Väder Lidingö

Lidingö lördag 8 augusti 2020 v. 32

Senaste kommentaren - Se fler

Anna Pellnäs 20 jul 14:53 om "Slottet" på Storholmen kan komma att rivas

C: Lidingöborna kan inte vänta tre år till

onsdag 29 maj 2013 15:31

Tor von Sydow, Centerpartiet. Arkivbild

Tor von Sydow, Centerpartiet. Arkivbild

- Vi kan inte vänta till 2016 för att lidingöborna ska få en lätttillgänglig och modern avfallsanläggning, säger Tor von Sydow, Centerpartiet. Låt istället Sörab få hyra mer mark intill den nuvarande återvinningscentralen (ÅVC) i Stockby. Då kan den redan beslutade nya ÅVC:n på andra sidan vägen bli överflödig. Därmed undviker vi också miljökonflikter genom att inte behöva använda grönområden för ändamålet.

Vid kommunfullmäktiges möte i måndags lämnade Tor von Sydow en interpellation till kommunalrådet Paul Lindquist (M) med ett antal frågor om Sörabs planerade nya återvinningscentral i Stockby. Anledningen var att Länsstyrelsen nyligen förlängde igångsättningstiden för anläggningen med tre år, till 2016. Byggandet skulle startat i år, på området mellan Stockby Hantverksby och Långängens naturvårdsområde, se t.ex. Lidingösidan 17 augusti 2012 där även länkar finns till tidigare artiklar. På det tänkta området finns bl.a. den fridlysta arten Större vattensalamander.

– Kraven på att ha en väl fungerande återvinningscentral för lidingöborna ökar, säger Tor von Sydow. Idag har den nuvarande ÅVC:n i Stockby stora brister utrymmesmässigt. Dessutom har man begränsade öppethållandetider som inte alls uppfyller lidingöbornas behov.

I förslaget till ny ÅVC ska den även ta emot trädgårdsavfall, som sedan måste lastas om och transporteras vidare till en anläggning i Vallentuna. En av frågorna till kommunalrådet är om han vill behålla Södergarn på Lidingö som kompostanläggning för trädgårdsavfall så man i framtiden undviker omlastning och långa transporter till Vallentuna.

En annan fråga är ifall kommunalrådet tänker ta upp en diskussion med Sörab om att ändra planerna när det gäller att fullfölja beslutet att bygga en ny ÅVC på det tänka stället, med tanke på den osäkerhet som råder efter Länsstyrelsens beslut. Den kommande utredningen kan ju visa att det är omöjligt att bygga anläggningen på platsen, och då har ytterligare tre år gått.

I och med att den tidigare planerade bussdepån i gamla Stockbyförrådet inte blev av finns kanske möjlighet att några företag närmast den nuvarande ÅVC:n är intresserade att hitta ny plats att driva verksamheten på.

Dela C: Lidingöborna kan inte vänta tre år till

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google