Väder Lidingö

Lidingö fredag 22 oktober 2021 v. 42

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Daniel Källenfors (M) ny ordförande för Lidingös kommunstyrelse

tisdag 19 juni 2018 06:55

OMRÖSTNINGSCIRKUS. Vid måndagskvällens kommunfullmäktigemöte skulle ny kommunstyrelseordförande, KSO, utses. Alla som följt den interna brottningsmatchen inom Lidingös moderater här på Lidingösidan vet att Anna Rheyneuclaudes (M) redan i oktober förra året meddelade att hon inte vill vara kvar som KSO. Efter diskussioner kom man sedan fram till att hon slutar som KSO den 31 juli. Eftersom kvällens fullmäktigemöte var det sista före augusti måste man alltså utse en efterföljare, för tiden fram till 31 december. En enkel sak i de flesta kommuner, men inte på Lidingö. Tre omröstningar genomfördes, varav en ogiltigförklarades. Till slut blev dock Daniel Källenfors (M) vald av sina majoritetskamrater. Resten avstod eller röstade på en annan kandidat.

Daniel Källenfors (M) är Lidingös kommunstyrelseordförande från 1 augusti.Daniel Källenfors (M) är Lidingös kommunstyrelseordförande från 1 augusti.

Fullmäktigemötet rann först på som man kunde utgå från, inte ens planprogrammet för Högsätra, där det finns olika uppfattningar, genererade särskilt många inlägg. Ännu mindre blev det sagt om tillägget till exploateringsavtalet för Dalénum, där en fotbollsplan plötsligt försvunnit. Kvar var bara den på pappret diskreta punkten "Valärende", sedan skulle det bli kaffe och tårta inför sommarens valuppladdning.

Patrik Sandström (MP) ville inte ta tillbaka något.Patrik Sandström (MP) ville inte ta tillbaka något.

Ärendet bestod av sju punkter. Fullmäktigeordföranden Björn Samuelson (M) och de flesta andra hade nog tänkt sig att det skulle bli en rent formell procedur. Men miljöpartisten Patrik Sandström satte tändstickan till bensinflaskan genom att säga att den kandidat som majoriteten föreslagit (alltså Daniel Källenfors) inte hade prövats i allmänna val, vilket miljöpartiet tyckte var olyckligt. Därför föreslog Sandström att Liberalernas Amelie Tarschys Ingre skulle väljas till KSO. Sandström ansåg dessutom att antalet kommunalråd idag är för många och av den anledningen skulle MP inte delta vid besluten av några punkter. Och socialdemokraternas Daniel Larson instämde delvis i detta.

Hans Barje (M) surnade till ordentligt på miljöpartisten Patrik SandströmHans Barje (M) surnade till ordentligt på miljöpartisten Patrik Sandström

Normalt i alla fullmäktigen är att det parti som har flest röster även föreslår KSO-kandidaten och de andra partierna lägger ner sina röster. Hans Barje (M) sa att nu hade en diskussion öppnats där majoriteten alltid kan säga nej till varje personförslag som oppositionen kommer med.
- Ni kommer inte att ha en chans att få en ledamot framöver. Majoriteten kommer att stoppa in moderater på alla platser i alla nämnder. Normalt blandar vi oss inte i andra partiers beslut av ledamöter överhuvudtaget. Lägg er inte i våra interna beslut så kommer vi inte att lägga oss i era. För det här är helt fel.

Och så förklarade ordföranden i fullmäktiges valberedning Christer Åkerhielm (M) att valet av KSO inte alls görs i allmänna val utan att valet sker i fullmäktige, så han förstod inte miljöpartiets inställning. Och Carl-Johan Schiller (KD) och Lars H Ericsson (LP) instämde.

Gustaf Drougge (M) bad Patrik Sandström att ta tillbaka sitt otillständiga förslag, sedan skulle allt vara glömt. Men Sandström sa ingenting. Drougge ställde sedan frågan till Amelie Tarschys Ingre (LP) om hon stod till fullmäktiges förfogande och hon svarade att hon som oppositionsråd stod till fullmäktiges förfogande som KSO-ordförande.

