Väder Lidingö

Lidingö fredag 30 juli 2021 v. 30

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Fem månader till beslut om Lilla Lidingöbron

onsdag 30 maj 2018 16:53

BRON HELT KLAR 2022. Den 1 oktober fattar Lidingös kommunstyrelse beslut om vem som får uppdraget att bygga Lilla Lidingöbron. Anbudsinlämningen pågår till den 7 augusti, och staden upphandlar just nu en byggledare för det dagliga arbetet. Byggstart beräknas till våren 2019. Gång- och cykelbanan kan stå klar sommaren 2021 och spårtrafiken kopplas in hösten 2022. Först när den nya bron står på plats rivs Gamla Lidingöbron.

Nya Lilla Lidingöbron, med utbuktningar. Illustration: Knight ArchitectsNya Lilla Lidingöbron, med utbuktningar. Illustration: Knight Architects

Den entreprenör som får kontraktet måste ha dokumenterad erfarenhet av motsvarande projekt. Stadens riktlinjer för gestaltning, ritningar och modeller samt tidplanen ska följas och i den slutgiltiga bedömningen granskas pris och design. På den nya bron blir det dubbelspår för Lidingöbanan, fyra cykelbanor och gångbana. Även utbuktningarna som finns på skisserna längs gångbanan, finns med i underlaget. Se även Lidingösidans artikel 12 december 2017.

Det pågår en utredning om hur kollektivtrafiken i Norra Djurgårdsstaden ska lösas, vilket påverkar Ropstens helhetslösning. Staden har ett avtal med landstingts Trafikförvaltning och Stockholm stad om hur bron ska ansluta i Ropsten. Som ett första led i detta har den gamla brostugan rivits.

Gamla brostugan, som den såg ut för ett år sedanGamla brostugan, som den såg ut för ett år sedan Förr satt här en brovakt. Under senare år öppnades ett café i stugan.Förr satt här en brovakt. Under senare år öppnades ett café i stugan.

- I sommar hoppas vi få besked om att det statsbidrag vi sökt tillsammans med Stockholms stad och Stockholms läns landsting har beviljats, säger Jan Werner, som är stadens projektledare på stadens hemsida.

Under ett par veckor i april gjorde dykare från Statens Maritima Museer en marinarkeologisk utredning i vattnet runt Lidingöbroarna. Syftet var att se om det dolde sig något som kunde vara i vägen för brobygget. Några arkeologiska fynd gjordes inte, så det är fritt fram att så småningom slå ner de nya bropelarna på tänkt plats, cirka 50 meter norr om Gamla Lidingöbron. Dykare går inom kort ner i vattnet igen, denna gång för att inspektera Gamla Lidingöbrons brofundament.

Dela Fem månader till beslut om Lilla Lidingöbron

Kommentarer

Anders Odéen 2018-06-01 13:45

Jag blir så trött och besviken på våra politiker – oavsett färg. Varför "Lilla Lidingöbron"? Kalla den för vad det är, eller ska bli... "Nya Lidingöbron". Är det inte dags att inse det faktum att den stora bron invigdes 1971, alltså 47 år sedan. Den urgamla (från 1925) ska ju rivas. Varför så rädda för att visa lite stolthet, handlingskraft och vilja att bidra till förbättrade kommunikationer. Om det sedan blir någon hopkoppling med spårvägen till Sergels Torg, det vet väl ingen ännu... Men allt har ju hänt i omvänd ordning, så det är väl bara att fortsätta. Kan inte låta bli att göra en liten hypotetisk jämförelse: Först bygger man garaget, sedan köper man en bil, därefter väntar man på att någon bygger vägen! Det är just sådana här scenarier som gör mig skeptisk till politikers inblandning i viktiga samhällsprojekt. Släpp greppet och låt experter göra jobbet. Nya Karolinska är ju ytterligare ett lysande exempel på politiska tokigheter – utan ansvar för slöseri med skattemedel. Men nu är det helg... Hoppas ni alla får en fin sådan!

Anders Bergstedt 2018-05-31 07:47

Tidigare projekt har visat att upphandlingen är problemet. Jag anser det uteslutet att tidsramen håller.Jag tror inte att någon åtar sig uppdraget för 700 miljoner ! Bygg infartsparkeringen NU !!!!!

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google