Väder Lidingö

Lidingö torsdag 2 juli 2020 v. 27

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

"Ryska huset" i Baggeby till salu igen

måndag 30 september 2013 16:05

Bild från förra årets visning. Då bevakades huset av två svenska poliser. Ingen spekulant tilläts komma in i huset.

Bild från förra årets visning. Då bevakades huset av två svenska poliser. Ingen spekulant tilläts komma in i huset.

I augusti förra året försökte Kronofogden sälja ryska handelskammarens hus på Lidingö med adressen Kostervägen 5 i Baggeby, se Lidingösidan 28 augusti 2012. Bakgrunden till försäljningen är att ryska staten för 15 år sedan dömdes av en svensk skiljedomstol att betala den tyske köpmannnen Franz Sedelmayer miljonbelopp för att ha konfiskerat hans egendom. I nästa vecka inleder Kronofogden en ny försäljningsomgång för att försöka driva in skulden från ryska staten.

För ett år sedan kom endast ett bud, på en miljon kronor. Men, fastigheten värderades då till 62 miljoner och Sedelmayers krav låg på runt 40 miljoner kronor, så det låga budet avvisades. Någon värderingsman har inte tillåtits komma in i huset. Den som lyckas lägga ett tillräckligt högt bud på huset får på köpet ryska staten som hyresgäst, en hyresgäst som hävdar diplomatisk immunitet och som vägrar lämna huset.

Årets säljförsök av Kronofogden kan vara det sista eftersom man normalt inte arrangerar tre försäljningar. Om däremot försäljningen lyckas hotar den ryska staten, som anser att huset i Baggeby har dipomatisk status, med att konfiskera svenska ambassaden i Moskva.

Dela "Ryska huset" i Baggeby till salu igen

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google