Väder Lidingö

Lidingö söndag 14 juli 2024 v. 28

Senaste kommentaren - Se fler

C+S+MP: Majoriteten körde åter över arvodesberedningen

tisdag 18 december 2018 16:57

Vid gårdagens sammanträde i Lidingös kommunfullmäktige inträffade det märkliga att öns oppositionspartier yrkade att kommunstyrelsens förslag om arvoden skulle antas, medan majoritetens partier yrkade att det förslag som kommunstyrelsen (i vilken M+LP+L+KD själva har majoritet) godkänt en timme tidigare skulle återremitteras, se Lidingösidans artikel. Röstsiffrorna blev 30 för återremittering mot 19 för att godkänna kommunstyrelsens förslag. Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet reserverade sig mot majoritetens beslut.

I ett gemensamt pressmeddelande kommenterar nu de tre partierna gårdagens beslut:

När majoriteten på Lidingö rundade arvodesberedningen och kommunalråden föreslog chockhöjda arvoden till sig själva, blev kritiken massiv. De var tvungna att backa och en enig kommunstyrelse gav arvodesberedningen i uppdrag att ta fram ett nytt förslag till kommunfullmäktige i december. När arvodesberedningens förslag under måndagskvällen beslutades i kommunfullmäktige körde majoriteten dock för andra gången över arvodesberedningen och skickade tillbaka ärendet.

Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet ansåg att arvodesberedningens förslag var väl genomarbetat. Vi stöttade förslaget om något sänkta arvoden för de bäst betalda politikerna och höjd ersättning till fritidspolitiker som lägger ner stora delar av sin fritid för att försöka göra Lidingö bättre.

Patrik Buddgård, gruppledare för Centerpartiet:
”Lidingöborna har många frågor till majoritetspartierna kring arvodeshärvan. Jag ställde frågor till majoriteten för att få svar om de backar från innehållet i sitt första förslag med chockhöjningar, hur de ämnar återupprätta förtroendet för politiken och vad de lärt sig från processen. Jag fick inga svar och inte heller de 50-tal lidingöbor som satt på läktaren och lyssnade. Ett sätt att arbeta för återupprättat förtroende för politiken hade varit att bifalla arvodesberedningens förslag.”

Daniel Larson, gruppledare för Socialdemokraterna:
”Det väl genomarbetade förslaget från arvodesberedningen fick brett stöd över blockgränserna i både arvodesberedningen och kommunstyrelsen. Ändå körde majoriteten över förslaget när det kom till kommunfullmäktige. Det förslag som den erfarna arvodesberedningen, som dessutom utökats för större representation, la fram till fullmäktige avfärdades av majoriteten.”

Patrik Sandström, gruppledare Miljöpartiet:
”Majoriteten var redo att rösta igenom ett egensnickrat förslag med chockhöjningar men inte arvodesberedningens väl genomarbetade förslag. Det visar på en demokratisk blindhet att använda sin majoritet till att rösta ned förslag som fått gehör i både arvodesberedningen och kommunstyrelsen. Med arvodesberedningens förslag minskade stadens utgifter med över tre miljoner jämfört med majoritetens chockhöjningar. Att nu yrka återremiss indikerar att man vill använda skattepengar till att öka sina egna arvoden samtidigt som man lägger besparingar på verksamheterna. Det är provocerande för lidingöborna.”

Dela C+S+MP: Majoriteten körde åter över arvodesberedningen

Kommentarer

Daniel Lindgren 2018-12-20 13:57

Tack för rättelsen. Då har vi lika många kommunalråd som tidigare, det var ju bra!
Skulle vara roligt att få en presentation av deras arbetsbörda någon gång, så finns nog möjligheten att öka förståelsen för de fyra också.

Pia Wieck (LP) 2018-12-20 10:00

Det var flera saker i förslaget som lades fram som bör ses över. Framför allt ersättningarna till vanliga fritidspolitiker. Det handlade inte endast om lönesänkingarna som många vill påstå. Så att förslaget gick på återremiss är nog vettigt.