Sedan startade en sluten omröstning om Daniel Källenfors skulle bli kommunalråd och KSO. Voteringen skedde med röstsedlar. 48 ledamöter deltog vid sammanträdet. När den första omröstningen var klar konstaterade rösträknarna att det fanns en valsedel för mycket i lådan! Hade någon lyckats lägga i två valsedelar? Resultatet blev 27 röster för Daniel Källenfors som kommunalråd, 3 blanka och 7 avslag + 11 som avstått + 1 som det stod "Ja" på. Så, därför måste en ny omröstning göras, men denna gång fick ledamöterna lämna sin valsedel till en mottagare som stoppade sedeln i lådan. Och det hjälpte. Efter ordförandens uppmaning "bara en valsedel per person" så blev resultatet 28 röster för Daniel Källenfors, 2 blanka och 7 avslag + 11 som avstod att rösta. Så nu var Källenfors kommunalråd. Skulle han även blir KSO eller skulle Amelie Tarschys Ingre väljas? Det vidtog alltså ytterligare en sluten omröstning. Efter den blev resultatet 26 röster för Daniel Källenfors, 10 för Amelie Tarschys Ingre, 5 blanka + 7 som avstod.

Fullmäktiges ordförande Björn Samuelson (M) till höger, och sekreteraren Per Franzén, hade ett visst arbete med att hålla ordning på vad alla tyckte.Fullmäktiges ordförande Björn Samuelson (M) till höger, och sekreteraren Per Franzén, hade ett visst arbete med att hålla ordning på vad alla tyckte. Amelie Tarschyrs Ingre (L) stod till förfogande, som oppositionsråd.Amelie Tarschyrs Ingre (L) stod till förfogande, som oppositionsråd.

Amelie Tarschys Ingre avstod vid omröstningarna att lägga någon röst, men det gjorde inte Daniel Källenfors, vilket flera noterade under kvällen. Han tog inte heller tillfället i akt att hålla ett litet "installationstal" utan det får väl vänta till i augusti.

Däremot höll Anna Rheyneuclaudes ett avskedstal i vilket hon tackade alla hon arbetat med under åren. Talet togs emot av långa applåder. Lidingösidan kommer att återge talet vid ett senare tillfälle.

Och så var ett smått historiskt fullmäktigemöte över, efter nästan fyra timmar.

Ordentlig röstning. Daniel Källenfors lämnar sin röstsedel till Rebecca Öberg (C).Ordentlig röstning. Daniel Källenfors lämnar sin röstsedel till Rebecca Öberg (C). En av kvällens tre omröstningar är klar och rösträknarnas arbete börjar. Fr.v. Anna Britta Bergman (M), Rebecca Öberg (C) och Patrik Buddgård (C).En av kvällens tre omröstningar är klar och rösträknarnas arbete börjar. Fr.v. Anna Britta Bergman (M), Rebecca Öberg (C) och Patrik Buddgård (C).

Dela Daniel Källenfors (M) ny ordförande för Lidingös kommunstyrelse

Kommentarer

Åke Grafström 2018-06-19 18:59

Uppenbarligen cirkusbeteende hos oppositionen i fullmäktige. Inget annat än pajasfasoner från miljöpartiets ledamot!

Erik Centerlind (Ordförande MUF Lidingö) 2018-06-19 11:52

Vi från MUFs sida vill rikta ett stort grattis till Daniel Källenfors och önskar honom ett stort lycka till i sitt kommande arbete som kommunstyrelsens ordförande. Det finns utan tvekan ingen mer lämplig kandidat till posten på ön och vi är ytterst glada över att Daniel kommer att tag steget från en lång civil karriär inom bankvärlden, till att gå in i politiken på heltid. Fler i vårt samhälle borde göra denna resa.

