Väder Lidingö

Lidingö tisdag 24 november 2020 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

Jennie Lindahl 9 okt 08:17 om Finns det endast 57 hjärtstartare på Lidingö?

Folkpartiet: Skapa "Lidingös kulturklassiker"

fredag 28 augusti 2015 23:01

Många vet att Lidingöloppet ingår i begreppet "En svensk klassiker", som också innefattar idrottstävlingarna Vasaloppet, Vätternrundan, Engelbrektsloppet och Vansbrosimningen. Nu föreslår Folkpartiet på Lidingö att man borde utreda om inte en motsvarande lokal kulturklassiker kunde skapas på Lidingö, eftersom även kultur är viktigt för hälsan. Och Lidingö vill ju gärna kalla sig Hälsans ö.

Klara Lindal som Mariane och Lena Lagerkvist som Tartuffe i Sagateaterns egen uppsättning av Molières välkända   pjäs om bedragaren Tartuffe, våren 2012. Ett besök på Sagateatern skulle alltså kunna ingå i Kulturklassikern   enligt FP:s förslag.Klara Lindal som Mariane och Lena Lagerkvist som Tartuffe i Sagateaterns egen uppsättning av Molières välkända pjäs om bedragaren Tartuffe, våren 2012. Ett besök på Sagateatern skulle alltså kunna ingå i Kulturklassikern enligt FP:s förslag.

Genom att skapa en kulturklassiker skulle fler få upp ögonen för olika attraktioner på Lidingö, menar oppositionsrådet Amelie Tarschys Ingre, som skrivit motionen till kommunfullmäktige.

En kulturklassiker på Lidingö kunde bestå av besök på t.ex. Millesgården, Lidingö museum, Lidingö konsthall (i stadshuset), Sagateatern, på biblioteket för lyssna på en författre och besök på något av Lidingös gallerier. Med ett "kulturkort", som fått en stämpel eller signatur från respektive besökt plats, skulle man sedan efter genomförd runda och inlämning till kultur- och fritidsförvaltningen, få ett diplom. Kanske skulle man även få delta i ett litet lotteri anordnat för dem som genomfört "Lidingökulturklassikern".

I förslaget till yttrande om förslaget, som behandlas på nämndens möte på onsdag, säger kultur- och fritidsnämnden att "Lidingö stad har all anledning att tillsammans med kulturaktörerna på Lidingö prova olika sätt att locka fler till sina arrangemang där förslaget Lidingös kulturklassiker kan tjäna som exempel på en metod. Utgångspunkten måste ändå vara att se till att de begränsade resurserna används effektivt".

Nämndens yttrande lämnas sedan till kommunstyrelsen innan beslutet slutligen tas i kommunfullmäktige.

Dela Folkpartiet: Skapa "Lidingös kulturklassiker"

Kommentarer

Monica Dihlström 2015-09-03 09:07

Så trevligt!
Är inflyttande till Lidingö från Stockholms innerstad och blir mycket glad för förslaget!
Med vänlig hälsning
Monica Dihlström

Kommentera

Fler artiklar från Politik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google