Väder Lidingö

Lidingö onsdag 21 februari 2024 v. 08

Senaste kommentaren - Se fler

Solljus blir isbana

tisdag 18 september 2018 06:58

FYRA ANLÄGGNINGAR. I oktober kopplar Lidingö stad in de fyra solcellsanläggningar som byggts på ön under sommaren. Childhoodhallen, Rudboda skola, Siggebogården och Hersby skolas matsal har alla fått solceller på taken. Målet var satt till att få ut 200 megawattimmar per år men nu visar prognosen att anläggningarna bör kunna producera drygt 250 megawattimmar.

Solcellsanläggningen på Childhoodhallens tak. Foto: Christer Jacobson/Lidingö stadSolcellsanläggningen på Childhoodhallens tak. Foto: Christer Jacobson/Lidingö stad

Childhoodhallen har den största anläggningen med drygt 750 kvadratmeter solpaneler på taket. Där beräknas solpanelerna bidra med cirka 11 procent av den totala energiförbrukningen, vilket innebär att el för cirka 125 000 kronor inte behöver köpas in. Det skriver Lidingö stad på sin hemsida.

Att installera solpaneler beräknas ha betalat sig på 9 till 12 år beroende på storlek på anläggning, elpris samt om man fått investeringsstöd. Den tekniska livslängden är cirka 30 år. Solpaneler kräver lite underhåll och dessutom kan eventuell överskottsel säljas. Läs mer i Lidingösidans artikel 17 mars 2018.

Dela Solljus blir isbana

Kommentarer

paul matell 2018-09-18 10:18

Intressant med solceller med återbetalningstid på 9-12 år ovanpå Childhoodhallen. Men att installera värmepump som fryser isen och producerar varmvatten till dusch etc återbetalar sig på halva tiden. Dessutom minskas energiförbrukningen och då kanske solcellerna på taket är en sämre affär för stadens fastighetsförvaltare. Värmepumpslösningar har flera kommuner gjort runt om i landet vid isrinkar/idrottsanläggningar.

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google