tisdag 4 december 2018 14:11
INTERVJU. Under de senaste tio dagarna har debatten på Lidingö varit intensiv om förslaget till arvoden för öns politiker. Alltfler har varit kritiska och i kommentarerna har kravet kommit att de fyra kommunalråden borde avgå. Lidingösidan intervjuade igår kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors före kommunstyrelsens möte. Hur man skött frågan med den valda arvodeskommittén var given. Senare, under kommunstyrelsens möte, beslutades (som en nyinlagd beslutspunkt) att arvodeskommittén skulle vidgas så att alla partier på ön numera ska ingå, se denna länk.
Moderaterna gick till val på att det nu skulle bli ett lyssnade ledarskap. Efter den senaste veckans diskussioner om arvoden verkar det snarare vara ett ledarskap som först nu efter en vecka börjat höra vad lidingöborna anser om era föreslagna arvodeshöjningar. Hoppades ni att kritiken snabbt skulle tystna?
Daniel Källenfors: Vi lyssnade mycket på diskussionerna och förstod att vi inte lyckats förklara på ett bra sätt. Därför var det viktigt att gå tillbaks och göra detta ordentligt, med en parlamentariskt tillsatt arvodeskommitté.
Var det något som inträffade i lördags som fick er att ta tillbaka beslutet?
DK: Nej, vi lyssnade på lidingöborna och insåg att vi måste backa tillbaka och säkra ett bredare parlamentariskt stöd för en genomsyn av arvodena.
Var alla fyra partier i den nya majoriteten eniga om detta arvodesförslag?
DK: Det var en del av majoritetsöverenskommelsen.
Det finns en arvodeskommitté som är vald till den sista december 2018. Hur kunde ni glömma bort den?
DK: Den var inte alls bortglömd. Men den tillhör det gamla kommunfullmäktige. Vi valde att bereda arvodesfrågan i arbetsutskottet. Vi har ännu inte lagt fram förslaget i kommunstyrelsen utan det har endast varit i beredningsfas.
Kan man alltså bara gå förbi den valda arvodeskommittén?
DK: I och med att förhandlingarna (att formera en politisk majoritet) drog ut på tiden hade vi inte möjlighet att bestämma en ny kommitté tillräckligt snabbt. För, det måste vara en beredning där alla partier är med.
Hur kommer beslutsordningen se ut i den nya kommittén? Om alla nio partier har representanter, beslutar man då utifrån den "styrka" man har i fullmäktige? Alla partier kan väl inte enas om samma förslag?
DK: Det är en väldigt komplex fråga och vi inser att vi måste diskutera detta mer och belysa fler dimensioner. Kommittén ska jobba oberoende och ta fram förslag och ta hänsyn till hela systemet.
Hur kom ni fram till arvodessummorna? Vilka rådgivare hade ni?
DK: Det handlar inte om min lön, det handlar om att sätta ett system som fungerar för hela kommunfullmäktige. Arvodena höjs mest för vanliga ledamöter, inte för oss kommunalråd. Det blir en förändring i många dimensioner. Ledamöterna får en dubblering av sina mötesersättningar, från 0,75 % av vad ett heltidsarvoderat kommunalråd får, till 1,5 %. Det är en omfattande strukturförändring. Efter det denna ändring har vi fortfarande en av de billigaste politiska organisationerna i Stockholms län.
Men om alla nu ska få en fördubbling, så får ju du i verkligheten en sänkning till 108 800 kronor i månaden. (Källenfors månadsarvode idag är 88 400 kronor)
DK: (skratt) Det handlar om att sätta upp en struktur som fungerar över tid med hänsyn till många aspekter.
Vilka särskilda aspekter är det ni hittat som man inte sett tidigare?
DK: Man måste se till hela arvodesstrukturen. Många kommuner redovisar kanske lite lägre arvoden men istället finns olika sidouppdrag. Man får se på den totala inkomsten för politikerna. Chefstjänstemännens löner har ökat ganska mycket de sista tio åren medan politikernas arvoden inte ökat. Det finns ett antal dimensioner som ändrar spelplanen. Det viktiga är att vi får en ordentlig genomlysning av detta, genom arvodeskommittén, så vi har ett genomarbetat förslag.
Men statsrådens löner höjs ju varje år med 2-3 procent, vilket även påverkar arvodena på Lidingö. Ska alltså chefstjänstemännens löner ställas i förhållande till politikernas?
DK: Lönerna måste sättas i förhållande till ansvar. Arvodeskommittén får se över detta i sin helhet - tjänstemännens löner, kommunalrådens och nämndordförandenas arvoden, hur det ser ut i olika kommuner.
Många lidingöbor har visar ett stort engagemang i denna fråga och sagt att ni är giriga. Politik är en ju förtroendebransch. Anser du att lidingöbornas förtroende för er fyra skadats?
DK: Vi har insett att ärendeberedningen inte gick bra till och att själva processen saknar förtroende. Vi gjorde fel och därför backar vi och tar tillbaka detta på ett väldigt seriöst sätt. Men generellt så uppfattar jag att den politiska majoriteten har ett starkt stöd bland lidingöborna.
Många skriver i sina kommentarer att ni borde avgå, "avgå nu!". Hur ser dina planer ut när det gäller det?
DK: Vi har en tydlig majoritet i kommunfullmäktige, vi har en stabil organisation, vi har en beredningsprocess som vi nu justerar.
Så svaret är att du fortsätter som nu?
DK: Ja.
Direkt efter valet, alltså innan man ens börjat tala om att idrottsföreningar ska vara med och betala mycket höjda hyror för anläggningarna, så var förtroendet för era tre partier (M+LP+KD) neutralt. Även om du säger att det finns ett stort förtroende för er, så har det inte synts utåt. Det är bara kritiska röster som hörs. Hur ska ni nu komma tillbaka till ett jämviktsläge?
DK: Vi har tagit till oss av kritiken och går tillbaks till ritbordet för att göra detta på ett bättre sätt. Det är ett sätt att svara på kritiken. Vi har en fantastisk budget där vi sänker skatten, satsar på utbildning och vård och vi står inför massor med spännande investeringar inom idrottsområdet. Det händer väldigt mycket positivt.
Kommer det väga upp för att vara tillbaka i neutralt läge, för att därefter arbeta er upp i förtroende? Många minns vad som hände för fyra år sedan vilket kanske inverkade på Moderaternas valresultat i år med en förlust på fem mandat. Kan man tro att det som nu hänt svärtat ner er väldigt mycket?
DK: Det är klart att detta är inte bra för Moderaterna. Men vi lyssnar på kritiken och gör om processen så att den sköts på bättre sätt. Vi gjorde ett beredningsmisstag som vi vill komma tillrätta med. Jag hoppas att lidingöborna kan se att vi tar hänsyn och försöker komma rätt i den här frågan.
Vad säger dina partikamrater på ön, Lidingö har ju den största moderatföreningen i Sverige?
DK: Det är en av de största i landet. Det finns många åsikter. Vi har en evig dialog med våra föreningsmedlemmar.
Men vad säger dom, att detta inte är bra, att detta är bra eller säger dom ingenting?
DK: Det är som samhället i stort. Några som säger att stå på er, några som säger att detta måste vi göra om och lyssna på medborgarna.
Intervju: Jan Sjöberg
Anders Odéen 2018-12-06 09:36
Christer Mohlin 2018-12-06 08:02
Christer Mohlin 2018-12-05 21:25
Micke Ahlborg 2018-12-05 21:04
Elsa Pedersen 2018-12-04 19:57
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google