Väder Lidingö

Lidingö fredag 3 juli 2020 v. 27

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

C: Vi vill ha simhall med 50-metersbana

onsdag 21 mars 2018 11:30

Vi måste bygga simhallen rätt från början. Med större vattenyta genom en bassäng på 50x25 meter istället för 25x25 meter skapas större flexibilitet. Fler grupper kan då använda simhallen samtidigt för motion, träning, lek för barn och unga och rehab. En investering i en 50-metersbassäng ger 100 procent mer vattenyta än en 25-metersbassäng men bara ökad kostnad om cirka 50 procent. Med en 25-metersbassäng blir det extremt svårt och dyrt att komplettera för att få samma kapacitet i framtiden. Det skriver de fyra centerpartisterna Patrik Buddgård, Rebecka Öberg, Rolf Hattenbach och Anna Lagergren.

Bygg rätt från början. Vi får inte göra om misstaget att bygga fel när vi investerar i idrotten. På Vallen är exempelvis gräsfotbollsplanen för liten och den 360 m långa friidrottsbanan för kort. Nya simhallen bör ha en bassäng på 50 meter.

Att en kommun i Lidingös storlek saknar en simhall i ordentlig storlek är under all kritik. Simning är en idrott som finns med genom hela livet, från babysim till pensionärssimning. Det möjliggör också skonsam träning som fungerar bra för rehabilitering. Simning bygger hälsa och för en ö är simkunnighet avgörande.

I hela Stockholmsområdet är det stor brist på vattenyta. Eriksdalsbadet hade till exempel 1,5 miljoner besökare förra året men är byggd för endast 750 000 besökare per år. Simklubbar i Stockholmsområdet letar efter simyta med ljus och lykta. Inte minst Lidingös egna simklubb saknar vattenyta för att kunna utveckla sin verksamhet. De har idag lång kö till verksamheten på grund av brist på bassängyta.

Med större vattenyta genom en bassäng på 50x25 meter istället för 25x25 meter skapas större flexibilitet i användningen genom att man kan dela upp bassängen. Då kan flera grupper använda simhallen samtidigt. Det kan handla om motionsträning, simtävling eller träning, lek för barn och unga med uppblåsbara äventyrsbanor, rehabträning, verksamhet för pensionärer eller simning för funktionsnedsatta bland mycket mer. Det är många som har behov av vattenyta för sin verksamhet.

En investering i en 50-metersbassäng ger 100 procent mer vattenyta än en 25-metersbassäng. Men bara till en ökad kostnad om cirka 50 procent. Dubbelt så stor vattenyta ger mycket större kapacitet och flexibilitet för att tillgodose de behov som finns. Bygger man fast sig i en 25-metersbassäng är det däremot extremt svårt och dyrt att komplettera för att få samma kapacitet i framtiden. Vi måste alltså bygga rätt från början.

Genom att hålla i plånboken och noggrant välja vad man lägger investeringskostnaden på, samtidigt som man arbetar med att öka intäkterna, anser vi att en 50-metershall är rätt väg att gå.

Patrik Buddgård (C)
Rebecka Öberg (C)
Rolf Hattenbach (C)
Anna Lagergren (C)

Dela C: Vi vill ha simhall med 50-metersbana

Kommentarer

Sinikka Rantapää 2018-03-24 16:07

Här kan Lidingö Stad stärka och upprätthålla sin hälsoprofil och framstå som attraktiv boendekommun genom att bygga en 50 x 25m bassäng och separat varmvattenbassäng. Vilket borde vara en lagom volym för en stad med ca 50 000 invånare.
På lång sikt kommer även de ekonomiska fördelarna genom att satsa brett och rätt från början. En simhall med bred användarantal och simidrott samt public drar med sig folk från hela Stockholm och har positiv inverkan på vår infrastruktur.
Att kunna simma är en livförsäkring. Att fortsätta med det höjer livskvalitén.
Att simma och vattengympa på äldre dagar förlänger livet.

Robert Johansson 2018-03-22 21:16

125*75 meter skulle vara ännu mer flexibelt. Oceansim är en sport på frammarsch och Lidingö har chansen att profilera sig.

Om man bortser från att man är politiker och tar med i beräkningen att någon faktiskt ska betala för detta med egna pengar och att varje ökad krona i kostnad för projektet kommer innebära att en skatte bettlare tvingas välja bort en utgift som de själva prioriterar så låter det säkert jätte bra med fler metrar på varje längd och bredd. Om man betänker att pengar faktiskt inte är gratis och att varje krona en politiker spenderar åt en innebär en krona mindre för en själv att göra något man värderar så kanske det inte känns lika bra med en onaturligt stor bassäng att plaska runt i.

Margareta Bergström 2018-03-22 11:30

Mycket bra att Centern engagerar sig i planer för en ny sim-
bassäng. Något som Centern också borde engagera sig i är behovet
av en ny bowlinghall för alla Lidingös bowlare och som en bra
sysselsättning för ungdomsverksamhet.

Mark Shay, Lidingö Simklubb (Ordförande) 2018-03-21 14:28

Simhallsrådet är en arbetsgrupp startad 2018 med representation från ett 10-tal föreningar inom idrott, motion och hälsa för barn & ungdomar, vuxna, pensionärer, funktionsnedsatta -- en bred representation av nya simhallens framtida användare. Vårt arbete pågår, men vi kan redan konstatera att Gångsätrabadets befintliga aktiviteter (allmänhetens motion & lek, simskola, simidrott, vattengympa, kajakträning, triathlon, m fl) i kombination med framtida aktiviteter (rehab/fysioterapi, SCUBA, para-simning, simhopp, vattenpolo, m fl) kommer att kräva ordentligt med vattenyta för att aktivera så många som möjligt.
Dimensionerad för Lidingös ca 50.000 invånare och för en period om 50 år framåt vore en 50m x 25m bassäng plus separat varmvattenbassäng en klok investering. Om man tar hänsyn till de 80.000+ Stockholmsinvånare som bor inom 15-25 minuters pendelavstånd till Dalénum (Aga station via Lidingöbanan från Ropsten), så är det tydligt att det finns intresse, beläggning och ekonomi i en större och mer tilltalande facilitet.
Till exempel, en avgörande inkomstkälla för nya simhallen är försäljning av årskort (á 2-4tkr om man ser på andra simhallar). Om man som motionär/idrottare/familj vet att man kan ta sig till Lidingös simhall och få plats, då är man mer benägen att köpa årskort än om man vet att man måste trängas eller bli utstängd pga hallbokning (som i dagsläget i Gångsätrahallen).
På kostnadssidan finns det goda skäl att bygga 50m när man väl investerar i ventilation, vattenrening, omklädningsrum, driftpersonal, osv. Visst har man en ökad vattenvolym som kostar att hantera per kubikmeter, men det finns tydliga skalfördelar i en större bassäng som ger en mer effektiv utnyttjande av kapitalet som allokeras.
Finansiering av bygg och drift är viktig och utreds nu av experter, men från Simhallsrådets perspektiv finns det många goda skäl att bygga den nya simhallen för ett brett och långsiktigt användande genom att bygga 50m.

paul matell 2018-03-21 12:07

Att bygga flexibelt är stort men att bygga rätt är större. När C beskriver fördelar ur ett investeringsperspektiv så glömmer man bort att nämna drift och underhåll som aldrig täcks av entréavgifter för simhallar. Kom igen med en LCA och LCC-jämförelse för olika storlekar. Under tiden som utredning pågår kan staden för en struntsumma uppgradera Kottlabadets sköna miljö med Blueflag!

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google