Väder Lidingö

Lidingö tisdag 24 november 2020 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

Elizabeth Salmonson 24 nov 21:33 om Välkommen till Katarina Grettes magiska värld

C: Tullarnas nya placering motverkar syftet

tisdag 7 juli 2015 00:01

Beslutet från Transportstyrelsen att det blir trängselskatt från 7 september för bilister från och till Lidingö, som ska hämta upp personer vid Ropsten, har mött skarpa reaktioner. Därför har Lidingösidan ställt tre frågor till representanter för Lidingös nio politiska partier. Svaren publiceras i den ordning de kommer. Andra svaret kom från Centerpartiets tillträdande gruppledare Patrik Buddgård.

Fråga 1. När fick du reda på vad förändringen skulle innebära vad gäller just hämtning och lämning vid Ropsten?
Svar: Att Lidingöregeln skulle försvinna när Norra Länken öppnade har varit känt länge men att Ropsten då skulle hamna innanför tullarna kom som en nyhet för mig i samband med rapporteringen i Mitt i och Lidingösidan.

Fråga 2. Anser du att den kommande förändringen är bra eller dålig för Lidingö?
Svar: Jag är mycket kritisk till förändringen som gör det svårare för Lidingöborna att lämna bilen och åka klimatsmart till innerstaden. Syftet med trängselskatten är just att minska trängseln i innerstaden och få fler att ta kollektivtrafik dit. Den nya placeringen av tullarna motverkar syftet då det blir lika kostsamt att lämna av en kamrat/parkera vid tunnelbanans ändhållplats som att åka ända in till innerstadens kärna. Det är inte rimligt.

Fråga 3. Kommer du/ditt parti att agera på något sätt i samband med förändringen - antingen genom att försöka få en förändring eller genom att gå ut och förklara för lidingöborna att förändringen är rimlig?
Svar: Centerpartiet efterfrågar ett gemensamt agerande med majoriteten och fler oppositionspartier i frågan. Eftersom frågan avgörs utanför Lidingö blir vår möjlighet att påverka större om vi kan visa en enad front.
Möjliga lösningar på problemet bör snabbt utvärderas, två tänkbara lösningar som vi ser skulle vara bättre för Lidingöborna är:
1. Inför en ny Lidingöregel som innebär att passage in genom spärren vid Lidingöbron och tillbaka ut till Lidingöbron eller ut på Norra Länken inom 15 minuter inte avgiftsbeläggs. På så vis skulle hämtning och lämning vid Ropsten bli gratis.
2. Behåll spärrarna vid dagens placering och låt Ropstenområdet vara kvar utanför trängselskattsområdet. För att detta inte ska drabba den nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden bör en ”Djurgårdsregel” införas som tillåter avgiftsfri passering genom Ropstensområdet.

Just nu finns 24 kommentarerna på Lidingösidans artikel den 15 juni, se länk.

Dela C: Tullarnas nya placering motverkar syftet

Kommentarer

Ingela Danielssom 2015-07-07 22:40

Intressant. Bra jobbat av Lidingösidan att ligga före politikerna i det som är deras uppdrag. Men också bedrövligt. Pinsamt. Frågan om infartsparkering och vägtullar borde ha varit avklarat för länge sedan. Man kan ju undra vad Lidingös politiker har varit upptagna med för att missa detta. Jag kommet att rösta för Lidingösidan i nästa val :-)

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google