Väder Lidingö

Lidingö måndag 15 april 2024 v. 16

Senaste kommentaren - Se fler

WiFi och trådlösa datanätverk införs på stadens äldreboenden

fredag 30 november 2018 19:29

"DIGITALT FÖRST". I 2019 års budget har 4,5 miljoner kronor avsats för att man inom Lidingö stad ska påskynda det teknikskifte som döpts till ”Digitalt först”. Inom omsorgen börjar nu de första förändringarna märkas genom en utbyggnad av WiFi och trådlösa datanätverk. Och inom en inte alltför avlägsen framtid kommer detta vara genomfört på alla stadens äldreboenden. På Siggebogården är utökningen av WiFi redan genomförd i gemensamma utrymmen och personalutrymmen.

- Arbetet med digitalisering pågår i hela staden. Vi har antagit riktlinjer där det bland annat framgår att det är ”Digitalt först” som ska gälla. Det vill säga att vi alltid ska ställa oss frågan om det vi gör kan göras på ett mer digitalt och hållbart sätt, säger Björn Söderlund, Lidingö stads utvecklingschef i ett pressmeddelande.

Hur många äldreboenden rör det sig om?
- Det gäller vård och omsorgsboendena Siggebogården och Högsätra, servicehusen Högsätra och Baggeby gård. Dessutom förstärker vi med WiFi i samma typ av utrymmen på boendena inom funktionsnedsättning. Det säger Mikaela Schmidt som är utvecklingsstrateg och leder arbetet med digitaliseringen på Omsorgs- och socialförvaltningen.

Kommer man som boende därmed kunna säga upp eventuella egna abonnemang på WiFi och använda stadens installation?
- Man kommer kunna använda WiFi i gemensamma utrymmen via gästkonto. Fortsättningsvis behöver boendena som vill använda egen dator på sitt rum eller lägenhet som tidigare ha eget bredband via Telia, Comhem m.fl.

Är kapaciteten anpassad så att t.ex. 75 procent av de boende kan ha en dator som de vill vara ute på nätet med, samtidigt?
- I dag finns inte behovet för denna målgrupp att vara ute på nätet i den här omfattningen. Behovet är snarare anhörigas. Skulle detta bli aktuellt i de gemensamma utrymmena får vi ta ställning till om vi ska utöka kapaciteten eller lösa på annat sätt, säger Mikaela Schmidt.

- För digitaliseringen inom omsorgen handlar det om att göra det lättare och tryggare för lidingöborna. Och genom att effektivisera våra arbetssätt frigörs personal som då får mer tid till kunden eller klienten, säger Birgitta Sköld (LP), ordförande i omsorgs- och socialnämnden i pressmeddelandet.

GPS-larm och sensorlarm är andra exempel med målet att öka tryggheten för de boende. En rad pilotprojekt, som en effektivisering av hur man för journaler och att undersöka möjligheten att införa ”smarta” digitala lås, är andra tecken på att den digitala tekniken.

Dela WiFi och trådlösa datanätverk införs på stadens äldreboenden

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google