Rätt ska vara rätt i diskussionen. Det har inte skett en ökning av heltidsarvoderade kommunalråd. Sen 2011 har det funnits fyra kommunalråd. 2011-2014 var det 2xM, L och KD. 2015-2018 var det 2xM, LP och KD. Från och med 2019 är det M, LP, L och KD.

Iréne Borgenvik Sverigedemokraterna Lidingö 2018-12-19 18:34

Majoriteten backade på sitt förslag. De bad om ursäkt. Arvodesberedningen snodde ihop sig illa kvickt och vid påpekande fick vi in även en Sverigedemokrat i sista sekunden. Det förslag som då lades var inte ordentligt förberett och förankrat hos samtliga partier. Därför var det ett mycket klokt beslut av majoriteten att föreslå återremittering i ärendet. Viljan att få ett bra och väl genomarbetat förslag till arvoden med ett bra arbetssätt, måste väl anses som det bästa förslaget. Valnämnden hade också möten om tillsättandet av ledamöter i nämnderna. Där gjorde S+MP+V allt för att stänga ute SD från medverkan genom att gå ihop valtekniskt. Så ett löfte från oss i SD Lidingö till våra väljare, är att göra allt för att dessa tre partier minskar ytterligare mandat tills nästa val. Jag mailade även till samtliga gruppledare i oppositionen innan KF i november, men den enda som svarade var C med motfrågan "vad gäller mötet du vill ha?" Sverigedemokraterna på Lidingö vill arbeta för ett tryggare och säkrare Lidingö för alla, även kvinnor i Larsbergsområdet, samt en bättre trafikmiljö, mer belysning, få bort klottrare och skadegörelse, bättre möjligheter för äldre och funktionshindrade att vila vid promenader, samt kameraövervakning på flera ställen för att minska inbrott, klotter och övriga brott. Drogmissbruket ska elimineras och unga måste få veta vilka konsekvenser det kan få för deras framtid gällande arbete, studier, körkort m.m. om de brukar droger.

Daniel Lindgren 2018-12-19 17:08

@Per Lilja
Är det verkligen en sänkning av arvode om dom tar in en heltid extra på samma jobb som tidigare år? 4 heltider istället för 3. Utan att ha räknat på det så låter det fortfarande som ett höjt arvode räknat mot arbetsbördan.

Jonas Melander 2018-12-19 13:09

Majoriteten tappar ännu mer förtroende. M lär fortsätta att tappa mandat i kommande kommunala val på ön. Arrogans, självgodhet och bisarra förslag om finansiering av idrottsanläggningar lär bidra. M:s samarbetspartier kommer också tappa. Arvodesförslaget var vettigt men girigheten från kommunens ledande makthavare var uppenbart större.

Per Lilja 2018-12-18 21:51

Gick de inte med på sänkta arvoden? Nej det hade inte jag heller gjort. Tror det är dags att pensionera arvodesberedningen.

Krister Forsberg 2018-12-18 21:09

Det mest anmärkningsvärde från gårdagens kommunfullmäktige var, att majoriteten INTE hade något att säga till sitt försvar. De var fega. Solveig Fröbergs presentation av arvodesberedningens resultat gjorde det inte bättre. Snarare underlättade för majoriteten att få igenom sin återremiss.

Jonas Lundgren (V) 2018-12-18 19:47

Det glädjer mig att (C), (S) och (MP) stöttade det åtminstone näst bästa förslaget, det som ville dra ner Lidingös styrande politikers arvoden näst mest. Vänsterpartiet hade ett förslag som gick något längre.

Eftersom det helt negligeras i pressmeddelandet ovan kan jag meddela att Vänsterpartiet också reserverade sig mot beslutet igår. Vi biträdde också de övriga partierna ovan i försöket att begränsa antalet kommunalråd.

/Jonas Lundgren
Gruppledare, Vänsterpartiet

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google