än att vi alla precis fick plats. Det fanns ingen elektricitet utan på ett bord stod två framställda blockljus som hon skämtsamt sa att hon sparat sedan 2008. På hyllor stod saker uppradade mellan dammråttor och smuts.

Efter alla hembesök avslutades dagen med en födelsedagsfest för Adrienne som fyllt år. Det bjöds på god mat och livemusik. Under middagen höll många också tal till Adrienne och förklarade vad hennes fantastiska arbete betytt för dem alla. Det var en sån känslosam och viktig kväll som jag och alla andra kommer att minnas för resten av våra liv.

Jag skulle vilja tacka alla inblandade som år efter år gör dessa resor möjliga. Ni gör skillnad! Särskilt tack till Torsviks skola, Baggebytandläkarna, Lidingö Lions, ICA Kvantum, Rödjares Elektriska, Lidingö Stad och naturligtvis alla som donerat grejor av olika slag som kommer till mycket god användning bland befolkningen i Saldus.

Ännu en resa är tänkt under hösten 2018.

Tillslut, världens tack till Adrienne Cook för det arbete du gör. Jag har under resan sett med mina egna ögon vad du har betytt och fortfarande betyder för människorna i Saldus. Att du år efter år envisas med att få dit lastbil efter lastbil. Så många människor har dig att tacka., inklusive jag, för denna fantastiskt lärorika upplevelse. Tack.

Text: Tilda Holst

Dela Rapport från hjälpsändningen till Saldus, våren 2018

Kommentarer

Pia Wieck 2018-08-22 12:22

År efter år efter år. Förstår inte hur hur du orkar. Du är helt fantastisk Adrienne!
Och alla andra som hjälper till.

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google