Väder Lidingö

Lidingö torsdag 20 februari 2020 v. 08

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

Sju havsörnar observerades över Lidingö

måndag 5 mars 2018 10:55

ÖRNKOLL. I lördags, under par timmar, räknades det örnar, från Lidingö i öster längs med Mälaren och Hjälmaren till Vättern i väster. På Lidingö observerades sju havsörnar från Trolldalstippen. Det rör sig om minst fyra olika individer, säger Lidingö Ornitologiska Förenings ordförande Peter Lundberg. Förra året observerades endast en, men det är en fråga om vädret. "Årets utdelning var oväntat bra med tanke på att det är is på hela Stora Värtan", säger Peter Lundberg. Örnkollen har pågått sedan 2004.

En av de havsörnar som flög förbi Trolldalstippen i lördags. Foto: Carl-Johan MannheimEn av de havsörnar som flög förbi Trolldalstippen i lördags. Foto: Carl-Johan Mannheim

Fågelskådarna räknade i år till 229 havsörnar och sex kungsörnar. Räkningen administrerades av Fältstationen Rördrommen, mellan Eskilstuna och Strängnäs. Läs mer på denna länk.

Havsörnen var utrotningshotad på grund av jakt på 1940-talet. Då hittade man inte mer än 40 häckande par i hela landet. I dag finns det 800 havsörnspar i Sverige. Ett 50-tal av dem håller till runt Mälaren och ett 20-tal vid Hjälmaren.

Dela Sju havsörnar observerades över Lidingö

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google