Från MUFs sida har vi en liten önskelista inför dom kommande åren:

-Effektivisera staden genom att sänka skatten. Sänkt skatt är viktigt för öns unga då den kommunala skatten är platt och därav slår hårdast mot de med lägst inkomster, vilket oftast är ungdomar. Med lägre skatt får Lidingös ungdomar bestämma mer över sina egna liv.
-Bygg ut Hersby gymnasium. Hersby är för litet och utmaningen framåt är att barnkullarna på ön skiftar i storlek. De närmaste åren kommer barnkullarna öka, samtidigt som skolan är full, det behövs därför en utbyggnad av Hersby för att säkra att fler ungdomar får läsa sina gymnasiala studier på ön. En utbyggnad bör då medföra att det byggs flexibla lokaler, för att kunna säkra att skolans ytor kan utnyttjas effektivt oavsett ifall barnkullarna minskar eller ökar de kommande åren. Det finns inget underlag för att bygga en till gymnasieskola på ön, så det rimliga rent ekonomiskt och för eleverna, är att bygga ut Hersby.
-Ett levande Centrum för öns unga. Centrum behöver utvecklas för att öka utbudet av butiker som tilltalar öns unga. I dagsläget väljer den större delen av öns ungdomar att åka över bron för att göra sina bestyr, pga det undermåliga utbudet av nischade butiker och bra resatauranger, fik och barer med sena öppetider, i centrum. Ifall centrum utvecklas i samklang med småstadskänslan och möjliggör för nya och nischade butiker att etablera sig, så kommer vi kunna säkra att Lidingö centrum blir en levande stadsdel som samlar Lidingöbor i alla åldrar.

Dessa frågor är vad vi ser som de viktigaste för öns unga framåt och vi hoppas att Daniel tar med sig våra tankar och idéer i ditt kommande arbete.

Lycka till Daniel, vi i MUF ser fram emot ett bra sammarbete med dig framöver!

Per Lilja 2018-06-19 10:58

Miljöpartiet är i grunden vänsteraktivister vars demokratiska värderingar pendlar mellan (i bästa fall) grunda och obefintliga. När Patrik Sandström inte får som han vill (när demokratin går honom emot) börjar han istället ägna sig åt att förstöra. Som ett ouppfostrat barn.

Note to self: Amelie Tarschyrs Ingre (L) ställde upp på miljöpartiets trams.

Anders Bergstedt 2018-06-19 09:03

Vi är väldigt många som uppskattar Lidingö Närradios musikutbud. Man blir alltid lycklig och glad av dessa gamla låtar och den oförutsägbara blandningen !

Vid kvällsmaten vid 19-tiden slog jag på radion. Jag kom inte ihåg att det var Kommunalfullmäktige-måndag ! Jag har tidigare försökt att lyssna men slagit av efter 15 minuter eftersom nivån och blockeringspolitiken är pinsam i Lidingöpolitiken. Alla vill profilera sej istället för att komma överens !

Nu hamnade vi rakt in i en fullständigt häpnadsväckande debatt om Daniel Källenfors.Det var redan klart att han skulle bli KSO-ordförande men miljöpartisten Patrik Sandström utnyttjade tillfället att göra en tre timmar lång parodi på kommunalpolitik. Att ledamöterna inte ens klarar av att rösta via röstsedlar-flera gånger ställer frågan om det är senilmaffian som styr Lidingö ! Hur orkade ordföranden att hantera detta utan att explodera ?

Lidingösidan är den enda kanal vi kreativa medborgare kan använda eftersom politiken är hopplös. Efter denna debatt är det klart att all politik i Sverige drabbats av samma sjukdom.Då man inte kan lösa de svåra frågorna ägnar man sig åt profilfrågor. Partipolitiken har spelat ut sin roll och jag föreslår personval med personer från alla partier som kan samarbeta.

Det var svårt att sova efter detta totala sammanbrott i Lidingöpolitiken.Patrik Sandström borde skämmas och lämna politiken helt ! I morse kunde vi vakna upp till Lidingö Närradios musikslinga, med gamla, härliga andliga sånger och livsbejakande melodier som gjorde att man blev glad igen. Jag törs inte tänka på vad som händer då Jan Sjöberg och seniorerna i Lidingö Närradio inte orkar vidare !

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google