måndag 2 mars 2015 22:35
Det är 40 år sedan Lidingö stadshus togs i bruk. Huset ritades av professor Sten Samuelson och stod klart 1974. I byggnaderna arbetar idag cirka 350 personer vilket är en stor del av stadens förvaltning. Här finns också en restaurang och en läkarmottagning. Moderniseringsbehovet är stort, främst vad gäller tekniska installationer och hur effektivt ytorna används.
Stadsledningskontoret fick därför ikväll klartecken från kommunstyrelsen att påbörja fas 1 i ett effektiviseringsprojekt som ska inrikta sig på utrednings- förändrings- och beslutsprocessen för själva stadhusbyggnaden. Finansieringen för detta, 4 miljoner kronor, tas från investeringsreserven. Summan ska primärt användas för externa konsulter inom fastighetsekonomi och omvärldsbevakning, arkitektur, förändringsledning och fastighetsexpertis. Beslutsunderlaget för förändringarna ska vara klart i slutet av 2015.
Fas 2 av stadshusets förändring är själva genomförandet av ett eventuellt effektivitets- och byggprojekt, men det beslutet tas i ett senare skede, när fas 1 har redovisats.
Fastigheten är, enligt stadsledningskontoret, "sliten och föråldrad och förändringar i nuvarande utformning blir onödigt kostsamma och komplicerade. För att klara kommande krav från lidingöbor och anställda samt krav på hållbarhet och effektivitet behöver nu förändringar genomföras".
År 2011 byggdes entréhallen om fick en stor receptionsdisk, ljusgången mellan A- och B-husen fylldes upp med små mötesrum för att kunna ta emot besökare redan i entréplanet och en inpasseringskontroll byggdes. Husets exteriör är hållbar, men installationssystemen är i många fall de ursprungliga och i behov av upprustning.
- Under arbetet i fas 1 kommer vi att titta på flera alternativa möjligheter hur vi kan effektivisera stadshuset. Ekonomin kommer att vara huvudparameter vid jämförelserna. Så omfattningen är ännu inte låst. Vi vet redan nu dock att viss ombyggnation krävs då en del av de tekniska systemen i huset är uttjänta. Det ingår i fas 1 att identifiera och kostnadsbedöma dessa. Kommunstyrelsen kommer alltså kunna avgöra omfattningen i fas 2, men det kommer att finnas en ”miniminivå” vad som måste göras utifrån dels ett fastighetsägarperspektiv, men också ur ett arbetsmiljöperspektiv. Ventilationen i huset är ett exempel på system som vi vet behöver åtgärdas, säger stadsdirektör Anna Hadenius till Lidingösidan.
Thomas Bengtsson, Miljöpartiets gruppledare, vill att man i samband med utredningen även studerar om inte en del av stadshuset kan utvecklas till att rymma ett ordentligt kulturhus, och om en upprustning och eventuell till- eller nybyggnad borde göra stadshuset till ett passivhus, alltså helt uppvärmt av de människor som vistas inomhus plus apparater.
Jill Pukite 2015-03-03 11:38
Patrik Björklund 2015-03-03 06:54
Anders Wennberg 2015-03-03 06:46
Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta
Annonser från Google