Väder Lidingö

Lidingö fredag 22 oktober 2021 v. 42

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Stor spridning på lidingöbornas förmögenhet

fredag 4 april 2008 00:00

Magda-Svanbom Idyllen på Lidingö är inte så fullständig som Magda Svanboms bildväv kanske visar. Här är det tidigt 1960-tal. Norra banan är kvar och backen upp till Torsvik är lika brant som vanligt.

Förmögenheten varierar mycket mellan olika delar av landet. På Lidingö skiljer det också en hel del, om man tittat på den statistik som SCB publicerade i går. Medelvärdet för lidingöbon år 2006 var en förmögenhet på 1 781 000 kronor.

Magda-Svanbom Idyllen på Lidingö är inte så fullständig som Magda Svanboms bildväv kanske visar. Här är det tidigt 1960-tal. Norra banan är kvar och backen upp till Torsvik är lika brant som vanligt.

Förmögenheten varierar mycket mellan olika delar av landet. En anledning är regionala prisskillnader på fastigheter och bostadsrätter, som utgör en stor del av den privata förmögenheten.

På Lidingö varierar förmögenheten också, om man tittat på den statistik som SCB publicerade i går. Medelvärdet för lidingöbon år 2006 var en förmögenhet på 1 781 000 kronor. Män har en lite större förmögenhet än kvinnor. Om man tittar på det s.k. medianvärdet, alltså den siffra som storleksmässigt ligger i mitten av alla förmögenheter, är den siffran 272 000 kronor. När det gäller medianvärdet ligger f.ö. kvinnorna högre än männen.

Jämför man med Danderyd, den enda kommun där invånarna har ett högre medelvärde än Lidingö, finner man en medelförmögenheten på 3 263 000 kronor. Också här har männen större förmögenhet än kvinnorna. Medianvärdet ligger på 597 000 kronor. Och här ligger kvinnorna över männen, precis som på Lidingö.

Av dessa siffror kan man utläsa att det på Lidingö finns fler invånare som inte har så stora förmögenheter, trots att medelvärdet på ön ligger så högt som på nästan 1,8 miljoner. Eftersom större delen av förmögenheten för många ligger i fastigheter och bostadsrätter, kan man tro att de som bor i de 8 500 hyresrätter som finns på ön har lägre förmögenhet, vilket påverkar Lidingös medianvärde. Hyresrätterna utgör 43 procent av bostadsbeståndet på ön.

Ännu mer intressant blir det att jämföra siffrorna med Täby. Medelvärdet ligger där på 1 249 000 kronor och medianvärdet på
508 000 kronor. I Täby ligger alltså medianvärdet nästan dubbelt så högt som på Lidingö, trots att medelvärdet är lägre. Det finns med andra ord en större ekonomisk spridning på Lidingö än i både Danderyd och Täby. Det gäller även om man jämför med Vellinge, Båstad och Lomma.

Medelvärdet på förmögenheten i hela landet låg år 2006 på 580 000 kronor. Medianvärdet låg på 67 000 kronor. Lägst förmögenhet hade invånarna i Jokkmokk med 217 000 kronor och lägst medianvärde, 13 000 kronor, hade man i Botkyrka.

Dela Stor spridning på lidingöbornas förmögenhet

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google