Väder Lidingö

Lidingö torsdag 2 april 2020 v. 14

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

Trodde det var varmare

tisdag 3 april 2018 23:55

SNART LÄGGS ÄGGEN. Våren är några veckor försenad på Lidingö vilket en gås fick erfara när den landade på Rudbodakärrets is. Det var minus fem när jag tittade på termometern tidigt i morse (tisdag 3/4). När jag såg gåsen på dagens promenad blev jag orolig att den kunde vara fastfrusen. Rop och klapp i händerna fick den inte att röra sig. Men jag tog en sväng och när jag var tillbaka efter någon halvtimme hade den flugit sin kos.

Årets första gås i Rudboda? Foto: Claes CasselÅrets första gås i Rudboda? Foto: Claes Cassel

Ringde Naturhistoriska och en vänlig person berättade att grågäss (som det troligen var) styrs både av väder och dagens längd i sin flytt från Nordeuropa (typ Tyskland, Danmark) till häckningsplatserna uppe hos oss. Den kan alltså ha lurats av längre dagar att tro att det var inflyttningsklart i Rudboda.

Gässen är intresserade av att komma så tidigt som möjligt för att kunna välja bland bra platser för redet. Redan i mitten av april läggs äggen. Att den skulle varit fastfrusen och tinat i middagssolen trodde min sagesman inte var sannolikt om den var frisk. Hoppas bara att den nu håller ut i den nyckfulla våren så vi får gäss i kärret som förra året.

Text: Claes Cassel

Dela Trodde det var varmare

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google