Väder Lidingö

Lidingö lördag 18 september 2021 v. 37

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Roligare att både laga och äta maten tillsammans

måndag 3 mars 2014 00:01

Full fart i köket när alla deltar i matlagningen för den gemensamma måltiden. Foto: Lennart Dannelid

Full fart i köket när alla deltar i matlagningen för den gemensamma måltiden. Foto: Lennart Dannelid

- Jag är trött på både portionsförpackningar och lunchrestauranger, säger Anders 80 år, som aldrig lagat mat förr.
Sedan några månader är han med i en grupp seniorer på Lidingö som träffas regelbundet för att laga mat och äta tillsammans. Den som startat verksamheten och företaget RoligareVardag är Katarina Palmstierna som nyligen blev avtalspensionär och kände att det var för tidigt att slå sig till ro. Hon tänkte på hur hennes mamma, som alltid var road av matlagning, nästan helt slutade laga mat när hon blev ensam.

– Det var inget roligt att laga mat bara för sig själv och inte heller att äta den ensam, säger Katarina Palmstierna. Och så föddes idén till RoligareVardag. Lidingö är den första kommun där idén provas och jag är helt övertygad om att många fler vill följa efter.

På Lidingö finns ungefär 9 000 personer som är över 65 år. Många är ensamstående och kanske upplever att matlagning inte alltid är så rolig. Varannan fredag träffas nu ett tiotal pensionärer på Föreningsgården i Larsberg för att under några timmar både umgås, laga mat och äta tillsammans. Ibland lagar de även mat till den kommande veckan och tar med sig hem i matlådor.

RoligareVardag heter just så för att det gäller att förgylla vardagarna. Under helger kanske både barn och barnbarn kommer på besök och då händer även mycket annat.
– Men vi vänder oss också till barn och barnbarn som kanske vill ge sina föräldrar eller mor- och farföräldrar i födelsedagspresent eller julklapp att få en trevlig matlagningsstund med andra, säger Katarina Palmstierna.

De som anmäler sig behöver inte förbereda något själva. På plats finns förstklassiga råvaror, goda och näringsriktiga recept, förkläden, kastruller, stekpannor och kryddor och allt som behövs.

När gruppen träffas kretsar naturligtvis samtalen om mat och det ger inspiration till nya maträtter som man kan prova hemma i det egna köket. RoligareVardag har ett antal beskrivningar på både enkla, goda och varierande måltider.

– Det här är riktigt kul, säger Erik, som är stolt över att han lärt sig steka fisk på rätt sätt.

Och det är både koncentration och många skratt när gruppen lagar sin mat i köket på Föreningsgården, samtidigt som några förbereder matborden. Sedan kommer belöningen, att få slå sig ner vid det dukade bordet och äta tillsammans med sina nya vänner och kanske även ta ett glas vin.

– Att träffas på fredagar är en trevlig avslutning på veckan, säger Henny.

Anders , Anita, Henny  och Katarina  äter sin goda förrätt, ”Pocherade ägg med fänkålsmajo och laxrom”. Foto: Lennart Dannelid

Anders , Anita, Henny och Katarina äter sin goda förrätt, ”Pocherade ägg med fänkålsmajo och laxrom”. Foto: Lennart Dannelid

Erik visar stolt sin egenhändigt lagade fiskrätt. Foto: Lennart Dannelid

Erik visar stolt sin egenhändigt lagade fiskrätt. Foto: Lennart Dannelid

Anita och Katarina  viker servetter. Foto: Lennart Dannelid

Anita och Katarina viker servetter. Foto: Lennart Dannelid

Dela Roligare att både laga och äta maten tillsammans

Kommentarer

Helena Bargholtz 2014-03-05 19:44

Gratulerar. Katarina till det fina initiativ du tagit för att förgylla de äldres tillvaro. Matens betydelse för de äldres hälsa och välbefinnande är oomtvistat. Att få lägga god mat och äta den i trevligt sällskap är dn av de viktigaste friskvårdsinsatser som kan göras för äldre.

Lycka till Katarina!

Helena Bargholtz

Käte Diederichsen 2014-03-03 08:12

Det är så roligt att läsa om initiativ som är till glädje för många äldre. Heders Katarina. Jag hoppas att kommunen stöder dig i din strävan att samla så många äldre lidingöbor som möjligt till det goda i livet- slippa ensamhet och njuta av en god måltid- i god förening!
Vi PROare vill verkligen önska dej framgång med projektet och att det får fortsatt uppskattning av allt fler kvinnor och män i pensionsåldern!

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google