Väder Lidingö

Lidingö tisdag 7 juli 2020 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

Rätt livsstil minskar risken för demens

onsdag 4 april 2018 10:47

MINSKAR MED 30 %. Genom att undvika riskfaktorer som övervikt, rökning och hög alkoholkonsumtion och satsa på friskfaktorer som fysisk, mental och social aktivitet kan risken att insjukna i demenssjukdom minska med nära 30 %. Viktigt är att samtidigt noggrant behandla eventuell diabetes och högt blodtryck.

Det var budskapet då docent Alina Solomon från KI föreläste inför ett 60-tal åhörare vid gårdagens Café Hjärna på Mötesplats Centrum.

Vid en stor vetenskaplig studie som just slutförts i Finland hade man under två års tid följt 1.260 personer i åldern 60-77 år. Personerna hade ingen aktuell minnessvikt men riskfaktorer för demens. De indelades i två grupper. Hälften av personerna fick delta i ett interventionsprogram med fysisk och mental träning och de kontrollerades och behandlades för hjärt-kärlsjukdomsrelaterade riskfaktorer (högt blodtryck, hög kolesterol). De fick också kostrådgivning för att gå ned i vikt. Den andra hälften fick rutinmässig uppföljning inom primärvården.

När man jämförde de båda grupperna efter två års intervention uppvisade de behandlade deltagarna väsentligt bättre resultat än de obehandlade. De hade 40 % bättre minnesfunktion, 80 % bättre planeringsförmåga och en generellt bättre hälsa med 20 % minskad risk att drabbas av andra sjukdomar. Den sammanlagda poängen för kognitiv förmåga ökade med 25 % i behandlingsgruppen.

Resultaten väckte stort intresse och många frågor. Föredraget och den efterföljande diskussionen kan sammanfattas med att det som är bra för hjärtat är också bra för hjärnan. Det gäller att vårda sin kropp med en sund livsstil. För att undvika demenssjukdom ska man dessutom hålla hjärnan i trim med mental träning och social aktivitet.

Nu gör Café Hjärna ett vår- och sommaruppehåll och återkommer den 4 september kl 18 – 20, Mötesplats Centrum, Friggavägen 18A.

Text: Bo Brismar

Dela Rätt livsstil minskar risken för demens

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google