Väder Lidingö

Lidingö söndag 14 juli 2024 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

Snart smäller det

torsdag 27 december 2018 00:01

HYRA TUNNELN VID AGA? Den sista dagen varje år är det dags för nyårsfyrverkerier. Och varje år startar en kort men intensiv diskussion om deras vara eller inte. Sedan 2016 medger Lidingös allmänna lokala ordningsföreskrifter, antagna 2016, att polistillstånd inte behövs under påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton för "användning av fyrverkeri och andra pyrotekniska varor inom hela staden" mellan klockan 21 fram till följande dag klockan 01.00. Det rör sig alltså om sammanlagt 12 timmar per år utan tillstånd. Alla övriga tider krävs polistillstånd.

Organisationen Djurens Rätt har gjort en sammanställning över hur landets kommuner hanterar detta med fyrverkerier, för varje år skräms många familjedjur av fyrverkerier, ibland så illa att de aldrig återhämtar sig.

Det anordnas inte något kommunalt fyrverkeri på Lidingö och ordningsföreskrifterna är tydliga så Lidingö borde hamna i den grupp som får "mycket väl godkänt" av Djurens Rätt. I gruppen finns 26 kommuner "som avstår från kommunalt fyrverkeri och har infört begränsningar för privatpersoners användning av fyrverkerier.". Både Enköping och Norrtälje har t.ex. exakt samma bestämmelser som Lidingö.

På nyårsafton 2016 kom Lidingösidan med ett förslag som fortfarande är oprövat. Därför är det dags för en reprispublicering:

"Eftersom det är svårt att undvika smällarna på ön just i kväll är här en idé inför nästa årsskifte: Kan man inte hyra bergtunneln vid Dalénum under ett antal kvällstimmar och där ha en nyårsfest för både människor och djur? Dit in når väl inte ljudet? Kanske är Lidingö Brukshundklubb en möjlig arrangör?"

Dela Snart smäller det

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google