Väder Lidingö

Lidingö lördag 8 augusti 2020 v. 32

Senaste kommentaren - Se fler

Anna Pellnäs 20 jul 14:53 om "Slottet" på Storholmen kan komma att rivas

C: Sätt solpaneler på Lidingö stadshus tak

måndag 3 juni 2013 17:41

Lidingö stadshus, den låga entrédelen. Här finns plats för solpaneler anser Centerpartiet. Även på sidolamellerna borde solpaneler fästas.
I förgrunden står Eric Grates staty "Samothrake".

Lidingö stadshus, den låga entrédelen. Här finns plats för solpaneler anser Centerpartiet. Även på sidolamellerna borde solpaneler fästas. I förgrunden står Eric Grates staty "Samothrake".

Lidingöcentern vill att Lidingö ska bli landets första “Zeroemission-kommun”. Zero emission, eller nollutsläpp, betyder att motorer eller andra energikällor inte släpper ut några restprodukter som förorenar miljön eller stör klimatet. Genom att placera solpaneler på kommunens fastigheter, som skolor, förskolor, äldreboenden och Lidingöhems bostäder plus på stadshusets tak och fasadlameller, kan Lidingö “ta steget in i den moderna miljöteknikutvecklingen”, som partiet skriver i ett pressmeddelande.

Vid senaste kommunfullmäktigesammanträdet lämnade Centerpartiet in en motion om att stadens förvaltningar ska gå igenom och identifiera vilka “kommunala fastigheter och andra ytor, som är aktuella för implementering av solteknik på 5, 10 respektive 15 års sikt.

Skapa projektprogram med budget- och finansieringsförslag samt genomförandeplan. Staden ska också ta initiativet till samverkan med Fortum, högskolor och framstående forskare inom området samt föreslå finansieringsformer med energimyndigheten, lokala entreprenörer och näringsliv samt bedöma hur stor total kapacitet soltekniksatsningen kan ge”.

– Skärmtak över cykelparkeringar och bullerskärmar är ännu en möjlighet att pröva för solteknik, säger Emilia Nyblom och Kent Ivarsson, som skrivit under motionen.

Dela C: Sätt solpaneler på Lidingö stadshus tak

Kommentarer

sanna 2013-06-19 20:07

Va, jag tog för givet att det redan satt solceller på stadshustaket. Absolut en bra idé.

Mikael 2013-06-04 18:49

Egentligen ingen dum ide.

Men, CO2 är inte farligt och katastrofscenariorna är löjligt överdrivna. Så zero-emission låter riktigt töntigt.

Om kostnaderna motsvarar besparingen på ett adekvat sätt, så go-ahead, men snälla sluta prata om klimathot etc.

ANDERS ULFVARSON 2013-06-04 09:26

Taket passar bra för solceller. De bryter inte mot stilen i övrigt. En bra sak med solcellspaneler på tak till stora kontorshus är att kostnaden för att kyla luften i kontor om sommaren minskar. Panelerna tar hand om en hel del av instrålningen.
Passa på nu att köpa in solcellspaneler från KIna innan Europa beslutar om strafftullar om minst 30% på kinesiska paneler! Stadshuset behöver nog inte betala 2000 kronor till sig sjävt för bygglovet. Så det kan bli kostnadseffektivt.

Didde 2013-06-03 21:15

På tal om solceller…
Är det inte väldigt märkligt strategi av staden att ta ut 2000 kr i bygglovskostnad av villaägare på ön som vill bidraga till miljön med en egen solcellsinstallation?

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google