Väder Lidingö

Lidingö tisdag 11 augusti 2020 v. 33

Senaste kommentaren - Se fler

Anna Pellnäs 20 jul 14:53 om "Slottet" på Storholmen kan komma att rivas

"Det är lidingöborna som slutligen ska avgöra"

fredag 29 september 2017 15:33

Efter förra valet hände något som ingen räknade med kunde ske - vårt moderata parti på Lidingö svek såväl medlemmarna som sina egna väljare. Hans Barje fick flest kryss från lidingöborna men nominerades inte, trots det, till posten som kommunstyrelsens ordförande (KSO) av den moderata fullmäktigegruppen. Under nuvarande mandatperiod har därför partiet mått dåligt av den odemokratiska hanteringen som skett. Det skriver Kess Simmasgård, fd. ordförande i Moderata föreningen på Lidingö, i denna artikel.

Efter förra valet hände något som ingen räknade med skulle kunna ske, vårt moderata parti på Lidingö svek såväl medlemmarna som sina egna väljare. Hans Barje fick stöd av en betydande medlemsmajoritet och placerades därför som förstanamn på vår valsedel, vid valet fick Hans Barje även flest kryss från lidingöborna. Detta till trots, valde majoriteten i Moderaternas fullmäktigegrupp att inte nominera Hans Barje till kommunstyrelsens ordförande (KSO).

Under nuvarande mandatperiod har därför partiet mått dåligt av den odemokratiska hanteringen som skett. På olika sätt har många av oss därför försökt att tona ned det inträffade och i stället för att skapa öppen konflikt försökt jämka ihop de olika viljorna. Men nu har den processen kommit till punkt, nuvarande ordförande för den moderata föreningen Daniel Källenfors tillkännager att han avser att kandidera till uppdraget som (KSO).

Moderaterna på Lidingö har under många år haft underskott i förtroende från Lidingöborna, alltför många Lidingöbor som har valt att rösta Moderat i riksdagsvalet har valt annat parti lokalt. Detta faktum var och är fortfarande en av drivkrafterna för mig och andra aktiva moderater i att vilja förändra vår framtoning och politik, här på ön.

Jag hoppas att vi som representerar Moderaterna på Lidingö lärt att medlemmarnas och Lidingöbornas vilja ska vara styrande för våra handlingar och att konflikter är lätta att skapa men så mycket svårare att avsluta. Nu gäller det för ledarskapet att leda processen i hamn, här tycker jag Gustaf Mannerheims ord passar bra:

”Tvedräkt inom de egnas led hugger skarpare än oväns svärd,
och att inre stridigheter öppnar dörren för angrepp utifrån”.

Daniel har i egenskap av föreningsordförande tagit stort ansvar för förnyelsen av Moderaterna på Lidingö, men låt oss komma ihåg att det är Lidingöborna som slutligen ska avgöra.

Kess Simmasgård
Fd. ordförande i Moderata föreningen på Lidingö

Dela "Det är lidingöborna som slutligen ska avgöra"

Kommentarer

Birgitta Olsen 2017-10-02 14:46

Varför drar man upp denna diskussion igen. Det är nu historia och vi moderater har lärt oss och kommer gå till val 2018 med en förutbestämd KSO.

Anders Wennberg 2017-10-01 00:59

Staffan, kryss eller inte kryss?

Valde inte medlemmarna Hans på nomineringsstämman? Alltså borde man gått till val med Hans som KSO kandidat? Sedan gav partiet intryck av att man ändå ville ge väljarna en chans att påverka - alltså blev det en krysskampanj. Att inte följa kryssen när de gav samma svar som nomineringsstämman var ju ett väldigt stort övertramp mot demokratin.

Jag är besviken att ingen av de 11 vågar yttra sig...

I denna artikel finns mer info om vem som röstade och kontaktdata.

https://www.lidingosidan.se/debatt/debatt-gor-din-rost-hord/?q=Jan%20friberg

Det pågår en försöksnomimering inom Moderaterna och det är viktigt att alla medlemmar röstar på bra kandidater, och om man vill ha bättre demokrati inom partiet och på ön - undviker att rösta på dessa 11...

Staffan Anderberg 2017-09-30 20:33

Det är meningslöst att i efterhand hålla på att klaga på dem som röstade för ARK. De hade sin formella rätt och uppgift att rösta för vad som för dem föreföll bäst då och det gjorde de. Att sedan många blev missnöjda med valet är helt klart. Och det är naturligt att väljarna irriteras över att den med flest kryss inte blev vald, men det är som sagt ingen regel att det skall vara så.
Hela skeendet berodde ju på upplägget med att gå till val utan att först utse vem man ville ha som KSO-kandidat. Det är ett oförlåtligt misstag. Det kommer som sagt inte att upprepas. Nästa val sker med vetskap om vem vi moderater vill se som nästa KSO. Jag känner en trygghet i att procedurreglerna nu följs och kommer att stödja Lidingömoderaterna på nytt.

