Väder Lidingö

Lidingö torsdag 9 april 2020 v. 15

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

"Sätt fokus på möjligheter snarare än antal meter"

söndag 20 maj 2018 11:15

NYA SIMHALLEN. En av de stora lokala frågorna inför årets val är den nya simhallen, som enligt beslut 2017 ska byggas i Dalénumområdet. Huvudfrågan just nu är: Ska bassängen vara 25 eller 50 meter lång? Lidingösidan har samtalat med representanter för "Simhallsrådet", ett samarbetsorgan för ett tiotal föreningar på Lidingö som främst arbetar för att lyfta viktiga behov och idéer för simhallen. Men enligt Simhallsrådet är bassängens längd inte huvudfrågan, snarare gäller det hur själva driften av anläggningen ska organiseras.

Sinikka Rantapää, Mark Shay, Anna Berglund och Stefan Gyllberg representerar några av de föreningar som ingår i "Simhallsrådet".Sinikka Rantapää, Mark Shay, Anna Berglund och Stefan Gyllberg representerar några av de föreningar som ingår i "Simhallsrådet".

Simhallsrådet representerar omkring 5 000 lidingöbor som är med i Lidingö simklubb, privata simundervisningar, FUB, Friluftsfrämjandet, Lidingö Triathlon, PRO, Lidingö Gymnastikskola, Aktiv Ungdom, Föreningen HjärtLung Lidingö och som får behandling av Lidingö Ortopedmedicinska Team.

Simhallsrådet vill att man som utgångspunkt har att den nya simhallen ska ha tre bassänger. En huvudbassäng, 25 eller 50 meter, en undervisningsbassäng och en rehab-bassäng som har varmare vatten. Det är självklart att en stor bassäng är bättre, speciellt om den kan delas av så fler aktiviteter kan ske samtidigt.

Det är viktigt att Lidingö får en rehab-bassäng, anser Simhallsrådet. Sedan Lidingö sjukhus stängde sin bassäng för flera år sedan saknas en sådan. Gångsätrahallens vatten värms upp under torsdagar för dem som behöver träna i varmare bassäng, men för träningssimmarna blir det jobbigt att några timmar senare simma i det varmare vattnet. Bättre då kostnadsmässigt att ha en mindre bassäng som alltid är uppvärmd.

Anna Berglund, som representerar FUB, Föreningen utvecklingsstörda barn, vuxna och ungdomar, säger att de funktionshindrade på ön inte har någon simverksamhet.
- De funktionshindrade på Lidingö idag har otroligt begränsade möjligheter, i princip erbjuds ingenting. De hade bowling fram tills den lades ner förra året. Det finns en liten verksamhet för dem som kan gå på Friskis & Svettis. Gruppen består av allt från små barn till dem som är i pensionärer. Fysisk aktivitet finns under sommaren på Hustegaholm. Men på vintern? Då blir de funktionshindrade sittande inne, även om det kan bli en promenad ibland.

Sinikka Rantapää, som sedan 18 år driver Aktiv Simskola Lidingö, säger att mycket handlar om bassängtider för simgrupperna. Hon tar emot cirka 100 barn per år i åldrarna 5 - 12 år.
- Jag skulle gärna ha vuxengrupper, men det finns inga tider, däremot en kö av dem som vill börja. Jag har jobbat i Sollentuna, Nacka och Värmdö där man har höj- och sänkbar botten, en lugn ljudmiljö så man hör vad man säger och avskärmning så man slipper alla störningsmoment, vilket ger lugn och ro.

Mark Shay och Stefan Gyllberg som båda representerar Lidingö Simklubb, säger att simklubben har en kö på cirka 350 barn. Stefan Gyllberg är ordförande i simklubben, men även styrelsemedlem i Stockholms Simförbund, menar att det är bra om det blir en 50-metersbassäng.
- Men det är inte huvudmålet utan det är samtidigt bra om man kan ha olika aktiviteter som simklubb, undervisning, rehab. Man utestänger inte någon om man har 50 meter. I Täby bygger man nu en ny 50-metersbassäng + undervisning + rehab-bassäng.

Är det alltså Täby som vi ska titta närmare på?
Mark Shay: Den driftsform som Fyrishov i Uppsala har är intressant. Det är ett kommunalt ägt aktiebolag där man driver ett bolag med ekonomiska incitament och finansiell styrning och entreprenörskap, samtidigt som man tillgodoser allmänhetens behov. Fokus ligger på simkunnighet istället för att enbart ha vinstgenerering som högsta mål. En intressant modell som vi hoppas staden tittar på. Fokus i Fyrishov ligger på föreningslivet, vilket det inte alltid finns utrymme för med en privat entreprenör. Det blir lätt konflikt när man har en privat driftentreprenör. Varje timme som då släpps till föreningar ser de som minskade intäkter. Där skapar man alltså en konflikt från början. Så det måste man styra i driftavtalet. När man har ett kommunalt ägt bolag kan man se till att man har en bra finansiell styrning som utgår från samhällets och föreningarnas behov, inte från vinstkrav från en ägarkonstellation, som är fallet med privata driftentreprenörer.

Förstår politikerna skillnaden, eller ser de bara utgiftskronor?
Mark Shay: Det handlar mycket om ekonomi på Lidingö. Vi skulle gärna se att de tar in användarperspektivet i arbetet och inte startar med att göra en ekonomisk kalkyl, modell: Det här är aktiviteterna vi vill ha, det här är faciliteterna som krävs. Hur kan vi driva det på ett ekonomiskt sätt så invånarna får bästa möjliga avkastning på sina skattepengar?

