Väder Lidingö

Lidingö måndag 13 juli 2020 v. 29

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

27 procent av Lidingös politiker har hoppat av

torsdag 20 mars 2014 16:04

Under den senaste mandatperioden, från november 2010 till dags dato, har 14 av de folkvalda politikerna i kommunfullmäktige på Lidingö lämnat sina uppdrag. Det är 27 procent av fullmäktiges 51 mandat som därmed ersatts med nya ledamöter. Genomsnittet för avhopp i Stockholms län ligger på 21 procent. Det är P4 Radio Stockholm som idag presenterar siffrorna. Läs mer på denna länk.

Antal folkvalda som lämnat kommunfullmäktige under mandatperioden:

Botkyrka: 6 (10%)
Danderyd: 8 (18%)
Ekerö: 10 (24%)
Haninge: 14 (23%)
Huddinge: 13 (21%)
Järfälla: 14 (23%)
Lidingö: 14 (27%)
Nacka: 16 (26%)
Norrtälje: 8 (13%)
Nykvarn: 11 (35%)
Nynäshamn: 17 (41%)
Salem: 2 (6%)
Sigtuna: 13 (25%)
Sollentuna: 17 (28%)
Solna: 3 (5%)
Stockholm: 18 (18%)
Sundbyberg: 7 (14%)
Södertälje: 20 (31%)
Tyresö: 13 (25%)
Täby: 13 (21%)
Upplands-Bro: 3 (7%)
Upplands Väsby: 9 (18%)
Vallentuna: 13 (32%)
Vaxholm: 9 (29%)
Värmdö: 15 (29%)
Österåker: 8 (16%)

Totalt i länet: 294 (21%)

Källa: Valmyndigheten /P4 Radio Stockholm

Dela 27 procent av Lidingös politiker har hoppat av

Kommentarer

Henry Duhs 2014-03-25 12:16

Instämmer med Anders.

Det har aldrig varit någon som, mig veterligen, tvingat någon att bli förtroendevald politiker som man ska behöva tycka synd om, utan det är i högsta grad ett frivilligt beslut. Tyvärr hänger många sig kvar länge som politiker och utestänger nya krafter med moderna visioner.

Fler personer borde engagera sig politiskt. Det är bättre att tänka till innan beslut fattas än att i efterhand klaga på upplevt felaktigt fattade beslut.

Ju fler kloka personer som engagerar sig, desto bättre borde besluten kunna bli och inte som nu ske bakom lyckta dörrar i olika utskott för att sedan säljas in på gruppmöten.

Välkommen att bidra. Dock blir då resultatet naturligtvis att etablerade politiker känner att de får konkurrens. Det kan inte skada.

Om beslut, visst, Michael jag har sagt så många gånger tidigare, det behövs ingen ny spårvägsbro. Bussar hade funkat perfekt.

Slutligen vill jag påminna Paul om att det är många som är intresserade av att få ta del av Demoskop-undersökningen i Torsvik. Bara för att vi inte får något svar, betyder det inte att frågan är bortglömd. Ju längre tiden går, desto större förvåning.

Johan Andersson 2014-03-25 06:18

Hej Grabbar,

Ni är inte bara föredömen. Ni är även demokratins hjältar som med fara och färde och mycket blygsamt avlönade (åtminstone jämfört med toppar i det privata näringslivet, som förvisso skapar någon form av value added gör samhället), som dag efter dag sticker ut nacken för alla oss mindre vetande och begåvade.

Det är verkligen för jäkligt att alla dessa, vi, köttskallar har ovettet att reagera och plötsligt ha åsikter när tuffa ogenomtänkta beslut ska tas som faktiskt kan gynna en politiskt nationellt eller ekonomiskt.

Jag förstår verkligen att politiker hoppar av. De borde kanske inte varit politiker från början. Sen kan det ju säkert vara så att det är fel individer som hoppar av och det är synd och en faktisk fara för demokratin. En viss självsanering kan ju inte vara annat än att föredra.

Michael Söderberg 2014-03-24 13:36

Kan hålla med både Paul och Anders.
Att få ihop livspusslet och samtidigt engagera sig lokalt men ändå få “skit” från alla håll och kanter kan få den bäste/bästa att ledsna.
Jag har suttit i både kyrkoråd och bostadsrättsföreningars styrelse och mitt samlade intryck är att alla egentligen vill väl, men inte samma sak och så uppstår prestigefrågor och handlingslöshet. I princip alla som tackat ja till en valberedning är människor som vill påverka. Alltså blir det styrelser men många viljor. Nyckeln är ordföranden. Ibland krävs toppstyrning för att “komma loss”.
Kommunikation?
Behövs ingen ny “tågbro” för 800 miljoner!
Bussfilen som skapades = genidrag. Det går att göra även för fotgängare, cyklister och motsvarande trafikanter.
Vi måste bort från “en-person-per-bil-syndromet!
2 personer per bil skulle halvera trafikinfarkten under rusningstid. (Konstigt ord förresten. Rusning? Allt står ju still!)

Paul Lindquist 2014-03-22 11:53

Egentligen är det inte så konstigt. Jag har förmånen att få arbeta med politik på heltid, men för nästan alla lokalpolitiker är detta något man gör på sin fritid.

Ibland räcker tiden helt enkelt inte till för att få livspusslet att gå ihop. Särskilt märks det bland personer som befinner sig mitt i livet där samhällsengagemanget ska få plats mellan arbets- och familjeliv. dagishämtningar, fotbollsträningar och umgänge med vänner. Bland ungdomar är det inte heller ovanligt att studier eller första jobbet tar en till en annan ort.

När debatten sen hårdnar i sociala medier och på kommentarsfält med personangrepp från mer eller mindre anonyma nättroll är det tyvärr många som ledsnar och inte tycker att det är värt det längre.

Anders Bergstedt 2014-03-21 22:07

Man blir inte alls förvånad. Jag kom till Lidingö 1965 och sedan dess har politikerna bråkat om allt och dragit i långbänk. Kan det verkligen vara så på andra håll ?

Anslutningarna till Södra huvudleden från Högberga och Skärsätra har funnits i 40 år. Inflytelserika närboende och miljövänner har effektivt lyckats stoppa detta i alla dessa år och ingen lösning finns. Att skrota Lidingöbanan och dra en ordentlig led på banvallen var den enda vettiga lösningen.

Bråket om storleken på Lidingö Centrum höll inte på lika länge men nu bråkar man om storleken på utbyggnaden och hela Torsvik med Tarras-Wahlberg i spetsen slåss för livet för att stoppa planerna för Torsvik.

Satsningen på Lidingöbanan utan att ens ha en bro är huvudlös. Man bygger för miljarder och skall hysa mestadels Sthlms spårvagnar i ett schabrak som blir en skamfläck.Busstrafik är flexibel, klarar sig med befintlig bro och fungerar så bra att många inte vill ha tillbaka spårvagnarna.

Det är trots allt fantastiskt att få bo på Lidingö – ett stenkast från Stockholm som är centrum för allt. Om alla politiker kunde dra åt samma håll och kunde handla med sans och förnuft skulle inte många hoppa av.

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google