Jan Friberg 2017-09-30 18:28

Året var 2014 och jag skrev ett inlägg som jag fortfarande står för:
”Det har nu varit val i moderaternas fullmäktigegrupp där 11 personer har röstat för Anna RK och 7 personer har röstat för Hans B. Anna vann denna omröstning, men hade din fullmäktigerepresentant obundet mandat att göra på detta sätt?

I valet röstade 6976 väljare på listan med Hans som första namn och dessutom kryssade 1111 väljare för Hans, totalt 8087 röster av totalt 9711 moderata röster (83%), medan Anna fick 591 kryssade valsedlar.

Gör din röst hörd. Låt oss göra som i USA, där kontaktar man till sin representant och talar om vad man tycker. För de sitter väl på ditt mandat?

Här är listan på de 11 som röstade på Anna:
Anna Rheyneuclaudes Kihlman, anna.rheyneuclaudeskihlman@lidingo.se
Björn Samuelson, bjorn.samuelson@bygg.org
Ida Drougge, Ida.Drougge@moderat.se
Sophia Barthelson, sophia.barthelson@lidingo.se
Paul Lindquist, paul.lindquist@moderat.se
Solveig Fröberg, solveig.froberg@moderat.se
Anette Heilbrunn, anette.heilbrunn@saxby.se
Lars Björndahl, lars.bjorndahl@moderat.se
Fredrik Kronberg, fredrik.kronberg@telia.com
Sofia Krigsman, krigsmanadolphson@gmail.com
Gustaf Stenlund, gustaf.stenlund@moderat.se

Representativ demokrati, absolut, men respekt för folkviljan minst lika viktigt. Om du inte ringer eller mailar så gilla detta inlägg genom att kommentera.
Jan Friberg”

Staffan Anderberg 2017-09-30 14:38

Det här problemet har sin grund i ett antal missförstånd. Formellt är det förvisso den nyvalda fullmäktigegruppen i det ledande partiet som skall utse kandidat till KSO. Så tillvida var valet av KSO formellt riktigt senaste valet.
Normalt brukar emellertid partiet utse vem man vill föra fram som kandidat redan året före valet. Vitsen med det är ju att kunna bedriva valrörelse och ståta med en attraktiv kandidat till KSO-posten, som dragplåster i hela valrörelsen. Så långt jag minns har lidingömoderaterna alltid tidigare haft en process, där sittande fullmäktigegrupp tillsammans med partiföreningens styrelse har lanserat den kandidat man vill gå till val på. Detta skedde inte inför det senaste valet, vilket var det stora misstaget. I stället var det minst tre olika personer som gjorde anspråk på att kandidera. Valrörelsen bedrevs således utan utsedd kandidat till den viktigaste posten. Det är som om ett riksdagsparti skulle gå in i en valrörelse utan egen kandidat till statsministerposten.
Det här kommer inte att upprepas. Så vitt jag vet kommer partiföreningen se till att ha en kandidat framme innan valrörelsen 2018 startar. Men fortfarande gäller att det är den valda fullmäktigegruppen som gör det rent formella valet av kandidat efter valet. Men då väljs naturligtvis den tidigare utsedda kandidaten.
Det är således inte väljarna som genom kryssning tar fram KSO. Väljarna skall rösta på det parti som faller en i smaken och som har en attraktiv kandidat till KSO. Kryssningen leder enbart till att enskilda ledamöter kan få en högre placering på listan än den som partiet har givit vederbörande.

Anders Odéen 2017-09-30 08:57

Hela secenariot efter förra valet regisserades av "You know who"... Men lycka till med återuppbyggandet, men då krävs hårda nypor och fokus på Lidingös och lidingöbornas bästa - inte på vem som gör vad och nollkoll på kostnader och konsekvenser. Testa något nytt i partiet - Sunt förnuft!

Anders Wennberg 2017-09-29 23:48

Tack för kloka ord Kess,

Det vore intressant att höra en motivation från någon av de 11 KF ledamöter som valde att gå emot medlemmarna och väljarna, varför? Även höra från ARK om hon kände medlemmarnas och väljarnas förtroende när hon "stal" jobbet. Och gruppledaren Björn Samuelson hur han inte kunde leda truppen på den moraliska och demokratiskt rätta banan - hur tänkte du? Och även Hans, du hade kunnat vinna med andra partiers stöd om du hade velat?

Det vore intressant att få svar...

Men det viktiga är ändå att partiet (inkl de 11) lovar och tänker hålla löftet att detta inte får upprepas!

Kan alla 11 på Lidingösidan personligen lova att inte svika demokratin igen?

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google