Väder Lidingö

Lidingö måndag 3 augusti 2020 v. 32

Senaste kommentaren - Se fler

Anna Pellnäs 20 jul 14:53 om "Slottet" på Storholmen kan komma att rivas

Besked om SjöVägen kommer i december

fredag 11 november 2011 00:01

SjöVägen-103.jpg
Pendelbåten m/s Mysing anlöper Larsbergs brygga. Så här är utsikten från skepparen Cai Magnussons arbetsplats.

Pilotprojektet med pendelbåtstrafiken mellan Nybroplan, Saltsjöqvarn, Finnboda, Nacka, Lidingö och Frihamnen har nu pågått ett drygt år. I december månad är SL:s utredning klar om det ska bli någon fortsättning efter nyår.
– Vi är beredda att köra i två år till, säger projektledaren Anders Rörby på SjöVägen.

SjöVägen-103.jpg
Pendelbåten m/s Mysing anlöper Larsbergs brygga. Så här är utsikten från skepparen Cai Magnussons arbetsplats.

Pilotprojektet med pendelbåtstrafiken mellan Nybroplan, Saltsjöqvarn, Finnboda, Nacka, Lidingö och Frihamnen har nu pågått ett drygt år. I december månad är SL:s utredning klar om det ska bli någon fortsättning efter nyår.
– Vi är beredda att köra i två år till, säger projektledaren Anders Rörby på SjöVägen.

Lidingösidan har tidigare skrivit om pendelbåtstrafiken mellan centrala Stockholm, Nacka och Lidingö. Under sommaren 2011 åkte vissa veckor över 6 000 personer med pendelbåtarna. Med upp till 16 dagliga turer på vardagar och 6 turer under helgerna har alltfler hittat till båtarnas brygga. En bidragande anledning är att SL-kortet gäller ombord. Till och med augusti hade 178 000 resenärer använt pendelbåtarna, många av dem cyklister.

SjöVägen-170.jpg
Projektledaren för SjöVägen Anders Rörby gör tummen upp för fortsatt pendelbåtstrafik.

I och med förlängningen av trafiken till Frihamnen från 15 april i år fick bl.a. många lidingöbor det lättare att ta sig Finlandsbåtarna. Nu går pendelbåten längst in i Frihamnen, till Banankompaniet. Härifrån är det bara 50 meter till stombusslinje 1.
– Vårt mål att uppnå en arbetspendling har bibehållits under hela projektet, säger Anders Rörby. Våra siffror visar också att antalet arbetspendlare på morgnarna ökar konstant, vilket är mycket glädjande.

– Trafikunderlaget finns, cyklar, barnvagnar och handikappfordon tas enkelt med, och alltfler bostäder byggs i anslutning till bryggorna. Bara på Lidingö byggs nu 1 000 bostäder i Dalénumområdet. Det mest naturliga för ett område som Stockholm, byggt på öar, är båttrafik, säger Anders Rörby. För hundra år sedan fanns roddarmadammer som skötte delar av sjötrafiken mellan öarna.

SjöVägen-055.jpg
SjöVägens Mysing i Nybroviken en inte fullt så mysig dag.

Projektet har fram till sista augusti kostat 9,1 miljoner kronor varav landstinget/SL stått för 54 procent, eller 4,9 miljoner kronor. Resten kommer från SjöVägen-intressenterna, alltså företag och kommuner. Kostnaderna för SL har varit 29 kronor per resenär. Då är inte intäkterna för sålda periodkort inräknade.

SjöVägen har en större andel nöjda kunder än SL-trafiken i stort med tidhållning, minskad trängsel och trevlig personal. Det enda som behöver förbättras är hur resenärerna ska få reda på förseningar i trafiken. Men snart är det också löst, via SjöVägens Facebook-sida.

SjöVägen-080.jpg
Så här ser skepparen Cai Magnusson ut när han vänder på sig. Här är det två minuters uppehåll vid Nacka strand.

Nu väntar många med spänning på SL:s utredning. I den vision för framtiden som SjöVägen presenterattalar man om att ha trafik på vardagar mellan 06.00 till 20.30 och helgtrafik som omfattar åtta timmar. Fram till 2013 minskar landstingets finansiering. Från 2014 ingår hela SjöVägen i SL:s reguljära kollektivtrafik, då med nya båtar, direkt anpassade till pendelbåtstrafik.

Trafiken har då utvidgats till Norra Djurgårdsstaden, Fjäderholmarna och Telegrafberget. Nacka/Värmdöbor som skall in till city under ombyggnaden av Slussen tar pendelbåten och turtätheten ökar.

Fram till den 23 december i år gör båtarna 13 turer under vardagar mellan Nybroplan, Nacka, Lidingö och Frihamnen.

SjöVägen,-karta.jpg

Dela Besked om SjöVägen kommer i december

Kommentarer

Tore Kullgren 2011-11-14 08:37

Håller med Bengtsson om att kommunen bör satsa mer resurser på båtbuss.

Båtbuss till ytterligare kajer på södra ön, är ett bra sätt att minska trycket på Södra Kungsvägen.

Thomas Bengtsson (MP) 2011-11-12 19:12

Vi miljöpartister är mycket glada för att ha fått Sjövägen. Miljöpartiet de gröna tycker också att Lidingö stad kan göra ännu mer.

Dels bör vi samverka med grannkommuner och landstinget om fler och bättre, mer smidiga kollektiva förbindelser till t.ex. Frescati, Danderyd och Saltsjö-Boo.

Dels bör staden göra större insatser för att uppmuntra lidingöbor att pröva de miljövänliga färdsätt som finns redan idag. Stadens cykelkampanj i våras var bra. En sådan bör upprepas regelbundet, vår och höst och motsvarande för att locka resenärer till Sjövägen. Vi föreslår en satsning i nästa års budget med just detta syfte.

Tekniska kontoret har lovat att se över cykelparkeringen vid Larsbergs brygga. Vi kan också behöva skapa tätare, trygga passager av Södra Kungsvägen och Lidingöbanan.

Med vänlig hälsning
Thomas Bengtsson (MP)
thomas.bengtsson@mp.se

Cai Magnusson 2011-11-12 09:39

Vi diskuterar också om vi ska ha en jourtelefon med viktig information som ex trafikstörningar, för de resenärer som inte har Facebook. Idag kan man ringa direkt till båtarna, men ibland kan det vara svårt att svara/prata då vi jobbar.

Cai Magnusson
Kapten på m/s Mysing

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google