fredag 5 maj 2017 00:03
FRÅGAN OM JÄV. Den 31 oktober förra året kom en anonym skrivelse till Lidingö stads revisorer om att en chefstjänsteman kunde misstänkas för jäv. Tekniska förvaltningens chef var suppleant i sin makes konsultbolag, ett bolag som utförde tjänster år Tyréns AB. Tyréns anlitades av Lidingö stads tekniska förvaltning. Två utredningar tillsattes. Den första redovisades i januari i år, se nedan. Den andra gjordes av stadens egna revisorer och blev klar för några dagar sedan. Revisorerna är mycket kritiska på flera punkter, se nedan.
Den 17 november sände SVT Stockholm ett inslag som behandlade jävsärendet, se Lidingösidans artikel. I artikeln välkomnar kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) den granskning som stadens revisorer ska genomföra. Samtidigt meddelade hon att man även ska låta en extern part granska ärendet. Stadsjuristen fick i uppdrag att finna den externa granskaren.
Både Anna Rheyneuclaudes Kihlman och stadsdirektör Anna Hadenius sa att det enligt deras uppfattning inte förekommit någon jävssituation, men att man skulle "gå på djupet" med ärendet.
I slutat av januari i år redovisade Wesslau & Söderqvist advokatbyrå sin undersökning. Wesslau & Söderqvist pekar på att det funnits brister i kunskap och medvetenhet om hur jävssituationer och bisysslor ska hanteras i staden, se Lidingösidans artikel 31 januari.
Nu har alltså även stadens revisorer lämnat sin rapport. Den är mycket kritisk på flera punkter. Revisorerna har gjort två granskningar, dels av den anonyma anmälan som skickades till revisorerna, dels stadsledningens handläggning kring den anonyma anmälan.
Den anonyma anmälan
Revisorerna skriver att underleverantörer som anlitas av Tyréns AB ska dokumenteras på en blankett som staden tagit fram och sedan godkännas av staden. Kravet att underleverantörer ska godkännas har dock inte uppfyllts. Därmed har kontrollen inte fungerat på tekniska förvaltningen.
Inte heller har förvaltningschefen informerat stadsdirektören om sin bisyssla, trots att hon haft flera tillfällen att göra det i samband med medarbetarsamtal med stadsdirektören.
Förvaltningschefen lämnade sin bisyssla först sedan den blivit allmän känd. "Att inneha uppdraget i styrelsen i makens bolag och att underlåta att informera om det är en omständighet som innebär rubbat förtroende för hennes opartiskhet", skriver revisorerna och slår fast att förvaltningschefen är jävig. "Den vidtagna självrättelsen förminskar inte på något sätt allvaret i det begångna felet".
Stadsledningens handläggning
Stadsledningens, alltså kommunstyrelsens ordförande och stadsdirektören, handläggning kan ifrågasättas. I uttalanden som gjordes den 17 november i samband med SVT:s inslag, text på stadens hemsida och intervju på Lidingösidan, sägs att det "inte förekommit någon jävssituation "och "inget pekar på att det finns grund för påståendena".
"Uttalandena framstår som förhastade och ogrundade. De har heller inte kunnat beläggas genom dokumentation", slår revisorerna fast.
Den 17 november 2016 fick Wesslau & Söderqvist advokatbyrå uppdraget av stadsledningen att genomföra en parallell utredning till den som revisorerna skulle genomföra via sitt revisionsbiträde KPMG. Men, revisorerna underrättades inte om Wesslau & Söderqvists uppdrag. "Vi anser att kostnaden för Wesslau & Söderqvists utredningsinsats, 554 726 kronor, sålunda utgjorde en onödig kostnad för staden", summerar revisorerna och tillägger:
"Vi har även övervägt att betrakta tillkomsten av Wesslau & Söderqvists utredning som ett försök till otillbörlig påverkan av revisorernas oberoende", vilket måste betraktas som ett mycket allvarligt påpekande till stadsledningen.
Revisorerna lämnar även några övergripande kommentarer: Det får inte råda någon tveksamhet kring att stadens verksamhet bedrivs enligt gällande lagstiftning och regelverk. Jävssituationer får inte förekomma. Det ska finnas rutiner som säkerställer att jäv inte kan förekomma. Att förvaltningschefen attesterat fakturor som avser hennes makes bolag "har skadat förtroendet för kommunens verksamhet i stort. Förvaltningschefens lämplighet kan därmed ifrågasättas", skriver revisorerna och uppmanar kommunstyrelsen och tekniska nämnden att återkomma med en åtgärdsplan senast den sista augusti 2017, en plan som visar hur bristerna kan förebyggas.
Rapporten är undertecknad av ordföranden Carin Silfverhielm Bauer (C), vice ordföranden Göran Ringblom (M), Per-Inge Zetterberg (LP) och Terje Carlsson (S). Den femte politiskt valde revisorn Gunilla Sellberg (M) anser "att det var korrekt av stadsledningen att granska den enskilde tjänstemannen, medans stadens revisorer granskade politikernas ansvar". Hon ställer sig inte bakom avsnittet om stadsledningens handläggning. "I övrigt ställer jag mig bakom revisorerna uppfattning", skriver hon.
Allan Ekström 2017-05-07 11:10
Christer Mohlin, ordförande Centerpartiet Lidingö 2017-05-06 17:06
Göran Tegnér, ledamot (L) i Teknik- och fastighetsnämnden 2017-05-06 12:31
Petter Hedberg, ledamot för C i Teknik & Fastighetsnämnden samt i Teknik & Fastighetsnämndens beredning 2017-05-05 23:15
Anders Wennberg 2017-05-05 21:46
Ulrika Levihn 2017-05-05 20:44
Jan Weissenrieder 2017-05-05 18:24
Bertil Eriksson 2017-05-05 09:10
Anders Bergstedt 2017-05-05 08:38
Anders Wennberg 2017-05-05 08:36
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google