Väder Lidingö

Lidingö torsdag 2 juli 2020 v. 27

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

C: Vi vill göra Nya Hersby till ett ledande gymnasium

måndag 16 juni 2014 00:01

Lidingö kommer få ett växande antal gymnasieelever. År 2020 finns 2000 invånare i gymnasieåldern mot dagens knappt 1600. Centerpartiet säger i ett pressmeddelande att man “redan nu vill säkerställa att Lidingös ungdomar erbjuds en gymnasieutbildning i toppklass, även här hemma på ön”.

Pressmeddelandet:

“Nu när majoritetens politiker tyvärr drivit igenom sammanslagningen av Hersby och Gångsätra så måste projektet göras klart. Man kan inte bara titta på en glädjekalkyl kring besparingar. Man måste inse verkligheten och navigera efter den. Hersby ska nu inte svältas ihjäl utan behöver extra omställningsbidrag och en rättvisare skolpeng som speglar den kvalitet som skapas.

Problemet är att Hersby nu tvingas genomgå en omfattande omorganisation efter samgåendet med Gångsätra samtidigt som intäkterna minskas med ca 10% per elev. Detta sker samtidigt som lokalerna byggs om och trängseln ökar. Det går inte ihop.

Som en konsekvens tvingas lärarna arbeta med fler elevgrupper och får då mindre tid för undervisning, stöd och bedömning av varje elev. Hersby konkurrerar om de bästa lärarna med Stockholm och andra ledande gymnasieskolor – och riskerar nu akut att tappa de bästa. Problemet accentueras av att Stockholms stad nu i fredags annonserade ett extra lönelyft för sina lärare med 2% redan från 1 juli. Lidingömajoritetens politik håller på att dränera kvaliteten i dagens gymnasieskola.”

Christer Mohlin, som är föreslagen att bli Centerpartiets företrädare i Utbildningsnämnden säger:
– Centerpartiet vill göra Nya Hersby till ett nationellt ledande gymnasium och befästa Lidingö som en kunskapsstad. Vi vill också att Nya Hersby ska bli en förebild för ännu en gymnasieskola på ön, om det finns behov för detta, då efterfrågan på platser kommer att öka framöver.

Dela C: Vi vill göra Nya Hersby till ett ledande gymnasium

Kommentarer

Johan Lundgren 2014-06-17 13:25

Att Centern för upp diskussionen om Hersby gymnasiums framtid på den politiska agendan är någonting jag som lärare på Hersby ser mycket positivt på. För den politiska majoriteten förefaller detta vara en icke-fråga. I Mitt i Lidingö den 10 juni svarade utbildningsnämndens ordförande Torsten Engevik på frågan om vad kommunen kan göra för att förbättra arbetssituationen för Hersbys lärare: “Vi har en gemensam region för gymnasieskolorna, det innebär att skolan får lika mycket pengar för varje elev i regionen. Vi måste jämföra oss med med andra skolor.” Engevik svarar inte på frågan. Majoriteten lägger ansvaret på den gemensamma regionen och gräver sen ner huvudet i sanden. Är detta att ta ansvar för Lidingös nuvarande och kommande gymnasieungdomars framtid? Det Centern tar upp i sitt pressmedelande är både genomtänkt och steg i rätt riktning. Samtidigt är Centerns initiativ framförallt glädjande då denna fråga, som kommer att gäcka kommunen i framtiden om ingenting görs, är så viktig. Den politiska majoriteten står med huvudet i sanden. Centern har visat sina kort, nu hoppas vi att andra partier gör detsamma.

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google