Väder Lidingö

Lidingö onsdag 21 februari 2024 v. 08

Senaste kommentaren - Se fler

Vänverksamheten ger kvinnorna styrkraft

torsdag 26 juni 2014 13:02

Att hålla balansen i en lätt utförslöpa. Vilken glädje!

Att hålla balansen i en lätt utförslöpa. Vilken glädje!

De har kommit hit till den lilla utförslöpan vid Gångsätrabadet, två gånger i veckan under hela våren, för att lära sig cykla. Vänverksamheten på Lidingö, som på nationaldagen fick utmärkelsen Årets ängel 2014, hjälper nu nyanlända kvinnor att lära sig något de flesta svenskar behärskar, att cykla. Men för dem som aldrig fått möjlighet att trampa fritt har cykellektionerna blivit glädjefyllda stunder, även om några trillat och fått skrubbsår. Det är Cykelfrämjandet som stått för arrangemangen och som visat hur man även i vuxen ålder kan lära sig behärska en tvåhjuling.

Vänverksamheten på Lidingö har från i vintras haft sitt “prata svenska-café” igång varje söndag i en lokal i Lidingö centrum. Där har ett 20-tal nyanlända kvinnor träffats för att både dricka kaffe och, med hjälp av frivilliga krafter, tränga in i det svenska språket. Under våren föddes tanken att man kunde göra något mer och då föreslogs cykling.

Cykelfrämjandet kontaktades och med hjälp av deras instruktörer och metoder har cykeleleverna gjort stora och snabba framsteg. Vid den lektion som Lidingösidan besökte var det genomgång på svenska av cykelns olika delar. På så sätt blev det även språkövning. De cyklar som används har befriats från sina pedaler. Det är därför övningarna äger rum i en liten backe så man kan rulla utför, för att lära sig hålla balansen. Om det går för fort är det bara att bromsa med fötterna, eller i värsta fall med handbromsen.

– Vi är så imponerade av dessa kvinnors mod och kraft. De kommer från helt andra omständigheter. En del av dem är analfabeter på sitt eget språk. Men de tar sig till vårt “prata svenska-café” på sin fritid, de försöker kommunicera på svenska och utveckla språket muntligt och skriftligt, de kommer till cykelkursen. Och de som inte redan har gått i simskola vill börja, när det finns en möjlighet. Det säger Inger Pålsson från Vänverksamheten.

I går, onsdag, var sista dagen för cykelkursen. En hel del av eleverna hade då “avancerat” och fått börja lära sig trampa med pedalcyklar. Man planerar att fortsätta under hösten.

Hela cykelkursen betalas av Lidingö stads “Mottagning nyanlända” eftersom verksamheten ses som ett led i integrationen i samhället. Dessutom subventionerar Cykelfrämjandet kursen på olika sätt.

– Det finns hela tiden ett stort behov av dessa kurser, säger Eva Lind-Båth, som är Cykelfrämjandets instruktör för gruppen från Lidingö. Vi har hållit på med denna typ av undervisning i två år och märker att man lär sig bäst genom att först koncentrera sig på att hålla balansen. Att kunna hålla balansen ger självförtroende.

Ibland kan det vara bra att någon hjälpande hand finns i närheten.

Ibland kan det vara bra att någon hjälpande hand finns i närheten.

Lektionen inleds med några "trampövningar" medan cyklarna får vänta ett tag.

Lektionen inleds med några "trampövningar" medan cyklarna får vänta ett tag.

Dela Vänverksamheten ger kvinnorna styrkraft

Kommentarer

Anders Wennberg 2014-06-26 22:33

Hej,

Detta är verkligen ett bra och trevligt initiativ.

Anders

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google