Väder Lidingö

Lidingö tisdag 2 juni 2020 v. 23

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

Carl Schlyter (MP): Stöd de lokala företagen

måndag 12 mars 2012 00:01

Carl Schlyter (MP) i Lidingö stadshus: Återkommunalisera verksamheten!

Carl Schlyter (MP) i Lidingö stadshus: Återkommunalisera verksamheten!

Carl Schlyter (MP), EU-parlamentariker för De gröna/Europeiska gröna partiet, kom i torsdags till Lidingö. Under dagen gästade han bl.a. Gångsätra gymnasium och på kvällen talade han på ett öppet möte i stadshuset om “Hur offentlig upphandling kan bli grönare”.

Efter det lokala Miljöpartiets öppna debatt om översiktsplanen på Lidingö för några veckor sedan har man nu ordnat två möten med politiker från “den stora världen”. I torsdags var det Carl Schlyter och nu på onsdag kommer f.d. språkröret Peter Eriksson till ön. Då ordnar även Folkpartiet ett öppet möte, Café Liberal, men Carl B Hamilton. Utsocknes politiker hittar alltså hit, bara de blir inbjudna av sina lokala partier.

Carl Schlyter förklarade att offentliga myndigheters inköp står för omkring 16 procent av EU:s BNP. Den offenliga sektorn är alltså en mycket stor inköpare. Genom att ställa höga miljökrav kan den offentliga sektorn bli en mycket stark påverkare.

– Ställ krav på funktion, pris, underhåll, kvalitet och miljö! Gör en livscykelanalys av varan. Som det nu är avgör endast priset, sa Carl Schlyter. Vi har inte kvartalskapitalism längre, vi har minutkapitalism. Jag längtar tillbaka till kvartalskapitalismen, sa han med ett leende.

– Tag detta med offentlig upphandling av mat till skolor och äldreboenden. De första två åren lägger de stora företagen billiga offerter. Små företag som skulle haft en möjlighet att tävla har därför ingen möjlighet att gå så lågt. När “de små” försvunnit är det dags för prisjusteringar. Då kommer även tillagningsbegrepp som “cooked and chilled” in i bilden, man tillagar maten på ett ställe, kyler ned den och fraktar till nästa ställe som värmer upp maten igen. Själva näringsvärdet, som företagen hänvisar till, mäts på det första stället som kanske är en fabrik, inte där maten serveras.

– Det är en bra investering att gynna lokalproducerad mat av god kvalitet. Skolmåltiden, om den är näringsrik, är lönsam för samhället eftersom eleverna orkar följa med undervisningen hela dagen.

– När man på vissa ställen i USA ökade mängden fisk i kosten resulterade det i betydligt bättre resultat i skolan framförallt för s.k. bokstavsbarn. Samhällsekonomiskt är det en miljonvinst för dem som orkar stanna i skolan hela undervisningstiden.

Och så berättade han om den s.k. Trondheimsmodellen där kommunen lade ut hela sin verksamhet på olika entreprenörer. Allt var himmelriket. Men för att få verksamheten så billig som möjligt hade man skalat bort många extratjänster som tidigare hade ingått när man skötte det hela själv. Och priset sjönk, men man tvingades börja betala för det som tillkom extra. Samtidigt hade man gjort sig av med den personal som tidigare skötte verksamheterna, de fick arbete hos de nya entreprenörerna. Och vartefter började tilläggsfakturorna komma för det som prisförhandlats bort. Kontentan blev att det blev dyrare samtidigt som man förlorat den kunskap man hade.

– Återkommunalisera verksamheten, sa Carl Schlyter och upprepade ordet “återkommunalisera” ett par gånger liksom för att smaka på betydelsen.

– De som upphandlar tjänster och produkter i utlandet tjänar i första skedet 30 procent i och med att skatten försvinner. Skatten försvinner därmed från kommunen. Om man istället köper lokalt så stannar skattepengarna kvar. Alltså: Stöd lokala företag, det ger en utväxling på upp till 30 gånger per krona, sa Carl Schlyter, och rekommenderade webbsidan “neweconomics.org” för dem som vill läsa om den lokala ekonomin.

Dela Carl Schlyter (MP): Stöd de lokala företagen

Kommentarer

Bruce Morris 2012-03-30 12:09

Mycket intressant och helt logiskt att när man ställer inte bara prisbestämda ekonomiska krav som en viktig del av förhandlingen kan man lyckas. På ett rent ekonomiskt sätt när man förhandlar med kommunens långsiktiga intressen i fokus blir ett grönare och mer hållbart samhälle aktuellt. Jättebra! Very informative!

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google