Väder Lidingö

Lidingö söndag 3 december 2023 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

Två sidor av Albert Contreras

söndag 13 januari 2008 00:00

Albert Contreras Albert Contreras ställer ut i Lidingö Konsthall.

Lidingö Konsthall i Lidingö stadshus har startat vårsäsongen med en intressant utställning. Den 75-årige amerikanen Albert Contreras ställer ut verk från både 1960- och 2000-talet. Så helt skiljda från varandra att man utan tvekan tror att de är målade av två olika konstnärer.

Albert Contreras målningar är färg- och formrika Albert Contreras målningar är både färg- och formrika.

Under störren delen av 1960-talet bodde Albert Contreras i Stockholm, i en mycket liten lägenhet i Gamla Stan (”något större än en garderob”) där han sittandes i sängen målade på dukar uppspända på väggen. Det var minimalistiska verk, ofta en punkt som dessutom blev allt mindre desto fler målningar han gjorde. Med en klar bakgrundsfärg för dessa verk tankarna till planeter i solsystemen.

Contreras tidigare bilder är minimalistiska Contreras tidigare målningar är minimalistiska.

Under sin tid i Stockholm kom han i kontakt med många konstnärer och han ställde även ut på Galleri Observatorium, som drevs av bl.a journalisten Ludvig Rasmusson. Enligt Rasmusson var Contreras ”lite för originell för det alltmer likriktade konstlivet /i Stockholm/ och flyttade tillbaka till USA” (se programbladet). Där lämnade han konstlivet och försörjde sig under nästan 30 år som kommunalarbetare i Los Angeles.

Några av Albert Contreras målningar

Under de senaste åren har han börjat måla igen, i en hel annan stil. Nu är motiven färgrika, exakta former som keramikbitar, fast det är akrylfärger som fått denna form. Motiven är geometriskt formade och har färgerna känner man bl.a. igen från indianska vävnader.

Olle Granath invigningstalade Olle Granath höll invigningstalet.

Vid invigningen i går, lördag, sa Olle Granath, konstakademins ständige sekreterare, att ”Albert Contreras är en stor romantiker. Hans målningar är en hyllning till sanningen och ett gott samhälle. Han har en heroisk inställning till konsten. Mycket av kolorismen i hans tavlor är filmstadens färger och kontraster, med reminisenser av asfalt och betong. 60-talsmålningarna har fortfarande en självklarhet, viktiga påminnelser om att mänsklighet kanske lönar sig.”

Ludvig Rasmusson och Albert Contreras samtalar med Göran Söderström Ludvig Rasmusson och Albert Contreras samtalar med Göran Söderström.

Till vernissagen hade en rekordstor publik på över 250 personer kommit och galleristen Siv Björkman tackade särskilt dem som arbetat med att få utställningen på plats – Einar Höste, Caijsa Holmstrand, Peter Freudentahl, Olle Granath, Ludvig Rasmusson och Eva Aronowich.

Utställningen pågår till den 2 februari. Öppet måndag – lördag, se Lidingösidans kalendarium och “Det händer på Lidingö”.

Dela Två sidor av Albert Contreras

Kommentarer

Lennart Möllersten 2019-11-08 22:24

Jag pratade med Albert Contreras 1966 i samband med att jag köpte en grön punkt på svart bakgrund.Jag frågade vad konstverket föreställde. Han svarade att den gröna cirkelrunda ytan symboliserade fulländning.

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google