Stefan Gyllberg: Vad kan man göra? Kanske starta ett simgymnasium? Lidingö ligger nära Norra Djurgårdsstaden. Det tar 11 minuter till Aga från Ropsten. I Norra Djurgårdsstaden finns säkert ingen plats för simhall. Men en attraktiv sinmhall lockar folk. Politikerna vill inte säga att de bygger en simhall för Stockholms stad, men samtidigt när man väl byggt, ja då kommer både besökare och nya föreningsmedlemmar. Och vi talar nu om ett perspektiv på 50 år. Stockholmidrotten har anläggningsbrist, det gäller både fotbollsplaner, ishockeyhallar och simhallar, det är en enormt stor efterfrågan där.

Mark Shay: Vi är övertygade om att det kommer fler barn till simklubben, triathlon, simskolorna. Vad gör barnen på Gärdet och Östernalm? Vi skulle kunna skapa en jättestor verksamhet här. Man ska inte tro att Stockholm bygger nya simhallar som vi kan åka till istället. Utan, sätt fokus på möjligheterna. Rätt gjort kan det betyda att verksamheten stannar vid en subvention på kanske en hundralapp per invånare och år.

Dela "Sätt fokus på möjligheter snarare än antal meter"

Kommentarer

Johan Andersson 2018-05-22 17:11

Gustaf, att bygga om till 50m är helt riktigt mycket dyrare om man redan byggt en 25m bassäng. Men att bygga 50m från början är inte nödvändigtvis orimligt dyrt.
Att föreslå att Eriksdalsbadet ska användas istället är ett märkligt argument. Det är ju samma som att säga att Mall of Scandinavia finns därför behöver vi inte utveckla centrum...

Gustaf Larsson 2018-05-22 12:19

50 metersbassäng blir ohyggligt dyrt, inte minst att uppvärma och rena, och vilka offentliga vattenmängder! Hur bra är det för miljön? Och att bygga en hall så stor...
25 ggr 25 meter duger utmärkt, vilket är dubbelt så stort som dagens befintliga bassäng (Gångsätra). Jag anser det klokare att vara på Eriksdalsbadet de gånger man verkligen behöver 50 m, och ha sådana flotta simtävlingar som kräver det, där istället. Förstår alla hur stort 50 * 25 m verkligen är?
Skulle man kunna bygga ut Gångsätrabadet och göra det dubbelt så brett? (25 * 25 m) Den bollplan som är utanför simhallen skulle lättare kunna flytta än en simhal....
Jag är lång ifrån ensam om denna åsikt.

Karin Wallgren 2018-05-21 14:45

Snålheten bedrar visheten, heter det. Därför: Bygg en 50 metersbassäng.

Olof Pettersson Herold 2018-05-21 11:22

Gör rätt så att vi slipper ångra oss!

Varför inte korta fotbollsplanen på Lidingövallen till en 9-manna plan och låta seniorerna spela sina 11-manna matcher i Täby? Sparar både pengar ger yta för annan verksamhet, varför inte en ny infartsparkering? Skämt åsido, men liknelsen är faktiskt relevant. Simsporten i Sverige är, tack vare fantastiska förebilder, i stor utsträckning en sport som lockar unga tjejer. I likhet med fotbollen kräver dock sporten att spelplanen växer i takt med att utövarna blir äldre. Vad innebär det då för ett Lidingö som väljer att satsa sina pengar på en 25m bassäng? Jo, det innebär att alla lidingötjejer, och coola lidingökillar, som funnit gemenskap och ett meningsfullt liv med simsporten tvingas att utöva sin sport i annan kommun redan vid 14-15 års ålder! De som inte vill eller vågar ta det steget lägger sannolikt av med sitt idrottsutövande helt och hållet!

Som pappa till två tjejer, en fotbollstjej och en simtjej, vet jag hur mycket idrotten betyder för deras personliga utveckling. Jag vet också att för den ena av dem, den som satsat på en "killsport", är möjligheterna att fortsätta med sin sport på Lidingö obegränsade medans för den andra, den som har Sarah Sjöström som idol, är risken stor att idrotten får ett abrubt slut redan i tidiga tonår.

Jag har personligen engagerat mig i denna fråga och de som är insatta i ämnet vet att så är fallet. Att jag propagerat för en 50m bassäng på Lidingö ligger utanför både mitt arbete och min eventuella politiska tillhörighet. Det ligger faktiskt även utanför mitt personliga intresse då båda mina barn sannolikt har passerat den kritiska åldern när den nya simhallen (25m eller 50m) står färdig.

Nej, i den här frågan handlar det om att tänka rätt och att tänka långsiktigt för kommande generationer. Att investera i en ny 25m bassäng på Lidingö är i vissa delar att betrakta som ren kapitalförstöring. Att det dessutom innebär att massor av underbara lidingöungdomar tvingas upphöra med sin sport på Hälsans Ö redan vid 14 års ålder är rent ut sagt oacceptabelt!

När förutsättningar nu har skapats för en modern 50m anläggning i Dalénum så menar jag att det faktiskt inte finns något annat vettigt beslut att fatta i frågan! Så, nu är det upp till politikerna att göra rätt så att vi slipper ångra oss!

MVH Olof Pettersson Herold

Richard Olsson 2018-05-20 16:57

Okej, vad bra att man konstaterar att behovsbilden är komplex samt att det finns mycket möjligheter. Då kan vi nu ta steg 1 och komma fram till att alla vill ha en 50 metersbassäng, ...och inte en till 25 metersbalja.

Johan Andersson 2018-05-20 16:54

Klart att funktionalitet är viktigt. Men det är väl inte ett val funktionalitet vs storlek?
Men om nu längden är ett sånt stort problem kan vi kanske enas om en 50m bred bassäng..?

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google