Väder Lidingö

Lidingö lördag 4 juli 2020 v. 27

Senaste kommentaren - Se fler

Sakfel i artikeln om Telefonvillan 17 jun 21:10 om Telefonvillan till salu

Debatt: Kyrkoval om två veckor

söndag 3 september 2017 08:26

Alla som värnar om Svenska kyrkan behöver anstränga sig för att den ska kunna behålla sin omfattande och viktiga verksamhet. Den som tycker att Svenska kyrkan gör bra saker, kan göra sin mening hörd genom att utnyttja sin rösträtt den 17 september. Uppmana också vänner och bekanta att rösta. Det skriver Ulf Ulfvarson, sekreterare i styrelsen för Borgerligt alternativ i Lidingö församling i denna debattartikel.

Söndagen den 17 september är det Kyrkoval. Då väljer medlemmarna i vår Svenska evangelisk lutherska kyrka representanter för kommande mandatperiod i Kyrkofullmäktige, Stiftsfullmäktige och Kyrkomötet. Svenska kyrkan är med tusenåriga rötter och många sekler som statskyrka Sveriges största trossamfund och har 6,1 miljoner medlemmar. Tyvärr lämnar många kyrkan, mest av ekonomiska skäl. Det är kortsiktigt. Svenska kyrkan är oerhört viktig. Först och främst firar församlingen gudstjänster, högmässor, mässor och andakter till Guds ära och för att sprida Evangeliet, det glada budskapet om Jesus Kristus.

Kan Gud lugga en flintskallig?
Alla som tillhör Svenska kyrkan har rätt att bli delaktiga i de kyrkliga handlingarna: dop, konfirmation, nattvardsfirande, vigsel i kyrkan och begravningsgudstjänst. Präst, kyrkomusiker och övrig personal medverkar vid dop, bröllop och begravningsgudstjänster utan kostnad för kyrkotillhöriga. Alla har möjlighet att tala med en präst med absolut tystnadsplikt eller en diakon. Kanske för att ställa rubrikens klassiska fråga, men troligare för att lätta hjärtat och få stöd i en svår livssituation.

Lidingö församling har ett stort utbud av aktiviteter
Öppna förskolan är en drop-in-mötesplats för föräldrar med barn i åldrarna upp till tre år. Bland annat leder kyrkomusiker sång och rytmik. När ungdomarna fyller fjorton år blir dinbjudna till konfirmation, ofta i form av de populära konfirmationslägren med olika inriktningar. Under år 2015 valde 259 ungdomar att konfirmeras, vilket var 55 % av antalet 14-åringar i Lidingö samma år. Ett bröllop i kyrkan är en hyllning till kärleken. Under år 2015 gifte sig 166 personer i någon av kyrkorna på Lidingö. Det motsvarade 83 % av totala antalet giftermål i Lidingö det året.

Körkonsert med Bodals kammarkör i Breviks kyrka. ArkivbildKörkonsert med Bodals kammarkör i Breviks kyrka. Arkivbild

Musik, sång, föredrag och sammankomster
Lidingö församling har ett omfattande musikliv med konserter och körsång. Det finns körer för såväl nybörjare som för erfarna sångare. Under ledning av våra skickliga kyrkomusiker har körer från Lidingö i flera fall uppmärksammats internationellt. Våra musiker erbjuder undervisning i orgelspel för intresserade ungdomar. Församlingen ordnar föredrag i aktuella ämnen. Pilgrimsvandringar och retreater. Ungdomsgruppen SKUM riktar sig till ungdomar 15-18 år med aktiviteter som till exempel bibelstudier, fika, trivselkvällar och mycket mer.

Stöd och hjälp i svåra situationer
Det är i första hand stat och kommun som har ansvar och medel för att hjälpa människor i nöd, men Lidingö församling ingriper när detta inte fungerar. I samband med stora katastrofer i samhället kan kriscentrum öppnas i kyrkans lokaler med personal som erbjuder samtal och stöd. Församlingen hjälper människor i nöd – ute i världen genom bidrag i form av kollekter och insamlingar och i församlingen. Som volontär i kyrkan kan Lidingöbor medverka till en pratstund, ordna gemensamt julfirande eller vara kyrkvärd.

Begravningar. Kyrkogårdsvandringar
Svenska kyrkan har statens uppdrag att sköta begravningsverksamheten i de flesta kommuner i landet, vilket betalas med begravningsavgiften för alla skattskyldiga. Lidingö kyrkogård är mycket vacker och välskött. Församlingen anordnar med jämna mellanrum kyrkogårdsvandringar där en kunnig guide visar parkanläggningen, intressanta gravar och orienterar om olika begravningsskick.

Rösta i kyrkovalet den 17 september
Det nämnda är ett axplock av allt vad Lidingö församling utför, vilket möjliggörs av medlemmarnas kyrkoavgifter och volontärers, anställdas och förtroendevaldas engagerade och kvalificerade arbete. Alla vi som värnar om Svenska kyrkan behöver anstränga oss för att den ska kunna behålla sin omfattande och viktiga verksamhet. Det kan vi göra på många sätt. Den som tycker att Svenska kyrkan gör bra saker, kan göra sin mening hörd. Just nu kan vi som medlemmar visa vår omsorg om kyrkan genom att utnyttja vår rösträtt den 17 september. Uppmana vänner och bekanta att gå och rösta! I valet 2017 till Kyrkofullmäktige i Lidingö deltar fem nomineringsgrupper. Nomineringsgruppen Borgerligt alternativ är en politiskt fristående nomineringsgrupp med borgerliga värderingar. Ge oss gärna din röst den 17 september! Men framför allt, ta vara på din demokratiska rätt, gå och rösta! Obs! Du har rätt att kryssa tre namn på valsedeln.

Ulf Ulfvarson
Sekreterare, styrelsen för Borgerligt alternativ i Lidingö församling

Dela Debatt: Kyrkoval om två veckor

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google