Väder Lidingö

Lidingö söndag 14 juli 2024 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

World Polio Day 2018

onsdag 24 oktober 2018 00:01

ROTARY POLIO PLUS 30 ÅR. Rotaryklubbar över hela världen kommer på olika sätt att uppmärksamma World Polio Day, den 24 oktober 2018. Årets World Polio Day är särskilt anmärkningsvärd för att det är 30 år sedan man tog det historiska initiativet att försöka utrota polio (barnförlamning) från hela världen. På Lidingö är vi tre Rotaryklubbar som är engagerade i att få bort polio i världen.

Rotary International är en sammanslutning av samhällsengagerade individer som bildar lokala klubbar som i sin tur blir medlemmar i en världsomspännande organisation. På Rotary Internationals initiativ bildades 1988 en ”Global Polio Eradication Initiative” (GPEI) – tillsammans med WHO, UNICEF och USA:s Center for Disease Control. Några är senare blev ”Bill and Melinda Gates Foundation” en fjärde medlem och därmed ökade den GPEI:s finansiella styrka eftersom Bill och Melinda Gates Foundation bidrar med två dollar för varje dollar som Rotary International bidrar till projektet.

Rotarianer bidrar inte bara finansiellt utan är också aktiva deltagare vid de årligt återkommande vaccinationskampanjerna. Sedan GPEI startade har antalet barn som drabbats av barnförlamning ständigt minskat från cirka 350 000 per år till ett fåtal per år. Antalet barn som fick barnförlamning var endast 17 i två länder i september 2018. Vaccinationerna kommer att fortsätta i de länder som ligger i riskzonen tills inga barnförlamningar upptäcks och inga smittsamma organismer hittas i omgivningen under minst 3 år.

De flesta Rotaryklubbar i Sverige ger finansiellt bidrag till Rotary International Polio Plus Fond. Om du vill ge ett bidrag till detta historiska initiativ eller vill veta något mera om Rotarys arbete är du välkommen att kontakta:

Helena Bargholtz
President
Rotary Lidingö
helena.bargholtz@hotmail.com

Margaretha Mellner
President
Rotary Lidingö-Milles
margaretha.mellner@gmail.com

Allan Palm
President
Rotary Lidingö-Långängen
allan.palm@tele2.se

Dela World Polio Day 2018

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google