Väder Lidingö

Lidingö onsdag 28 oktober 2020 v. 44

Senaste kommentaren - Se fler

Jennie Lindahl 9 okt 08:17 om Finns det endast 57 hjärtstartare på Lidingö?

Christer Åkerhielm: Utred bristerna i snöröjningen

onsdag 23 november 2016 13:12

VAR FANNS BRISTERNA. Snökaoset för en dryg vecka sedan ledde till att många lidingöbor tvingades avboka planerade möten, ställa in operationer och läkarundersökningar, hindrade elever från att komma till skolan och många att ta sig till jobbet. Flera dagar efter snöfallet hade mängder av vägar inte röjts. Nu har därför Christer Åkerhielm (M), ordförande i tekniska nämnden, tagit initiativ till en utredning för att se var bristerna i hanteringen låg.

Lejonvägen i höjd med Polishuset onsdag 9 november.Lejonvägen i höjd med Polishuset onsdag 9 november.

- Utredningen ska göra klart om vi i Lidingö stad brustit med snöröjningen och bidragit till att bland annat kollektivtrafiken inte fungerade, eller om entreprenörerna inte levererade enligt avtal. Det är av största vikt att vi ser till att detta inte inträffar igen och att vi arbetar för att förbättra detta arbete, säger Christer Åkerhielm i ett pressmeddelande.

- Jag vill inte att lidingöborna ska drabbas av det här igen. Att stora delar av busstrafiken i princip inte rullade på ön är inte acceptabelt. Människor kom inte fram till jobbet, sjukhuset eller skolan. Tack och lov fungerade hemtjänsten relativt väl. Även verksamheten vid vård- och omsorgboendena fungerade skapligt bra trots snökaoset, säger Christer Åkerhielm.

Dela Christer Åkerhielm: Utred bristerna i snöröjningen

Kommentarer

Anna Frances 2017-01-03 23:55

3 januari och det snöar ymnigt. Har i kväll kört från Ropsten till Elfvik och från Elfvik till Näset. En stilla undran - var är snöröjarna?

Jan Weissenrieder 2016-12-29 23:30

Jag tror man har tappat för mycket kompetens på Tekniska Kontoret. Jag tror att man tidigare kontrollerade entreprenörens arbete på ett sätt som jag misstänker att man inte gjort nu. Som exempel vill jag ta hur trottoarerna har skötts i år. En trottoar av två skall ju skottas.
I första snöfallet lade man upp snön på båda trottoarerna med kommunens medgivande. Det innebar att skolbarnen hänvisades till att gå i körbanan. Trottoaren,som skulle vara skottad och sandad, skottades först efter 12 dagar av några grannar och mig för hand, 140 m. Problemet var anmält till kommunen flera gånger.
Vid det andra snöfallet skottades snön på trottoaren in på trottoarens innerkant. Följden blev att barnvagnar tvangs gå i körbanan. Trottoaren skottade del var ju nu bara 2 dm. Sedan när snövallen smälte frös vattnet på natten till is på trottoaren så att den inte kunde användas.
Med de här exemplen vill jag visa att kommunen måste kontrollera hur entreprenören utför sitt arbete. Jag kan inte påminna mig att något sådant här oskickligt förfarande förekom tidigare. Och den andra gången var det ju lite snö.
Tidigare skottade man ut trottoarens snö på gatan och strax därefter kom en stor traktor och skottade gatan. Nu tror jag gatutraktorn har krympt jämfört med hur stor den var för några år sedan.
Kanske skall kommunen skaffa sig observatörer i samarbete med villaägarföreningarna. De skulle kunna åta sig att bli kommunens ögon och rapportera usel eller sen snöröjning. Utan kontroll lär eländet fortsätta.

Roger Lundqvist 2016-11-27 19:14

Så länge jag har bott på ön hade vi tidigare ett jätte bra företag som skötte om snöröjningen: Lidingö Trädgårds Center!

Fredrik Wesslund 2016-11-24 13:02

Hela Stockholmsregionen hade samma problem,
Kollektivtrafiken stod still.

Där emot kan det vara viktig att ni ser över upphandlingen av snöröjningen. Hur kan man nöja sig med att ploga en sida av vägen ? Detta innebär i många fall att äldre har blivit instängda i dagar i flerfamiljshus.

Vidare kan det upplevas märkligt att plogningen påbörjas efter stadens prioriteringslista NÄR det har slutat snöa.

I detta fall kom det nederbörd över ett dygn, vilket gjorde att det blev en fördröjning hos Svevia innan det övergår det till stort pådrag och alla områden ska vara plogade efter 12 timmar.
Finns det då chans för någon entreprenör att lyckas ? Hoppas att utredningen jobbar opartiskt och ser till alla faktorer. Då hamnar problemen åter igen i knät på "Den tysta majoriteten"

Göran Tegnér 2016-11-23 17:57

Det är bra, Christer Åkerhielm, att Du nu tar initiativ till en utredning för att se var bristerna i hanteringen ligger. Jag vill bara påminna om att Tekniska Förvaltningen och SL - med dess bussoperatörer - redan år 2011 ingick en krisuppgörelse om att Lidingö Stad skulle snöröja och ploga samt vid behov sanda/salta alla huvudvägarna, som också trafikeras av bussar. I gengäld åtog sig SL att garantera att de skulle fortsätta att upprätthålla busstrafiken. Det blev en slags ”gentlemens agreement”. Men om bussarna fortfarande kör på ’sommardäck’, då kommer de väl inte ens upp på Lidingöbron, kan man gissa. Det ska bli intressant att få höra resultatet av denna utredning!

Anders Odéen 2016-11-23 16:07

Ett väsentligt problem och en av anledningarna att det blev så illa plogat: Unga oerfarna förare som med fel traktorer var satta att utföra ett jobb som kräver kunskap och ansvar. Nu lejdes (av oseriösa underentreprenörer) alltför lätta lantbrukstraktorer in och eftersom man hänger på ett sandaggregat – som fyllt väger ca 1 ton – får man inget tryck på plogen. Resultat – helt värdelöst! Så vid nästa upphandling, prata med våra lokala entreprenörer och se till att ni får hjälp att formulera en kravspec som är anpassad till verkligheten.

Marianne Alin 2016-11-23 15:54

Utmärkt initiativ. Det verkar som om utredningen redan varit igång ett tag, vilket jag tycker är bra och framåtsyftande.

Jag måste återkomma till tonläget i debatten. Bo Jonsson representerar enligt mig denna grupp av personer som saknar respekt för våra medmänniskor och politiker. Visa respekt och var inte oförskämd. Jag upprepar vad jag sagt tidigare: Skärpning!

Bo Jonsson 2016-11-23 13:57

Ofattbart att du inte redan tagit reda på varför det inte plogades!

Har du inte ens lyft en telefonlur och klagat hos Svevias VD?

Detta är ju helt och hållet ditt och dina kollegors ansvar!

Ni måste avtala med flera små, lokala plogare så att om en inte gör sitt jobb snabbt och effektivt så kan en annan få mer jobb.

(Modererad av Lidingösidan)

Patrik A Edgren 2016-11-23 13:33

Ett mycket bra och välkommet initiativ! Bra jobbat!

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google